Denník N

Miloš Zeman zostane českým prezidentom. Chcel by byť menej arogantný, no ihneď sa vysmieval z novinárov

Zeman s manželkou Ivanou po znovuzvolení v roku 2018. Foto - TASR/AP
Zeman s manželkou Ivanou po znovuzvolení v roku 2018. Foto – TASR/AP

Úradujúci prezident Miloš Zeman zostane na Pražskom hrade, volilo ho 51,36 % ľudí. Profesor Jiří Drahoš získal 48,63 % hlasov. Premiérovi Babišovi dá viac času na rokovanie o jeho vláde.

Prezidentské voľby v Česku sa skončili víťazstvom úradujúceho prezidenta Miloša Zemana (73) nad vedcom Jiřím Drahošom (68).

Po sčítaní všetkých hlasov získal Zeman 51,36 %, Drahoš 48,63 %. Jeho náskok bol vyše 150-tisíc hlasov. Zeman zvíťazil celkovo v 10 krajoch, Jiří Drahoš v štyroch vrátane Prahy.

Medzi Čechmi žijúcimi v zahraničí vyhral jednoznačne Drahoš s 90,3 % hlasov. „Prajem mu do ďalších dní veľa síl a zdravia,“ zagratuloval profesor Drahoš svojmu úspešnejšiemu súperovi ešte pred vyhlásením oficiálnych výsledkov. Voľby nepovažuje za svoju prehru a naznačil, že v politike zostane.

„Nezvíťazili sme, ale neprehrali sme. Som hrozne rád za tú obrovskú vlnu energie, ktorá sa zdvihla v súvislosti s voľbami. Energia nezmizne,“ povedal Drahoš a zožal silný potlesk v Kongresovom centre. Naznačil, že v politike chce pokračovať.

Drahoša prišla do štábu podporiť herečka Anna Geislerová aj astronóm Jiří Grygar, Zemana zase jeho kontroverzní spolupracovníci Vratislav Mynář a Martin Nejedlý či spevák František Ringo Čech a údajná spolupracovníčka ŠtB Jitka Frantová Pelikánová, ktorej dal pred piatimi rokmi prezident vyznamenanie.

Zeman: Som nabitý energiou

Zeman na začiatku svojej víťaznej reči daroval kvety manželke aj dcére. „Milí moji priatelia, dovoľte, aby som vám všetkým zo srdca poďakoval za pomoc a podporu, bez vás by sme to nevyhrali,“ povedal Zeman, ktorý sa teší na 5 rokov plného pracovného nasadenia.

„Idem do ďalších piatich rokov nabitý dôverou občanov Českej republiky,“ dodal s tým, že „toto je moje posledné politické víťazstvo, a za ním už nebude žiadna politická porážka“. Narážal na českú ústavu, ktorá umožňuje iba dve prezidentské obdobia, čo podľa vlastných slov meniť nechce.

Na pódium ho prišiel podporiť aj šéf xenofóbnej strany SPD Tomio Okamura či úradujúci predseda sociálnej demokracie (ČSSD) Milan Chovanec. Predsedovia strán, s ktorými môže Babiš rokovať o podpore pre svoju vládu.

Server Lidovky.cz si tiež všimol, že pri Zemanovi stál aj jeden z najmocnejších a najvplyvnejších českých podnikateľov a šéf pološtátnej energetickej firmy ČEZ Daniel Beneš. Energetický koncern si zatiaľ udržiaval politickú neutralitu.

Napriek tomu, že český prezident má skôr reprezentatívnu funkciu, voľby boli považované za referendum o ďalšom smerovaní krajiny.

Na jednej strane bol Zeman vykresľovaný ako najviac proruský prezident v EÚ, hral populistickou kartou blízkou lídrom V4 a je spojencom českého premiéra Andreja Babiša, ktorého menšinová vláda nemá podporu v parlamente.

Na tej druhej stál jednoznačne proeurópsky, no menej výrazný Jiří Drahoš bez skúseností vo vysokej politike.

Zeman nakoniec dostal 2,8 milióna hlasov, čo je približne o stotisíc viac ako vo voľbách pred piatimi rokmi, keď porazil Karla Schwarzenberga. Drahošovi dalo hlas 2,6 milióna voličov.

Volebná účasť v druhom kole bola 66,6 % – ide o tretiu najvyššiu v českej histórii. Viac voličov prišlo k urnám iba v parlamentných voľbách v rokoch 1996 a 1998.

Kiska ho už pozval do Tatier

Zemanovi ako jeden z prvých politikov zo zahraničia zagratuloval slovenský premiér Robert Fico, ktorý je „rád, že sa česká verejnosť rozhodla preňho“.

https://www.facebook.com/robertficosmersd/posts/768835969972231

Neskôr Zemanovi telefonicky zagratuloval aj slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý ho tiež pozval do Tatier.

„Vzťahy medzi našimi krajinami a ich občanmi sú výnimočne blízke. Som presvedčený o tom, že v ich podpore budeme spolu naďalej pokračovať. Osobitne v tomto roku spoločných významných výročí,“ napísal mu Kiska v blahoprajnom telegrame a dodal: „Pre prosperitu, stabilitu a bezpečnosť našich dvoch krajín je kľúčové členstvo v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii a predovšetkým hodnoty, ktoré v rámci nich s našimi partnermi a spojencami vyznávame. Verím, že k ich podpore v našich krajinách, v našom regióne a v Európe budeme spoločne prispievať.“

„Pokornejší Zeman“ útočil na novinárov

Neskôr na krátkej tlačovej konferencii na otázku reportéra Českej televízie Zeman povedal, že dá viac času premiérovi Babišovi na zháňanie podpory pre jeho vládu, ktorá v parlamente nemá väčšinu a po prvom pokuse nezískala dôveru. 

„Áno, áno a ešte raz áno. Nevidím dôvod, prečo by som ho mal vydierať príliš krátkym časom na rokovanie o vláde,“ povedal podľa očakávaní Zeman, ktorý sa usiluje Babišovi pomôcť udržať si moc a zabrániť tak vypísaniu predčasných volieb.

Prekvapivo však tiež o sebe povedal, že ako starne, chcel by byť pokornejší. „Chcel by som byť menej sebavedomý, menej arogantný a ústretovejší k ľuďom, ktorí majú iné názory ako ja,“ povedal. Hneď nato si už však robil posmech z redaktorky Respektu a majiteľa týždenníka, keď sa ho spýtala, či zmení svoj tím na Hrade, ako mu radil Babiš po prvom kole.

„Predpokladám, že svoj tím na Hrade doplním novinármi z Bakalových novín. Požiadam pána Bakalu, aby sa stal mojím hlavným ekonomickým poradcom na tému, ako vytunelovať ČR.“ Predtým označil redaktora Českej televízie za mutanta, pretože sa mu jeho hlas nezdal dostatočne hlboký.

Na záver oslavy ochranka v štábe Miloša Zemana napadla reportérku televízie Seznam. „Choďte už do prd…, hyeny novinárske!“ kričali na novinárov po tom, čo sa podľa servera Seznam jeden z prezidentových prívržencov opil až tak, že zasahovala záchranka.

https://twitter.com/pavlina_kosova/status/957309063972388864

„Dnes som bol lietajúci reportér. Dva svety. Dopoludnia u Drahoša, kde boli usmievaví ľudia, a zatrpknutí neboli ani po ohlásení výsledkov. Večer u Zemana, kde boli od začiatku strašne nahnevaní chlapi, napumpovaní a arogantní – a teraz vám všetkým ukážeme! Veľkorysosť víťaza nikde,“ komentoval správanie voči novinárom politický reportér Seznamu Václav Dolejší.

Agresívne na kritické otázky v povolebný večer reagoval aj český premiér Andrej Babiš, keď mu reportérka DVTV Emma Smetana pripomenula jeho slová o Zemanových ľuďoch na hrade či to, že v roku 2013 o Zemanovi povedal, že si svojou kandidatúrou lieči ego a ako prezident by rozdeľoval spoločnosť. Namiesto odpovedí obvinil jej médium z neobjektivity a urážal reportérkinu rodinu.

Volebná prognóza verila Zemanovi

Volebná prognóza Medianu predpovedala už polhodinu po uzavretí volebných miestností víťazstvo Miloša Zemana so ziskom 53 %. Podobná prognóza sa v predošlých českých prezidentských voľbách zmýlila len o 0,1 %, a tak sa očakávalo, že bude presná aj tentoraz.

Prognóza Medianu je matematickým modelom, ktorý vychádza z údajov z prvých sčítaných okrskov.

„Naša predikcia je ‚naučená‘ z minulých volieb a prebieha tak, že podľa všetkých už spočítaných okrskov a obcí sú odhadované výsledky v okrskoch a obciach, ktoré ešte spočítané nie sú. Pri každej nespočítanej jednotke dostávame väčšie množstvo odhadov, ktoré sa agregujú, a pritom sa prihliada okrem iného na to, ako spolu výsledky v jednotlivých okrskoch a obciach korelovali v minulosti,“ opisuje svoju metódu Median.

Na Slovensku sa táto metóda využíva len málo. Pri parlamentných voľbách robí hlavne agentúra Focus takzvaný exit poll, čo je rozsiahly prieskum, ktorý vychádza z odpovedí ľudí pred volebnými miestnosťami tesne po tom, ako odvolili. Ide teda o úplne odlišný druh dát ako pri prognóze Medianu.

Víťazstvo Miloša Zemana predpovedal aj Denník N vo svojich predpovediach na rok 2018.

Čo mohlo rozhodnúť

Do finále postúpil Miloš Zeman pred dvomi týždňami z prvého miesta s dvomi miliónmi hlasov (38,5 %). Bývalého šéfa českej akadémie vied Jiřího Drahoša volilo 1,4 milióna ľudí (26,6 %). Pred druhým kolom ho však podporili neúspešní kandidáti, ktorí získali v prvom kole spolu 1,7 milióna hlasov.

Bývalý šéf českej akadémie vied Jiří Drahoš s manželkou. Výsledok volieb neberie ako prehru. Od Zemana ho delilo 150-tisíc hlasov. Foto – TASR/AP

Na historicky druhej priamej voľbe českého prezidenta sa mohlo zúčastniť 8,4 milióna voličov. Záujem o voľby bol veľký už v prvý deň volieb v piatok. Podľa odhadov vtedy hlasovalo okolo 50 percent voličov. Plné boli napríklad lyžiarske strediská a v radoch sa stálo aj v zahraničí na českých veľvyslanectvách.

Drahošovi vo finále nakoniec nestačila podpora neúspešných kandidátov a v jeho prospech sa nenaklonilo ani zhruba desať percent nerozhodnutých voličov.

Napínavé české voľby sprevádzali vášnivé televízne debaty aj špinavá dezinformačná kampaň prevažne v neprospech profesora Drahoša. Konšpiračné weby ho opisovali ako slobodomurára, pedofila či agenta ŠtB a podvodníka s patentmi.

Najväčšiu kritiku vyvolali bilbordy spolku Priatelia Miloša Zemana s textom „Stop imigrantom a Drahošovi! Táto krajina je naša!“. Inzerciu odmietli uverejniť viaceré médiá.

Na špinavú kampaň a vplyv dezinformačných webov reagovala aj virálna paródia na československý hit Zvonky štěstí.

„Strach z cudzincov, obzvlášť necivilizovaných mladých mužov, je v nás prirodzene zakódovaný. Ak sa plánovite podporí populistickými politikmi, ktorí na tom chcú nahrabať hlasy, a médiami, ktoré chcú čítanosť, ľahko sa rozhorí. Viním práve médiá a politikov, že nezodpovedne šíria v spoločnosti nenávisť,“ komentovala v rozhovore pre Denník N utečeneckú kartu vo voľbách Slovenka z Brna a spoluautorka virálneho videoklipu Zprávy z Kremlu Adela Hrivnáková.

Česko stáli dvojkolové voľby podľa odhadov ministerstva vnútra 445 miliónov korún (17,5 milióna eur). Najväčšie výdavky podľa Českej televízie išli na odmeny pre členov okrskových volebných komisií. Samotné vytlačenie hlasovacích lístkov a volebných materiálov stálo vyše 30 miliónov korún (vyše milióna eur).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie