Denník N

Vláda namiesto sprchy používa sprej (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Choleva, Stach a Korda vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Prešľap týždňa

Vláda namiesto sprchy používa sprej. A už to ani nevonia. Žiadne zásadné riešenia, žiadne nápady, len kozmetické úpravy – či už pri riešení výšky miezd, problémov trhu práce, regionálnych rozdielov (apropo, regionálne rozvojové programy sú podmienkou riešenia rómskych segregovaných osád), či pri nevyhnutnej transformácii sociálneho systému súbežne s rozbehom inovatívnej ekonomiky. Nedá sa uprieť snaha, ale celá je taká smutná, v kŕči. Alebo ako hovoril známy humorista: aj pes, ktorý sa naháňa len za vlastným chvostom, sa môže uštvať na smrť.

Podcenená udalosť

V digitalizovanej demokracii občanovi pribudla nová zodpovednosť – overovanie informácií. Zaujíma nás, kto ich vytvára a kto s nami manipuluje? Či slepo dôverujeme všetkému, čo je napísané, zverejnené? Alebo sa začneme spoliehať len na vonkajší dojem, pocit, emóciu? A môžeme vôbec očakávať, že si občan bude tieto informácie overovať sám? Falošné správy sa zo sociálnych sietí prostredníctvom nastoľovania tém dostávajú do pozornosti tradičných médií. Majú tak vplyv nielen na voličské správanie, ale na celkovú atmosféru v spoločnosti. Menia nás samých a robia z nás neslobodné figúrky v rukách zákulisných hráčov.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Prešľap týždňa

V civilizovanej krajine sa robia pokusy na myšiach, nie na ľuďoch. V civilizovanej krajine by sa elektronické zdravotníctvo najprv poriadne otestovalo v pilotnej prevádzke, aby nestresovalo tisíce lekárov a státisíce pacientov. V tomto zmysle Slovensko nie je civilizovaná krajina. Tomu prúseru, čo sa dnes a denne v súvislosti so zavádzaním e-Healthu v nemocniciach a ambulanciách deje, hovorí minister Drucker „ľahké pôrodné bolesti“. Kedy naposledy rodil?

Citát týždňa

Minister financií Kažimír v reakcii na nekandidovanie Miroslava Lajčáka na prezidenta SR: „Nech sa aj on (čiže Kiska – pozn. J. Š.) vymačkne a potom budeme vedieť, ako zareagovať.“ No fajn – a človek s týmto „politickým“ slovníkom má pod palcom naše peniaze…

 

Radovan Choleva, politický konzultant

Udalosť týždňa

Vybrať na Slovensku každý týždeň jednu nespochybniteľne dobrú správu z politiky je ako nájsť niečo dobré na Donaldovi Trumpovi. Dá sa to, ale človeku pri tom besnie amygdala. Každopádne, za takúto správu sa dá označiť víkendový snem Progresívneho Slovenska. Jednak treba oceniť vznik každej politickej strany, ktorej účelom nie je saturácia ega jej zakladateľa, a aj fakt, že líder tohto hnutia spakruky vylúčil spoluprácu so stranou Smer. Odvrátil tým všetky pochybnosti, či náhodou nejde o vedľajší produkt alebo klon tejto štátostrany (toto si kvôli Štefunkovej ľavičiarskej minulosti niektorí ľudia naozaj mysleli), a vyriešil tým komunikačný problém na dva roky dopredu (Rado Procházka by vedel rozprávať). Druhá vec je, že v parlamente s nevypočítateľným psychopatom, bývalým mafiánskym poskokom a nefalšovaným fašistom bude situácia trochu zložitejšia a istým kompromisom sa asi nebude dať vyhnúť.

Podcenená udalosť týždňa

Odsúdenie znalca Ondreja Baloga v kauze platinových sitiek. Ďalšieho obžalovaného síce ten istý súd spod obžaloby oslobodil a predseda senátu skonštatoval, že „celú túto kauzu zorganizovali úplne iné osoby“, ale v slovenskom verejnom priestore sa treba vedieť tešiť aj z maličkostí. Ak budú mať ľudia pracujúci pre štát aspoň niekde hlboko v podvedomí možnosť, že raz za svoje, ehm, nehospodárne nakladanie s verejnými financiami môžu ísť sedieť, budú s nimi nakladať aspoň o trochu hospodárnejšie. Každý jeden odsúdený, hoci aj z „opozičného“ tábora, túto možnosť pri rozhodovaní významne zvyšuje.

Mediálny prešľap týždňa

Predvolebná debata medzi Milošom Zemanom a Jiřím Drahošom v televízii Prima. Pokrikovanie divákov ako na španielskych býčích zápasoch, zúfalo nekompetentný moderátor a primitívny výber „tém“ spravili z tejto debaty nedôstojnú estrádnu šou. Ako sa Voříšek počas relácie pochválil, v kulminačných momentoch sa na ňu pozeralo až 2,2 milióna ľudí. Takéto splošťovanie verejného diskurzu a celková vulgarizácia politiky vedú k tomu, že si ľudia volia za svojich zástupcov tých najväčších šašov a, povedzme si na rovinu, idiotov. Našťastie, v úplnom závere, keď sa Zeman chválil, čo povedal nemeckej kancelárke na rokovaní o utečencoch, dokázal Drahoš celé jeho politické pôsobenie vystihnúť v jednej vete: „Co jste řekl Angele Merkelové, byl bonmot, ne jednání.“ V sobotu sa dozvieme, po čom je v Česku väčší dopyt.

Citát týždňa

 „Čo sa týka nejakých daňových zvýhodňovaní nejakých ekologickejších alternatív, to by si zaslúžilo širšiu diskusiu, bez diskusie.“ 
Tomáš Ferenčák, hovorca ministerstva životného prostredia

 

Karolína Stach, politická radkyňa v Európskom parlamente

Udalosť týždňa

Denník SME priniesol tento týždeň presvedčivý komentár o tom, ako veľmi si škodíme tým, že neponúkame šancu na zlepšenie života chudobným Slovákom. Stručne zopakujem: ak ste chudobní a narodia sa vám deti, Slovensko ich život pravdepodobne nezlepší. Nie preto, že by boli tieto deti bez nadania, ale preto, že napríklad naše školstvo prestáva slúžiť ako nástroj, ktorý by im pomáhal. Pripomeniem: naša krajina je tu aj na to, aby slúžila najlepším záujmom chudobných detí. Ak to nerobí, zlyháva. Ako šokujúco zlyháva, sme sa tiež dozvedeli. Keď sme boli opäť raz živo konfrontovaní s tým, že na Slovensku existuje prostitúcia maloletých a epidémia syfilisu v jednom z okresov. Zosumarizujem: deje sa to roky, nehne sa to roky, nie je to chyba tých najzraniteľnejších.

Podcenená udalosť

Denník Postoj priniesol článok, v ktorom pripomenul, že hnutie Sme rodina má okolo tisíc členov, teda najviac z opozičných parlamentných strán. O kvalite týchto štruktúr síce nevieme, ale v prípade hnutia nejde už „len o Facebook“.   

Citát týždňa

„Neexistuje niečo také ako neškodná dezinformácia; dôvera v klamstvo môže mať strašné následky.“

pápež František na Twitteri

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

To, čo sa deje počas posledných dní a hodín v Českej republike, je naozaj strhujúce volebné divadlo. Na javisku proti sebe stoja starý muž, zničený nadmerným pitím a chorobami, a dobre vyzerajúci profesor bez charizmy. Stále nie je isté, kto zvíťazí. Znalci tvrdia, že súboj sa „o prsia“ rozhodne až v cieľovej rovinke. Prezident Zeman už skoro ani nevládze chodiť, jazyk má však stále dobre podrezaný. Jeho súpera podporuje obrovské množstvo známych osobností. Otázkou je, komu občania Českej republiky dajú prednosť. Isté však je, že tieto voľby sú pre budúcnosť ich krajiny mimoriadne dôležité. A povedzme si to na rovinu, celkom nepochybne budú mať vplyv aj na to, kam bude smerovať Slovensko.

Prešľap týždňa

V nemeckom meste Trevír sa chystajú osláviť 200-ročné výročie narodenín muža, ktorého podobizeň sme ešte pred štvrťstoročím museli, na obrovských transparentoch, povinne na 1. mája nosiť vedľa podobizní Lenina, Gottwalda a iných komunistov. Pre nás, ľudí, ktorým komunizmus zničil životy, je uctievanie tohto človeka nepochopiteľné a s menom Karl Marx sa nám dodnes spája život za ostnatým drôtom.

Podcenená udalosť

Miroslav Lajčák konečne svetu oznámil, že mu je prednejšia pohodlná kariéra diplomata ako boj o kreslo prezidenta v zablatenom drese Smeru. Robertovi Ficovi a jeho družine tak pridal o starosť viac pri rozmýšľaní, ako zvrátiť klesajúcu podporu verejnosti. Nepochybujem však o tom, že sa im nakoniec podarí nájsť človeka, ktorému bude jedno, že sa dá do spolku s ľuďmi, ktorí doviedli Slovensko k hlbokému morálnemu úpadku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie