Denník N

Poštovej banke nevyšiel krok s arbitrážou proti Grécku

Foto - TASR
Foto – TASR

Medzinárodný arbitrážny tribunál dospel k záveru, že grécke štátne dlhopisy nemožno označiť za investíciu, a konanie ukončil.

Poštová banka, ktorú dnes vlastní finančná skupina J&T, nepochodila v arbitráži proti Grécku.

Ešte v roku 2012 sa obrátila na Medzinárodné centrum pre riešenie investičných sporov (ICSID) pri Svetovej banke, lebo nesúhlasila s odpisom hodnoty gréckych dlhopisov, ktoré nakúpila v značnom objeme. Poštová banka tak na gréckych dlhopisoch prerobila.

Arbitrážny tribunál pred pár dňami povedal, že nemá právomoc v tomto spore rozhodnúť. Vysvetlil to tým, že na základe Zmluvy o podpore a vzájomnej ochrane investícií medzi Slovenskou republikou a Gréckom nie je možné označiť štátne dlhopisy za investíciu.

Súd tým konanie ukončil aj s dôvetkom, že všetky náklady súdu budú znášať obe strany – Poštová banka aj Grécko – rovnakým dielom.

„Poštová banka vyjadruje rozčarovanie z tohto rozhodnutia. Je v príkrom rozpore so znením zmluvy a s doterajšou arbitrážnou praxou, podľa ktorých je suverénny dlh štátu investícia, čím sa zásadne porušuje princíp všeobecnej ochrany vlastníctva najmä pred politickými a retroaktívnymi zásahmi,“ uviedla banka v stanovisku.

Nevydarená investícia

Banka nakúpila grécke dlhopisy, skôr ako sa zadlžené Grécko dostalo do problémov a museli mu pomáhať medzinárodní veritelia. Grécke dlhopisy v tom čase dosahovali výnos okolo päť percent, no nakoniec sa ukázali ako stratová investícia.

Zo štatistík Národnej banky Slovenska a aj z odpovedí iných bánk ešte v roku 2011 vyplývalo, že do gréckych dlhopisov nešli vôbec, alebo ak, tak iba minimálne. Poštová banka bola zrejme jedinou bankou, ktorá nakúpila v minulosti grécke dlhopisy vo väčšom objeme.

Ukázalo sa, že to nebola až taká bezpečná investícia, aj keď šlo o vládne dlhopisy členskej krajiny eurozóny. Grécko, ktorému sa vypomstilo, že žilo dlhé roky nad pomery, po dohode s veriteľmi a za súhlasu európskych politikov odpísalo časť svojich záväzkov.

V praxi sa to urobilo tak, že grécke štátne dlhopisy sa vymenili za nové s nižšou nominálnou hodnotou. Investori tak na gréckych dlhopisoch výrazne prerobili.

Banku ovládla J&T

Poštová banka mala podľa medializovaných informácií z držby gréckych dlhopisov účtovnú stratu 221 miliónov eur. V tom čase ju ešte vlastnila finančná skupina Istrokapitál podnikateľa Maria Hoffmanna. „K výmene gréckych dlhopisov sme boli donútení,“ povedal v roku 2012 Hoffmann.

Banka chcela peniaze späť, a preto na medzinárodnom arbitrážnom súde žalovala Grécko. To jej nakoniec nevyšlo.

Aby však Poštová banka ustála stratovú investíciu a zostala stabilná, Hoffmann sa obrátil na J&T. Finančná skupina, za ktorou stoja Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič, do banky naliala peniaze a stala sa jej majoritným vlastníkom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie