Denník N

Zeman je ruský kôň, Drahoš nemá charizmu. Ako vidia svetové médiá české prezidentské voľby

Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Foto – TASR
Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Foto – TASR

Zahraničné médiá sa zhodujú na proruskom smerovaní Zemana. Drahoša vnímajú ako nevýrazného profesora, ktorý je terčom tvrdej dezinformačnej kampane.

Jeden je výrazný až príliš, druhý nevyvoláva emócie. Takto väčšinou vidia zahraničné médiá dvoch kandidátov v prezidentských voľbách v Česku.

Vplyvný server Politico opisuje českú prezidentskú voľbu ako bitku medzi protiimigrantskými populistickými silami a liberálnymi „medzinárodniarmi“. Nezabúda dodať, že nad voľbami sa vznášajú obvinenia okolo ruského vplyvu.

„Euroskeptik Miloš Zeman, ktorý je spojencom Putina, čelí silnej výzve zo strany politického nováčika Jiřího Drahoša,“ píše Politico. Všíma si aj veľký vplyv falošných správ. „Prozemanovské servery ho obvinili aj z pedofílie, členstva v iluminátskom združení či z toho, že ukradol 14 patentov.“

„Zemanov odkaz je silný,“ píše zase svetová agentúra Bloomberg. „Varuje pred aplikovaním práva šária v Česku, odrezávaním rúk a znásilňovaním žien.“ Toto podľa nej rezonuje medzi voličmi, ktorí chcú výrazného a sebavedomého politického hráča. Akademik Drahoš má v tom nevýhodu.

Poľská tlač si, samozrejme, všíma podporu sivej eminencie poľskej vlády, šéfa vládnej strany Právo a spravodlivosť, Jarosława Kaczyńského, Milošovi Zemanovi. Konzervatívny denník Rzeczpospolita, ktorý je blízky vládnej strane, zdôrazňuje, že Zemanova protibruselská, protinemecká a protiimigračná politika je blízka vládnej strane a aj výrazne pravicový politik ako Kaczyński bude fandiť ľavicovému Zemanovi.

„Paradoxne – pretože Zeman je jeden z najviac proruských politikov v Európskej únii.“

Foreign Policy upozorňuje na krehké zdravie úradujúceho 73-ročného prezidenta. Opisuje správanie prezidenta od kampane v roku 2013, keď priznal, že vypije šesť pohárov vína a pohár slivovice každý deň. Pripomína moment, keď sa zjavne pod vplyvom alkoholu objavil na jednej z ceremónií v rámci svojej inaugurácie.

Nemecké médiá zdôraznili vulgárnosť Zemana a slušnosť Drahoša. Denník Tagesspiegel o úradujúcom prezidentovi napísal, že je to grobian a neľútostný egomaniak, ktorého cieľom je moc. „Pred prvým kolom si bol Zeman taký istý svojím víťazstvom, že akúkoľvek konfrontáciu so svojimi súpermi vnímal tak, že je pod jeho úroveň,“ píše Tagesspiegel. Pred druhým kolom však rýchlo zmenil stratégiu a s Drahošom sa stretli aspoň v dvoch debatách.

„To však nezmenilo nič. Na jednej strane bol populistický Zeman, ktorý prekvapivo zdĺhavo vyberal slová na kritiku EÚ a imigrantov. Na druhej strane bol totálne necharizmatický Drahoš, ktorého vyjadrovanie niekto môže charakterizovať ako umiernené, iný ako nudné.“

V poslednej predvolebnej diskusii oboch kandidátov na verejnoprávnej Českej televízii sa spomínal článok z nemeckého Frankfurter Allgemeine Zeitung. Zeman sa naň odvolával, aby dokázal svoje tvrdenia o vnímaní Drahoša ako „vítača“ imigrantov. Článok ho opisuje ako prozápadného a európskeho. „Dokonca môže niečo vyhrať tým, že nie je proti prijatiu eura a mohol by prijať utečencov. Ak vyhrá, bude protiváhou proti Babišovi, ktorý nedokáže zložiť stabilnú vládu.“

Úradujúci prezident to v debate predložil ako dôkaz, že hoci Drahoš tvrdí, že je proti utečeneckým kvótam, v skutočnosti to vraj vidí inak.

„O päť rokov mladší Drahoš zosobňuje mestského voliča. Žil v zahraničí, šéfoval akadémii vied a nebol v žiadnej strane,“ píše nemecký konzervatívny denník.

Server Codastory.com upozornil, že Česká republika sa zmieta v dezinformáciách. „Hoci má prezident v Česku len ceremoniálnu úlohu, ktokoľvek vyhrá, môže získať veľký vplyv, pretože vláda je aktuálne vo veľkej kríze,“ píše server. „Toto je jeden z dôvodov, prečo je prokremeľská informačná mašina taká aktívna.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Miloš Zeman

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie