Denník N

Sklamanie, nechuť aj nová nádej. Drahoš po súboji so Zemanom nechce odísť z politiky

Profesor Jiří Drahoš s manželkou Evou vo volebnom štábe. Foto - Natálie Terčová
Profesor Jiří Drahoš s manželkou Evou vo volebnom štábe. Foto – Natálie Terčová

„Vo verejnom živote nekončím,“ hovorí po prehre bývalý predseda akadémie vied Jiří Drahoš. Nedokázal zmobilizovať dosť voličov na zmenu.

Sme svedkami veľkej dezilúzie.

Tak zhrnul výsledky českých prezidentských volieb herec a režisér Bolek Polívka v rozsmutnenom štábe porazeného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoša, ktorý čelil špinavej kampani, ktorá ho vykresľovala ako eštebáka či pedofila.

„Bol to dôležitý aspekt, ale nie jediný. Nedá sa povedať, že by práve toto Drahošovi prehralo voľby,“ komentoval jeho neúspech politológ z brnianskej Masarykovej univerzity Otto Eibl.

Pred druhým kolom sa o Drahošovi hovorilo ako o kandidátovi, ktorý dokáže poraziť Miloša Zemana – pokiaľ bude vyššia účasť. Táto podmienka bola splnená, pretože hlasovať prišli dve tretiny právoplatných voličov, čo je najvyššia volebná účasť za posledných 20 rokov, no aj tak sa mu to nepodarilo.

„Zeman jednoducho zmobilizoval viac ľudí,“ dodáva Eibl. „Je to skúsený politik, rétor a pre mnohých ľudí bol oveľa čitateľnejší.“

Mnohí sa zhodujú na tom, že nebol presvedčivý. „Nedokázal osloviť ľudí, ktorí sa pred piatimi rokmi báli sudetských Nemcov a teraz imigrantov,“ hovorí komentátor Ondřej Kundra z Respektu. „Nedokázal ich upokojiť, že veci sa v Česku môžu mať lepšie.“

„Množstvo ľudí v tomto štáte má tendenciu preberať názory, ktoré im vtláča do hlavy niekto iný,“ hodnotí podnikateľ a Drahošov podporovateľ Dalibor Dědek. „Bojovať proti klamstvám iba slušnosťou, to je veľký problém.“

Václavovi Pačesovi, bývalému predsedovi Akadémie vied ČR, najviac prekáža cielené rozoštvávanie spoločnosti Milošom Zemanom. „Pred voľbami sľúbil, že to už nebude robiť a obmedzí svoje výpady.“ Zeman tento sľub porušil už v prvých momentoch po svojom znovuzvolení.

„Budeme smutní a budeme dúfať, znova,“ konštatuje s nechuťou Polívka.

Jiří Drahoš pri svojom prvom vystúpení po prehre vyzdvihol niekoľkokrát, že pokračujú ďalej. V štábe panovalo nadšenie, skandovanie a veľké prejavy vďaky. „Bola by škoda, ak by na túto dôveru vyše 2,7 milióna ľudí zanevrel,“ hovorí Pačes. „Dá sa predpokladať, že na jeseň bude kandidovať do senátu alebo do Európskeho parlamentu,“ hovorí politológ Otto Eibl.

Založenie Drahošovej vlastnej strany však nikto nepredpokladá. Ondřej Kundra si myslí, že je to solitér a tak aj bude pokračovať ďalej.

Čo bude ďalej s Českou republikou? Na to panujú rôzne názory. Kým politológ si myslí, že nič zvláštne a tandem Zeman – Babiš bude pokračovať rovnako ako doteraz, komentátor Respektu hovorí o ohrození nezávislosti polície a súdov.

„Bude tu väčšia snaha okliešťovať inštitúcie, ktoré majú vyvažovať politickú moc, či už hovoríme o verejnoprávnych médiách, alebo o Najvyššom kontrolnom úrade.“ Kundra nemôže vylúčiť ani rozširovanie útokov voči novinárom.

Neúspešný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Foto – Natálie Terčová

Nechuť a nadšenie

Väčšina hostí neskrývala nespokojnosť. Počas sledovania Zemanovho prejavu sa z času na čas ozvalo nenávistné odvrknutie, ironický smiech či nesúhlasné výkriky. „Toto ste si zvolili?! Ja hádam emigrujem!“ ozvala sa mladá hnedovláska pri pohľade na Zemanov prejav.

Našli sa však aj nadšení hostia. „Pozrite sa na ten počet hlasov! Na tom sa dá niečo postaviť!“ hovorí s veľkou dávkou entuziazmu mladík pri pohári vínka.

Zisk vyše 2,7 milióna hlasov nie je zanedbateľný, pred piatimi rokmi toľko hlasov získal Miloš Zeman. Na prvý pohľad Miloš Zeman tentokrát ovládol všetky kraje okrem Prahy a troch ďalších. Rovnako ako po prvom kole, reálny obraz o rozdelení Česka získame pri rozmenení krajov na drobné – okresy. „Nepotvrdilo sa rozdelenie na Prahu a zvyšok Česka,“ povedal pre Rádiožurnál dátový novinár Petr Kočí. Ak každý jeden hlas dostane na mape Česka jednu bodku príslušnej farby, o dominancii Miloša Zemana sa rozprávať nedá.

Zeman síce v celkovom súčte v desiatich zo štrnástich krajov vyhral, no krajské mestá väčšinou bral Drahoš. Potvrdil sa tým Drahošov imidž mestského liberála. „Silným predpokladom na voľbu Miloša Zemana bolo nízke vzdelanie,“ píše server iROZHLAS.cz. „Tím okolo Miloša Zemana útočil na tie najjednoduchšie pudy, strach o samého seba,“ vraví pre Denník N politológ Eibl.

Rozdiel 152 184 hlasov

Česká republika sa rozdelila na tri pomerne rovnaké tábory: tretinu ľudí, ktorí voliť neprišli, voličov Zemana a voličov Drahoša. Rozdiel medzi oboma tábormi voličov bol veľmi malý. Rozhodlo vyše 152-tisíc ľudí, čo predstavuje necelé tri percentá oprávnených voličov. Podľa analýzy Českého rozhlasu stratil Drahoš niektorých svojich voličov z prvého kola a nepodarilo sa mu dostatočne presvedčiť voličov neúspešných kandidátov z prvého kola.

Najzodpovednejší voliči, ktorí súhlasili s ponukou svojho favorita z prvého kola a v druhom prišli voliť Drahoša, boli voliči Pavla Fischera, ktorí sa prekrývajú s voličmi kresťanských demokratov. Naopak, najmenej voličov prišlo z tábora Mareka Hilšera.

„Ja som urobil maximum, chodil som o druhej ráno domov zo stretnutí s ľuďmi, kde som im vysvetľoval, prečo voliť pána Drahoša,“ hovorí Denníku N Hilšer. „Nemám žiadne výčitky.“

„Rozdelenie spoločnosti je extrémne. Polovica voličov sa bude dlho spamätávať z tejto ‚opice‘, polovica bude spokojne prezentovať svoje názory rovnako ako doteraz,“ hodnotí politológ.

„Nezvíťazili sme, ale neprehrali sme,“ boli prvé slová nezvoleného Jiřího Drahoša.

„Bolo mi prisľúbené, že tento pultík bude pripevnený, lebo ja sa rád oň opieram. Súdruhovia z NDR niekde urobili chybu,“ boli prvé slová novozvoleného prezidenta Českej republiky Miloša Zemana.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie