Denník N

Ak Smer odvolá Figeľa, opozícia stiahne svojich ľudí z postov v parlamentných výboroch

Poslanci prerušili rokovanie, v odvolávaní Figeľa budú pokračovať ráno.

Sledujte štvrtkové pokračovanie schôdze online

  • Poslanci v stredu ráno začali rokovať o odvolaní ministra zdravotníctva Čisláka.
  • Odvolávanie ešte doobeda prerušili, aby mohli rokovať o kauze Váhostav.
  • Fico po kritike a mediálnom tlaku expresne prerobil plány, ako pomôcť obetiam firmy Juraja Širokého.
  • Chce tiež nechať odvolať Figeľa z funkcie podpredsedu parlamentu, vraj nútil Váhostav stavať lacno.
  • Ak Smer Figeľa odvolá, KDH, Obyčajní ľudia a Most-Híd stiahnu svojich ľudí z postov vo výboroch parlamentu.
  • Rokovanie bude pokračovať ráno o 9.00.

22:00 – Rokovanie poslanci prerušili, pokračovať bude zajtra ráno o 9:00 h. Minútu po minúte sme ukončili.

21:54 – „Existoval človek, ktorý za komunizmu spolupracoval s ŠtB, ktorý bol schopný ‚nabonzovať‘ vlastnú matku. A teraz tu máme osudy konkrétnych ľudí, ktorým bolo zobraté príliš veľa.“ Takto otvoril svoj diskusný príspevok poslanec SaS Martin Poliačik.

21:44 – Július Brocka (KDH) pripomenul poslancom za Smer ich plány stavať extrémne predražené diaľnice počas prvej vlády Roberta Fica. Vtedy to vyzeralo, že desiatky kilometrov diaľnic bude štát splácať 30 rokov po stovkách miliónov eur. Konečný účet siahal k 20 miliardám eur. Zastavil ich príchod vlády Ivety Radičovej. „Tu sa viacerí zrazili s koňom,“ zhodnotil Brocka návrh na odvolanie Figeľa za úspory na diaľniciach.

21:35 – Poslanec Jozef Mikloško (KDH) sa vzdal svojej funkcie overovateľa v Národnej rade. „To je posledná funkcia,“ oznámil Mikloško.

21:30 – „Menu Zajac sa v parlamente nedarí, vy ste tretí, ale najtrápnejší,“ odkázal poslancovi z KDH Dušan Jarjabek (Smer).

21:20 – Poslanec KDH Pavol Zajac vysvetľuje, že Figeľ ako minister dopravy nemohol prinútiť Váhostav, aby v zmluvách sľúbil postaviť diaľnice za nereálne ceny. „Naozaj si myslíte, že Figeľ držal Širokému pištoľ pri hlave? Idete ho odvolávať za to, že ušetril verejné financie?“

21:07 – „Som rád, že ste sa ozvali, pán Kaník. Máte pravdu, váš kôň nie je zdochýnajúci, ten už zdochol,“ odkázal Kaníkovi minister vnútra Robert Kaliňák.

20:50 – Smer sa správa ako pred prezidentskými voľbami, kope ako zdochýnajúci kôň, ale skončí rovnako ako pri voľbe prezidenta. Odkázal to poslancom za Smer Ľudovít Kaník (SDKÚ) v reakcii na snahu odvolať Figeľa z postu podpredsedu parlamentu.

20:25 – Ak Smer odvolá Figeľa z postu podpredsedu parlamentu, Obyčajní ľudia stiahnu svojich ľudí zo všetkých postov, ktoré majú obsadené. „Dovládnite si sami,“ povedal Igor Matovič. Rovnako sa k tomu postavili aj Most-Híd a KDH.

Z ktorých postov odvolá opozícia svojich ľudí?

  • Peter Pollák – splnomocnenec vlády pre menšiny
  • Július Brocka, KDH – podpredseda mandátového a imunitného výboru
  • Alojz Přidal, KDH – predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií
  • Miroslav Kadúc, OĽaNO – podpredseda ústavnoprávneho výboru
  • Ján Hudacký, KDH – predseda hospodárskeho výboru
  • Martin Fecko, OĽaNO – predseda výboru pre pôdohospodárstvo
  • Elemér Jakab, Most-Híd – podpredseda výboru pre verejnú správu
  • Tibor Bastrnák, Most-Híd – podpredseda výboru pre zdravotníctvo
  • František Šebej, Most-Híd – predseda zahraničného výboru
  • Martin Fronc, KDH – podpredseda výboru pre vzdelávanie
  • Jozef Viskupič, OĽaNO – podpredseda výboru pre kultúru a predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ
  • Rudolf Chmel, Most-Híd – predseda výboru pre ľudské práva
  • Pavol Abrhan, KDH – podpredseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS
  • Gábor Gál, Most-Híd – podpredseda výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ

20:00 – Podpredseda parlamentu za Smer Miroslav Číž prednáša návrh na odvolanie podpredsedu NR SR za KDH Jána Figeľa.

19:40 – Ak poslanci Smeru odvolajú Figeľa z funkcie podpredsedu Národnej rady, KDH nenavrhne na tento post nikoho. Zároveň sa vzdajú vedúcich postov v parlamentných výboroch. Podľa TASR to vyhlásil predseda klubu KDH Pavol Abrhan s tým, že Smer tak bude môcť sám ovládnuť celý parlament. „Robert Fico bol, je a bude obyčajný boľševik,“ dodal.

19:30 – Pellegrini vyhlásil pauzu do 20:00. Dovtedy má odvolanie Figeľa prerokovať ústavnoprávny výbor.

 19:29 – Poslanci za Smer hlasovali proti návrhom opozície, aby sa o odvolaní Figeľa z postu podpredsedu parlamentu hlasovalo neskôr.

19:24 – Predseda NR SR Pellegrini predložil v parlamente návrh na odvolanie Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu. Vraj je zodpovedný za situáciu, do ktorej sa dostali dodávatelia Váhostavu, pretože podpísal s Váhostavom zmluvy na lacné diaľnice.

19:08 – Rokovanie je prerušené, poslanci majú 10-minútovú prestávku.

19:00 – Môžeme mať problém s čerpaním eurofondov, hovorí poslanec Novotný. Podnikatelia sa podľa neho obávajú, že sa zopakuje prípad Váhostav.

18:49 – Lipšic sa dotkol nového Ficovho návrhu, podľa ktorého sa má veriteľom vyplatiť 50 percent pohľadávky: „Zajtra to bude možno 60 percent, pozajtra 70 percent. Aspoň vidno, s akým premysleným návrhom prišla vláda do parlamentu.“ Podľa Lipšica tu bol evidentne spáchaný podvod. Argumentuje tým, že Váhostav má na výplatu všetkých pohľadávok, keďže aktíva spoločnosti prevyšujú jej pasíva.

18:33 – Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO) pripomenula návrh ministerstva financií, podľa ktorého by podnikatelia mali platiť DPH až po úhrade faktúry odberateľom. „Teším sa, že aspoň toto opatrenie si vláda zobrala za svoje.“

18:26 – „Možno sme sa nerozumeli dobre. Toto riešenie sa vzťahuje na zákazky, ktoré sú financované z verejných zdrojov. To si vyžaduje neštandardné riešenie,“ odkázal zase opozičný poslanec Kaník ministrovi spravodlivosti.

18:22 – Priemerná výťažnosť reštrukturalizácie je okolo 30 percent, povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec. „Akým spôsobom chcete riešiť reštrukturalizáciu, keď hovoríte o 100 percentách? Tak dajme potom firmy rovno do konkurzu. Ale potom nedostanú nič a o prácu príde 1500 zamestnancov Váhostavu. Ja si to na krk nezoberiem,“ povedal Kaníkovi minister Borec.

18:16 – Fico povedal, že navrhne zákonom zvýšiť hranicu na vymáhanie pohľadávok v reštrukturalizácii malými podnikateľmi zo 40 na 100 percent. Zaplatia to banky z tzv. „škaredého fondu“. Ak by podnikateľ chcel v rýchlom konaní získať hneď 50 percent svojej pohľadávky, cez záručnú banku mu zákon ich vyplatenie zabezpečí a druhých 50 percent prejde na štát, ktorý si ich bude vymáhať. Druhou možnosťou je, že malý podnikateľ dostane 100 percent, ale bude to trvať dlhý čas.

18:13 – „Niekto musí niesť politickú zodpovednosť,“ vraví Fico. Zopakoval, že podstatnú časť problémov má podľa neho na svedomí bývalý minister dopravy Ján Figeľ (KDH). Preto bude Smer iniciovať jeho odvolanie z kresla podpredsedu parlamentu.

18:07 – Chceme dodávateľom Váhostavu ponúknuť 100 percent, nie iba 40, povedal Fico na tlačovej konferencii.

18:03 – Ľudovít Kaník (SDKÚ): Zákon je nespravodlivý, lebo poškodeným berie 60 percent ich oprávneného príjmu. Nijako sa nedotkne schránkových firiem.

18:00 – Na TA3 sa začína tlačová konferencia Roberta Fica a predsedu NR SR Petra Pellegriniho. Od opozície sme sa v parlamente dočkali vulgarizmov a cirkusu bez toho, aby priniesla návrhy, ktoré by situáciu pomohli riešiť, povedal premiér.

17:59 – Oceňujem vaše vstúpenie, lebo po piatich hodinách bolo prvé, ktoré nebolo cirkusové. Keby bolo viac takých vystúpení, bolo by v rokovacej sále aj viacej poslancov Smeru, povedal Žitňanskej Miroslav Číž zo Smeru.

17:55 – Most-Híd podľa Žitňanskej nepodporí riešenie, v ktorom nebude zohľadnená aj zodpovednosť manažérov Váhostavu. „Návrh považujem za nešťastný: vlastníci – manažéri nemusia participovať na reštrukturalizácii, zatiahnu to verejné zdroje.“

17:52 – „Reakciu vlády vnímam ako pomalú. Všetci sme videli reštrukturalizáciu Doprastavu a vedeli sme, že príde reštrukturalizácia Váhostavu. Návrhy opozície možno neboli dokonalé, ale na problém ste boli upozornení a prichádzate až teraz,“ povedala Lucia Žitňanská (Most-Híd).

17:46 – „Veľa sa popísalo o 25-ročnej neskúsenej právničke. Ja ju nevnímam ako neskúsenú. Videla som schému prepojenia, ktorú zverejnilo Transparency International. Mám vážne pochybnosti, či tá správkyňa môže byť správkyňou v danej reštrukturalizácii – či nemôže byť zaujatou správkyňou,“ povedala Lucia Žitňanská (Most-Híd).

vahostav-transparency

17:30 – „Súhlasím: ak je to podvod, treba zhabať majetok a zavrieť,“ vraví Ľubomír Vážny. „Ak aktíva prevyšujú záväzky, musia to došetriť orgány činné v trestnom konaní.“ Podpredseda vlády tiež popiera, že by vinu hádzali na predchádzajúcu vládu – len poukazujú na to, že problém spôsobila aj tá.

17:28 – „Ako matematikovi mi vychádza, že keď živnostníci dostanú 15 percent, potom Váhostav vysúťažil za 15 percent normálnej ceny,“ vraví Jozef Mihál (SaS). Nerozumie, ako sa rozhoduje o tom, koľko nakoniec dostanú dodávatelia Váhostavu – najprv 15 , a teraz sa z brucha vytiahlo 40 percent.

17:23 – Zajac (KDH) reaguje na Vážneho slovami, že za tri roky vládnutia rieši Smer všetky problémy tak, že sa vyhovorí na predchádzajúcu vládu.

17:22 – Budeme používať výraz od kolegu Lipšica – „zlepenec oligarchov“, vraví Alojz Hlina.

17:16 – „Zostali tu traja mušketieri zo Smeru a ešte traja členovia vlády. Vidno, ako Smeru na tom záleží,“ povedal Gábor Gál (Most-Híd).

17:15 – Lipšic reaguje na Vážneho: „Za vašej vlády vysúťažil Váhostav PPP za 9 miliárd eur z Martina do Prešova. Potom vysvitlo, že Váhostav vysúťažil PPP na základe sfalšovaných podkladov. A ešte niečo: stále ste sa nevyjadrili k tomu, že aktíva Váhostavu prevyšujú všetky záväzky.“

17:10 – Je to pokrytectvo z vašej strany, keď nám to dávate za vinu, vraví podpredseda vlády Ľubomír Vážny na adresu KDH. Nepáči sa mu, že sa KDH chcelo prezentovať ako tí, ktorí stavajú diaľnice lacno, a dnes kritizujú návrh Smeru, ktorý má problémy riešiť. „Priemerná výťažnosť reštrukturalizácie na Slovensku je okolo 25 %. Snažili sme sa dať takú úroveň, aby podnikateľský život, ktorý nie je jednoduchý, pokračoval ďalej,“ povedal.

17:01 – Problém s neplatením na diaľničných stavbách je neduh, ktorý tu predtým nebol. Je to spôsobené aj tým, že boli za ministra Figeľa vysúťažené nereálne ceny za diaľnice. Povedal to Ľubomír Vážny, ktorý ako minister dopravy prvej vlády Roberta Fica pripravil projekty na desiatky kilometrov extra drahých diaľnic. Vláda Ivety Radičovej ich zrušila.

16:58 – Nielen za Figeľa boli lacné diaľnice. Minister dopravy Ján Počiatek z vlády Roberta Fica podpísal zmluvu na stavbu tunela Višňové pri Žiline s konzorciom, ktorého cena bola asi na úrovni polovice štátnej expertízy. To Počiatkovi neprekážalo, pripomenul Zajac z KDH.

IMG_0778

16:53 – Igor Hraško z Obyčajných ľudí reaguje na návrh, že štát zabezpečí splatenie 40 percent pohľadávok dodávateľov Váhostavu: „Čo vyrieši 40 percent z nevyplatených pohľadávok pre okradnutých dodávateľov? Nebudú chýbať ich rodinám? Je to len populistický návrh, ktorý nič systémovo nerieši.“

16:48 – Dušan Muňko zo Smeru reaguje na Pavla Zajaca z KDH: „Vaše vystúpenie je vždy kriminalizovanie pána ministra Počiatka, predtým Vážneho. Pán Figeľ nevie riadiť ministerstvo dopravy, lebo nemá ani školy nato, aby mohol riadiť taký zložitý rezort, akým je doprava.“

16:42 – Dušan Jarjabek zo Smeru sa pýta, ako sa Zajac z KDH dostal do dozornej rady Národnej diaľničnej spoločnosti.

16:40 – Alojz Hlina povedal, že na rokovaní je prítomných len 10 poslancov Smeru. „Vyšetrovať by sa malo aj to, kedy sa minister dopravy Počiatek Váhostavu pýtal, že ide reštrukturalizovať. Aby sme nedopadli ako BMG Invest, keď si politici odtiaľ potichu vytiahli peniaze. Bude zaujímavé zistiť, koľko majú zaplatené firmy, ktoré majú niečo spoločné so Smerom.“

16:35 – Nech Široký predá svoj hotel pri štadióne a sídlo na Bahamách – z toho nech zaplatí živnostníkov a drobné firmy, ktoré pre neho pracovali. Takto vidí riešenie Zajac z KDH.

16:30 – Premiér sa v sále stále neukázal.

16:27 – Diaľnice z éry vlády Ivety Radičovej neboli príliš lacné. Nie preto je teraz Váhostav v situácii, že neplánuje vyplatiť svojich dodávateľov, hoci sám peniaze zinkasoval. „Ako mohla Radičová donútiť Váhostav podpísať stavbu pod cenu?“ reaguje Zajac z KDH na to, čo často zaznieva zo Smeru.

16:12 – Poslanec Zajac (KDH) pripomína prípady TSS Grade a Doprastavu, ktoré sa podobajú na reštrukturalizáciu Váhostavu. Dodáva, že v stavebníctve sa hovorí, že majiteľom Doprastavu sú Ficov priateľ Miroslav Výboh a minister dopravy Ján Počiatek: „Vie niekto z kolegov zo Smeru povedať, kto je majiteľ firmy Doprastav? Ale po Slovensku sa hovorí, že je to pán Miroslav Výboh, veľmi dobrý priateľ pána Fica. Je majiteľom aj pán Počiatek?“

16:08 – Pavol Zajac (KDH) vytvoril nové logo. Kolegom ukazuje obrázok s nápisom „Váhosmer, široká sociálna demokracia“. Tradičná šípka z loga Smeru ukazuje smerom na logo Váhostavu.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

16:06 – Fico dovolil kamarátovi Širokému tri roky tunelovať Váhostav. Odmietol všetky návrhy, ktoré prišli od opozície, ktoré mohli peniaze pre drobných stavbárov zachrániť. „Preto je Fico spolupáchateľ,“ vysvetľuje Matovič Blahovi, v čom vidí premiérovu vinu.

16:05 – Široký načierno postavil hotel Double Tree by Hilton pri štadióne, ktorý tiež stál daňových poplatníkov milióny eur, pripomína poslanec Peter Osuský.

15:56 – Blaha zo Smeru brzdí svoje výroky o vyvlastňovaní bohatých. „Reálna cesta je jediná – trestné stíhanie.“ Zároveň odkázal poslancovi Matovičovi, že on by sa nemal ozývať, lebo on je „trnavský Široký“.

15:56 – „Ja som myslel, že Vasil Biľak zomrel,“ reagujú stavbári z parlamentného balkóna na vystúpenie poslanca Dušana Bublavého (Smer).

15:52 – „Najlepšia priateľka Širokého manželky“ Darina Gabániová (Smer) reaguje na Matovičove slová. Myslí si, že opozícia si chce robiť predvolebnú kampaň.

15:44 – „Odložme rokovanie, kým nepríde premiér. Nikto iný tu nemá sedieť, aby sa zodpovedal z toho, čo narobil Váhostav a Ficov priateľ Široký,“ navrhuje poslankyňa Lucia Nicholsonová.

15:40 – Vedúcemu schôdze Miroslavovi Čížovi (Smer) prekážajú spôsoby opozície. „Potrebujem aspoň elementárnu kultúrnosť.“

[poll id=“72″]

15:34 – Došlo aj na Gorduličovo video. Matovič pustil ukážku a potom čítal slovenské titulky: „(…) Nie že tí ľudia budú na nule – budú nakoniec v strate. Jaj, nechcel by som byť živnostník, mínus 5 percent… A vládu, čo to dovolila, si ľudia zvolia znova, uvidíš.“

15:28 – Matovič máva schémou, ktorá hovorí o prepojení právnej kancelárie Váhostavu a Roberta Fica. Hovorí, že Fico dohadzuje kšefty právnickej firme (Ecker-Kán), ktorá nominovala správkyňu reštrukturalizácie Váhostavu. Vybrala 25-ročnú neskúsenú absolventku, ktorá nikdy nekontrolovala odpis dlhov. Matovič ukazuje pavúka o prepojeniach medzi Ficom, Kánom, Širokým a bývalým šéfom Váhostavu Jánom Katom.

kan

15:20 – Riešením kauzy Váhostav je poslať policajné komando do Širokého vily, hovorí Matovič v parlamentnom pléne.

15:10  – „Kde je Robert Fico? Kde je páchateľ?“ Takto v parlamente zháňa premiéra šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič. Uvažuje, že sa v ňom možno pohlo svedomie, „zaliezol niekam do diery a tam sa hanbí ako pes“.

Kolegom zo Smeru vyhodil na oči, že priamo v parlamente zamestnávajú štyroch jeho rodinných príslušníkov. „Poslankyňa Gabániová sa navyše chváli, že je najlepšia osobná priateľka pani Širokej. Máte Boha pri sebe?“

15:08 – Igor Matovič pripomína dnešného Shootyho:

15:00 – Daniel Lipšic (Nova) neverí, že polícia naozaj vyšetruje, čo sa deje vo Váhostave, ako o tom hovorí premiér Fico. Nevidel ani nepočul, že by už z Váhostavu policajti aspoň vyniesli počítače.

14:51 – Pavol Zajac (KDH) sa čuduje, že do parlamentu nezavítal vysvetľovať kauzu Váhostav aj premiér Robert Fico. Mohol hovoriť aj o tom, prečo predtým Smer nič neurobil, keď rovnako nevyplatili dlhy Doprastav alebo iné firmy so štátnymi zákazkami.

14:50 – Predstavy Smeru o tom, ako skúpi takmer polovicu pohľadávok drobných vazalov Váhostavu, smrdia. Všetko by dnes bolo inak, keby sa na manažérov už dávno použili paragrafy z trestného zákonníka. „Jeho manažment by už dávno sedel v base,“ povedal Gábor Gál (Most-Híd). Naopak, s Váhostavom sa to podľa neho skončí tak, že peniaze z neho dostanú len schránkové firmy.

14:40 – Ľuboš Blaha (Smer) opakuje, že nemá rád bohatých ľudí, ako sú Penta či majitelia Váhostavu, ktorí prišli k peniazom podvodmi. Vysvetľoval, že ich trestné stíhanie je však v rukách polície. My nič so Širokým nemáme, dodal Blaha.

14:38 – „Váhostav sa stal Gorilou vašej vlády (…) Poslanci Smeru, opýtajte sa vlastných kolegov, kto vlastní Doprastav,“ pripomína Béla Bugár, že reálny majiteľ ďalšej firmy, ktorá prešla reštrukturalizáciou, sa skrýva za schránkovou firmou. Neoficiálne sa hovorí, že za Doprastavom stojí Ficov kamarát Miroslav Výboh. Ten to odmieta.

Ešte pred pár týždňami nejavili poslanci Smeru záujem o tému Váhostav

14:33 – Bol to Smer, kto v jednej zo súťaží na stavbu diaľnic vyradil tri lacnejšie ponuky a víťazom sa vďaka tomu stalo konzorcium, v ktorom sedí Váhostav. Bola to časť D1 pri Ružomberku, pripomenul šéf Mostu-Híd Béla Bugár.

14:30 – Daniel Lipšic (Nova) navrhol rozšíriť program schôdze o nápad, ktorý spomenul Ľuboš Blaha (Smer) – znárodniť majetok Juraja Širokého. Nerokovalo sa o tom. Poslanec Hlina navrhol pripraviť zákon aj pre ďalších oligarchov, keď „napríklad Kollár nebude vládať platiť na svoje deti“.

14:25 – „Vy chcete, aby dlhy Juraja Širokého zaplatili všetci občania? To je hanba!“ Vyhlásil to na margo plánov, aby štát odkúpil takmer polovicu dlhov, ktoré si nechal Váhostav u drobných stavbárov, poslanec za KDH Július Brocka.

14: 20 – Zámer odkupovať dlhy Váhostavu je iba nato, aby mohol Juraj Široký dostavať vilu na Bahamách, povedal poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník. Keď od neho bude chcieť štát niekedy odkúpené dlhy vrátiť, bude mu prihrávať ďalšie zákazky, aby firma mala z čoho vracať, dodal.

14: 14 – „Áno, prichádzame ako záchrancovia.“ Touto vetou si vyslúžil potlesk Alojza Hlinu smerácky poslanec Ľuboš Blaha zo Smeru. Potom vysvetlil, že nemá rad bohatých ľudí ako Haščák a Široký a že by bol za ich vyvlastnenie.

14:10 – Ivan Mikloš pripomenul, že banky si tento špeciálny poplatok už premietli do poplatkov, ktoré účtujú bežným klientom. „Namiesto podvodníkov, ktorí by to mali platiť, to budú platiť občania Slovenskej republiky,“ hovorí Mikloš.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

14:02 – „Toto je návrh Smeru, ktorý je debilnejší od debilných. Štát zaplatí dlhy súkromnej firmy,“ vyhlásil poslanec za KDH Alojz Hlina. Hovoril o pláne štátu odkúpiť 40 percent z dlhov, ktoré Váhostav narobil u drobných stavbárov.

14:00 – Minister financií Kažimír hovorí, že riešenie, ktoré navrhli, nebude na úkor štátu, pretože štátna SZRB je „mimo verejných financií“. „Nie sú to peniaze daňových poplatníkov,“ povedal a odvolal sa na to, že peniaze pre veriteľov Váhostavu sa odlejú zo špeciálneho fondu, na ktorý sa zbierajú banky. Ten sa však zaratúva do rozpočtu.

13:55 – Minister financií Peter Kažimír sľubuje, že dodávateľom, ktorí neplatili DPH, odpustia penále.

13:49 – Pred budovou parlamentu protestujú bývalí dodávatelia Váhostavu. „Váhostav je dlhostav,“ vyhlásil ich zástupca Milan Blaho.

Protest živnostníkov poškodených Váhostavom pred budovou NR SR.  Foto TASR  - Martin Baumann
Protest živnostníkov poškodených Váhostavom pred budovou NR SR. Foto TASR – Martin Baumann

13:42 – Minister Borec vysvetľuje, že štát zabezpečí splatenie 40 percent pohľadávok dodávateľov Váhostavu, čo je viac ako priemer pri reštrukturalizáciách v poslednom čase. Vysvetľuje aj ďalšie podrobnosti riešenia, ktoré oznámil v utorok premiér. Poslancov prosí o podporu pre skrátené legislatívne konanie.

13:37 – Minister spravodlivosti Borec vysvetľuje, že súčasné pohľadávky vznikali ešte za ministrovania Jána Figeľa KDH. Váhostav teda neplatí od roku 2011 a podľa Borca je na vine KDH.

Borec sa sťažuje, že chcel vylepšiť starý zákon o konkurze a vyrovnaní, ale prezident mu ho vrátil a poslanci znova neschválili.

13:28 – Poslanec Jozef Mikloško (KDH) sa spýtal, či termín schôdze súvisí s výročím potopenia Titanicu. Nikto mu neodpovedal.

13:25 – Poslanci BeblavýFedor (obaja Sieť) navrhli, aby si poslanci strhli z platu 85 percent, aby tým vyjadrili solidaritu s drobnými veriteľmi Váhostavu. Návrh neprešiel.

13:22 – Po prestávke sa začala schôdza parlamentu o Váhostave. Poslanec Novotný požiadal o pozvanie generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára. Ten odpísal, že podozrenia vo Váhostave sa vyšetrujú, ale v súčasnosti o podrobnostiach hovoriť nemôže. Preto Čižnár o Váhostave rozprávať nebude.

[poll id=“70″]

11:57 – Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková prerušila schôdzu o odvolaní ministra. O 13. bude parlament rokovať o Váhostave.

Odvolávanie ministra Čisláka: Zapojili sa Lipšic, Hlina aj Blaha

11:56 – Valocký sa pýta, akú kauzu má „tento minister, ktorého teraz chcete odvolať“.

11:49 – Poslanec Smeru Blaha sa pýta: „Kto vpustil Pentu do zdravotníctva? Penta je oligarchia pravice. Penta je akcionárom pravice.“ Keby mohol, dal by Pentu zo zdravotníctva von „ako každú inú obludu kapitalistickú“.

11:38 – „Tu sú ľudia, čo pchajú hlavu zo zadku do zadku a už sa ani neopláchnu. Ten smrad z toho ide tak, že sa tu ani nedá sedieť. To je stratégia, čo ste tu zvolili,“ reaguje Hlina na vystúpenie Valockého. Do zdravotníctva politici podľa neho pustili kadekoho.

11:33 – „Vy ste už boli na lekárskom kongrese?“ Veď my sme tam vyzdvihovaní ako jeden z najlepších zdravotných systémov v Európe, povedal poslanec Smeru Jozef Valocký. Ilustroval to na počte sťažností v nitrianskej nemocnici, ktorej šéfuje, kde z 350-tisíc pacientov sa sťažuje niečo vyše 40 z toho jedna-dve sú podľa neho opodstatnené. „Zdravotníctvo funguje, máme ho dobré. Nie je to čierna diera,“ dodal.

11:11 – Všetkým racionálne zmýšľajúcim občanom je jasné, kam toto divadlo smeruje, hovorí poslanec Smeru Jozef Valocký. „Tieto snahy sú trápne“ a majú podľa neho viesť len k zviditeľňovaniu sa.

11:10 – „Pán Blaha má ako marxista s obhajobou oligarchov trochu morálny problém,“ reaguje v pléne Lipšic.

11:02 – Čistý politický hyenizmus, farizejstvo a humus – tak reagoval Ľuboš Blaha zo Smeru na opozičných poslancov.

Foto - Tasr
Foto – TASR

10:56 – „Vyznievalo to smiešne,“ reaguje opozičná poslankyňa Lucia Nicholsonová na vystúpenie ministra Čisláka. „Nerozumiem, kto vám písal tento prejav, ale mali by ste sa zamyslieť, či ho treba ďalej zamestnávať.“ Ministrov prejav bol podľa nej „mimo misu“ a nereagoval na jeho predrečníkov.

Minister dlho sedel v parlamente sám, prišiel ho podporiť Ľubomír Vážny. Foto N - Veronika Folentová
Minister dlho sedel v parlamente sám, prišiel ho podporiť Ľubomír Vážny. Foto N – Veronika Folentová

10:48 – Vystúpenie ministra bolo podľa Ľubomíra Galka len divadlo. „Vy ste nesvojprávny, pán minister, vás to ešte baví tam byť?“ Do zdravotníctva vraj minister pustil ľudské hyeny. „Že vás hanba nefackuje, pán minister. Najlepšie by bolo, keby ste sa nám všetkým stratili z očí,“ dodal.

10:47 – „Prečítali ste to, čo vám pripravili – v lepšom prípade niekto z ministerstva, v horšom niekto z Košíc alebo tak. Je tu tak 20 poslancov Smeru – to ukazuje, že ste len figúrka,“ reagoval Lipšic na ministra Čisláka. „Vo vašej strane len vykonávate pokyny niekoho iného, a vy to dobre viete,“ dodal.

10:43 – „Spolu s mojím tímom musíme konať razantne, ale aj rozumne,“ hovorí Čislák na záver svojho príhovoru. Mnohé zmeny podľa neho zvládli a viaceré ich ešte čakajú. „Urobme ich bez osočovania a hašterivých výpadov,“ dodal.

10:26 – Čislák útočí na oddlžovanie za vlády Ivety Radičovej. Kritizoval, že minister priamo vybral firmu, ktorá mala v nemocniciach robiť audit pred oddlžovaním.

10:12 – Minister zdravotníctva Viliam Čislák sa bráni. „Vo funkcii ministra zdravotníctva nie som dlho, ale už viem, ako chutia osočovanie a urážky,“ povedal minister. Potom začal menovať veci, ktoré sa im podarilo presadiť. Opozícii sa vraj možno nepozdáva, že reálnymi výsledkami ukázali, že aj štátne nemocnice vedia hospodáriť.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák sa obhajuje v pléne. Foto - Veronika Folentová
Minister zdravotníctva Viliam Čislák sa obhajuje v pléne. Foto N – Veronika Folentová

10:07 – Japonsko hrá lepšie hokej, ako sú silné argumenty opozície, obhajuje poslanec Smeru Anton Martvoň stanovisko vlády.

10:05 – Vieme, z akej skupiny Čislák pochádza a na koho bol napojený. Bol štátny tajomník, vedel o všetkom, čo sa tam dialo, hovorí opozičná poslankyňa Natália Blahová. „Presúvanie figúrok ide vašej vláde dokonale,“ dodala.

10:02 – Hlina reaguje na stanovisko vlády: „Čo si to dovoľujete, čo to tu čítate. Hitler pustil do zdravotníctva Mengeleho. Vy ste pustili do zdravotníctva rozviedčikov. Ľudí, ktorí udávali vlastnú mater. Ľudí, ktorí sa o ľudských právach učili na predmete prekážky na ceste komunizmu. To ste spôsobili a tak to zdravotníctvo dnes vyzerá. U nás sa zdravotníctvu venujú rozviedčici a iní gauneri, a tak to zdravotníctvo aj vyzerá. Čo si to dovoľujete?“

10:00 – „Vyjadrenia vlády sú lživé,“ reaguje Lipšic na stanovisko vlády.

9:59 – „Vláda považuje návrh na vyjadrenie nedôvery ministrovi zdravotníctva Čislákovi za nedôvodný, účelový a motivovaný nie snahou o zlepšenie stavu zdravotníctva, ale úsilím niektorých poslancov o prezentovanie sa.“

9:51 – Podpredseda vlády Ľubomír Vážny číta stanovisko vlády k odvolávaniu ministra zdravotníctva. Argumenty opozičných poslancov sú podľa vlády zavádzajúce a nekorešpondujú s realitou. Pri kauze CT prístroja sa nemôže podľa vlády hovoriť o predražení, lebo firma mala nízke marže. Minister podľa stanoviska vlády nemal ani možnosť ovplyvniť personálne zmeny v nemocniciach, kde odvolal riaditeľov. „Nedá sa stotožniť ani s neriešením situácie v žilinskej nemocnici,“ tvrdí Vážny.

9:40 – Premiér Robert Fico rozpravu nepočúva. Na začiatku bol v pléne, ale už odišiel.

Foto - Tasr
Foto – TASR

9:34 – „Čislák je len figúrka,“ hovorí Lipšic.

9:22 – Lipšic pripomína, že Široký podniká aj v zdravotníctve. Napríklad vo firme Falck, ktorá na Slovensku prevádzkuje tretinu staníc záchrannej služby a má podobné pozadie ako Širokého Váhostav.

Minister zdravotníctva počúva rozpravu o jeho odvolaní.
Minister zdravotníctva počúva rozpravu o svojom odvolaní. Foto N – Veronika Folentová

9:18 – V pléne vystúpil Daniel Lipšic: „Všetky kroky ministra smerovali len k tomu, aby kauzy minulého vedenia, ktorého bol Čislák súčasťou, zamietli pod koberec.“

9:11 – Začala sa schôdza Národnej rady, kde sa opoziční poslanci snažia odvolať ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. V sále je 125 poslancov.

8:50 – Opozičný poslanec Viliam Novotný na brífingu povedal, že dochádza k organizovanému tunelovaniu zdravotníctva. Dôvodom majú byť predražené nákupy prístrojov.

8:45 – Parlamentný výbor pre zdravotníctvo hlasoval o tom, či podporiť alebo nepodporiť odvolanie ministra zdravotníctva. V pomere 6:4 bolo hlasovanie v prospech neodvolania.

Prečo chce opozícia odvolať Viliama Čisláka

1. Kauza CT v piešťanskej nemocnici

Pre kauzu odstúpili ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, predseda parlamentu Pavol Paška aj podpredsedníčka Renáta Zmajkovičová.

Minister kauzu zľahčuje a pre RTVS povedal, že ide o pseudokauzu. Za to ho kritizoval aj prezident Andrej Kiska.

2. Kauza stravovacieho tendra

Nemocnice uzavreli dlhoročné kontrakty na dodávku stravy za niekoľko desiatok miliónov eur. Minister odvolal šéfov nemocníc, tí však ostali na o niečo nižších pozíciách referentov či poradcov. „Tieto personálne rošády sú absolútnym výsmechom vyvodzovania osobnej zodpovednosti za porušenie zákona a netransparentný tender,“ napísali v odôvodnení, prečo chcú Čisláka odvolať.

3. Zlyhanie pri vedení rezortu

Minister podľa opozície zlyhal aj pri riešení krízy v žilinskej nemocnici, kde dalo výpoveď 25 sestier z centrálnej jednotky intenzívnej starostlivosti; výpoveďami tam hrozili aj lekári. Minister nakoniec odvolal riaditeľa nemocnice Štefana Voláka. Kríza v nemocnici sa však neskončila. Na to, aby minister problémy v žilinskej nemocnici začal riešiť, ho vyzval premiér Robert Fico.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Kauza Váhostav

Slovensko

Teraz najčítanejšie