Denník N

Zeman to preháňal s traktormi, Drahoš zavádzal s utečencami z Kosova

Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Zemana prichytili pri väčšom množstve klamstiev ako Drahoša, no má aj výrazne viac výrokov. Portál Demagog.cz hodnotil pravdivosť oboch prezidentských kandidátov.

Akú úctu majú českí prezidentskí kandidáti k pravde a presným faktom, preskúmal portál Demagog.cz.

Zhodnotil 52 výrokov Jiřího Drahoša a rovných 80 Miloša Zemana. Kým ich prvý duel na Prime bol podľa komentárov viac emotívny, Česká televízia držala témy vo faktickej rovine.

Šéf projektu Demagog.cz pre český Radiožurnál to ukázal aj na oveľa väčšom počte faktov v druhej televíznej debate v Rudolfine u moderátorky Světlany Witowskej. „Ak si vezmeme, že debata mala 90 minút, tak v priemere každú minútu padol jeden faktický výrok.“

Naopak, v Prime podľa analýzy portálu irozhlas.cz Zeman rozprával takmer o desať minút viac ako moderátor a viac než osem minút ako jeho protikandidát. To sa odrazilo aj na počte výrokov. Drahoš mal štrnásť, Zeman si ich zapísal dvakrát viac.

Vítač migrantov Drahoš

Za dôležitý nepravdivý výrok úradujúceho prezidenta z prvej debaty sa považuje klamstvo, že Jiří Drahoš je jediná výnimka medzi českými politikmi, ktorí súhlasia s tým, že by Česi nemali prijímať nelegálnych migrantov.

„Výrok je hodnotený ako nepravdivý, pretože verejné vyhlásenia Drahoša neukazujú, že by bol medzi českými politikmi vo vzťahu k migrácii nejako unikátny,“ uvádza server Demagog.cz. Argumentuje aj Drahošovým rozhovorom pre portál Info.cz. „Kto považuje hodnotu znášanlivosti, princíp rovnosti žien a mužov a rešpekt k ľudským právam za nezlučiteľné s vlastným svetonázorom či vieroučnými dogmami, nemá v Európe čo hľadať.“ Drahoš opakovane tiež celú kampaň tvrdil, že je proti utečeneckým kvótam.

Zeman v Prime vyslovil šestnásť pravdivých, sedem nepravdivých, tri zavádzajúce a dva neoveriteľné výroky. Správne napríklad poukázal na nezmyselnosť debaty prezidentských kandidátov o držaní zbraní. „Je to rozhodnutie parlamentu, prípadne oboch komôr alebo rozhodnutie Európskeho parlamentu.“

Drahoš si v tejto debate viedol v pomere pravda-nepravda lepšie. Dvanásť výrokov zo štrnástich bolo pravdivých. Jeden z pravdivých považuje portál Demagog.cz za najdôležitejší z tejto debaty. „Ja necitujem vo svojich prejavoch psychiatra a nehovorím, že tretina národa je slabá duchom, každý siedmy je dementný, debilný či alkoholik a polovica národa má podpriemerný intelekt. Vy ste to povedali ešte vo Federálnom zhromaždení, aby ste poukázali na to, že sú hlúpi, na to, aby sa mohli rozhodovať v referende.“

„Zeman vo svojom prejave citoval slová psychiatra Cyrila Höschla. V prejave tvrdo kritizoval referendum a priamu demokraciu a na podporu svojho tvrdenia využil práve túto citáciu, pričom proti psychiatrovým slovám nič nenamietal,“ píše server. Z pokračovania prejavu podľa autorov hodnotenia vyplýva, že Zeman jednoznačne uviedol, že referendum je nežiaduce, pretože medzi poslancami je menšie percento dementných ľudí ako v bežnej populácii.

Kde zavádzal Drahoš

Za klamstvo server považuje výrok Drahoša, že Zeman hovoril v roku 1999 o možnosti Českej republiky prijať 5-tisíc kosovských Balkáncov. „Tento výrok nepovedal vtedajší premiér Zeman, ale bol to jeho minister zahraničia Jan Kavan.“

Podobný výrok sa objavil aj v debate vo verejnoprávnej Českej televízii. „Iba pripomínam, že v roku 1999 vláda Miloša Zemana ponúkla moslimom z Kosova päťtisíc miest v Českej republike,“ uviedol Drahoš.

„Ním opakovaný výrok o piatich tisícoch miest pre utečencov z Kosova vychádza z tlačovej konferencie vtedajšieho ministra zahraničia Kavana. On ani nikto iný z vlády však tento počet nenavrhli. Hovoril iba o tom, že to nejde vylúčiť,“ hodnotí Demagog.cz výrok ako nepravdivý.

„V Kavanovom vyhlásení išlo o hornú hranicu, rozsah bol dve- až päťtisíc prijatých utečencov.“

V tomto dueli si Drahoš pripísal okrem tohto výroku ešte dve ďalšie nepravdivé.

Vulgárny Zeman

Zeman mal v rovnakej debate celkom 25 pravdivých, 14 nepravdivých, päť zavádzajúcich a osem neoveriteľných výrokov.

Ako nepravdivý výrok server vyhodnotil Zemanov výrok o ospravedlnení sa za to, že rozpráva vulgárne, ako aj ten, že tak nerozpráva často.

„Prezident nepoužíva vulgarizmy zriedka a rozhodne si nevystačil s troma výrazmi. V poslednom čase, pri príležitosti konania Prague Pride, politika Svatopluka Bartíka nazval sviňou (Bartík je brniansky zastupiteľ, ktorý v novembri roku 2017 na sociálnej sieti zverejnil informácie, že podľa jeho zdroja má prezident rakovinu – pozn. redakcie),“ píše server.

„Pokiaľ ide o ospravedlnenia, Zeman naozaj vyhlásil, že to je jeho chyba, priamo sa však neospravedlnil.“

Sponzori a traktory

Podľa českého týždenníka Respekt ostáva problematické po štvrtkovej debate aj financovanie predvolebnej kampane prezidenta.

Napriek tomu, že v nej podával moderátorke zoznam sponzorov Spolku priateľov Miloša Zemana, ktorý mu kampaň financuje jedenástimi miliónmi, pozadie týchto sponzorov je nepriehľadné. Firmy Contradiction, s. r. o., Car Service Group a Komerc Servis CZ, s. r. o., poskytli Zemanovi dary dokopy vo výške viac než dvoch miliónov českých korún, no za rok 2016 (respektíve 2015 v prípade Komerc Servis CZ) sú v strate.

Prvá menovaná poskytla na kampaň 885-tisíc korún, pričom za rok 2016 skončila vo vyše 142-miliónovej strate.

Podľa Ondřeja Kundru z Respektu ani toľko omieľaná dodávka traktorov z Brna do Ruska nebola v poriadku.

Uzatvorené bolo iba memorandum, čo nezaručuje kúpu ani predaj, a ani počet traktorov nesedí. Podľa prezidenta to bolo 6-tisíc, v memorande sa píše o 450 kusoch.

Rovnako podľa Kundru nafúkol Zeman pozíciu poradcu prezidenta Martina Nejedlého. „Nejedlý rokovaniam nedominoval. V minulosti nedohodol ani elektráreň Polarnaja (stavba elektrárne za polárnym kruhom v Rusku, ktorú financovala Česká exportná banka a peniaze poskytnuté na stavbu sa stratili medzi dodávateľmi – pozn. redakcie).“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Miloš Zeman

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie