Denník N

Vtáka poznáš podľa peria, prezidentského kandidáta podľa podporovateľov

Helena Vondráčková patrí k verejným podporovateľom kandidatúry Miloša Zemana. Foto – TASR
Helena Vondráčková patrí k verejným podporovateľom kandidatúry Miloša Zemana. Foto – TASR

Okolo Miloša Zemana sa neroja iba podozriví podnikatelia s temnou minulosťou a väzbami na Rusko a Čínu, nápadné sú aj hviezdy normalizačnej zábavy.

Nie je to čiernobiely obraz, medzi podporovateľmi obidvoch českých prezidentských kandidátov nájdete viac či menej problematických ľudí. A bolo nápadné, že keď sa v prezidentskej debate Českej televízie Jiřího Drahoša moderátorka opýtala na jedného z jeho kontroverzných spolupracovníkov, „kandidát zmeny“ tiež dokázal reagovať len tradičným zemanovským spôsobom – hovoril niečo o tom, že nedá na mediálne špekulácie.

Kvalitatívny rozdiel medzi známymi podporovateľmi Miloša Zemana a Jiřího Drahoša napriek tomu bije do očí. A nejde len o ľudí z biznisu, keď je najtypickejším rysom „podnikateľov“ zemanovského tábora, že je ich bohatnutie založené najmä na politických kontaktoch a politickej protekcii.

Dosť podobne to vyzerá aj medzi podporovateľmi kandidátov z umeleckého prostredia. Nikto neberie zemanovským umelcom talent, v prípade mnohých z nich však treba slovo umelec chápať naozaj veľmi voľne, aby sa do tejto kategórie vošli.

Zemanovskí nadšenci ako šoumen František Ringo Čech, režisér Zdeňek Troška, herec Luďek Sobota, speváci Helena Vondráčková a Michal David sú nesporne schopní, sú to však majstri väčšinou povrchnej zábavy, málokto od nich očakáva akúkoľvek umeleckú hĺbku a to, že po nich zostanú nejaké trvalé hodnoty.

Majú za sebou veľmi dlhú a v rámci svojho žánru a výnosnosti veľmi úspešnú kariéru. Tá je však ich silou a zároveň aj najväčšou slabinou. Zabávali (a odvádzali pozornosť od problémov) rovnako dobre za diktatúry aj za demokracie, darilo sa im a bude sa im aj do budúcnosti dariť za každého režimu, prispôsobia sa akýmkoľvek pomerom.

A sami tiež radi poslúžia akejkoľvek politickej moci, ak sa im to vyplatí.

Nečudo, že im podobne ako zemanovským podnikateľom neprekáža kandidát, ktorý slúži Moskve a Pekingu, práve naopak. Darilo sa im, keď sme boli kolóniou naposledy, a dobre zarobiť dokážu aj na tom, ak by sme ňou boli opäť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie