Denník N

Mám obavu, že Česko sa blíži k Maďarsku a Poľsku, rozhodnúť môže Babiš, hovorí politológ

Český prezident Miloš Zeman na víťaznej tlačovke. Foto - TASR/AP
Český prezident Miloš Zeman na víťaznej tlačovke. Foto – TASR/AP

Jiří Drahoš nebol dostatočne silný kandidát, aby porazil Miloša Zemana. O jeho prehre mohla rozhodnúť aj nedôstojná debata na TV Prima, hovorí politológ Tomáš Lebeda.

Zásadne sa teraz zmenil vzťah prezidenta Zemana a premiéra Babiša. „Zeman už Babiša jednoducho nepotrebuje. Babiš potrebuje Zemana,“ hodnotí novú politickú realitu po prezidentských voľbách politológ Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci. 

Čo rozhodlo české voľby? To, aký silný kandidát je Zeman, alebo skôr to, že Drahoš nebol dostatočne silný protikandidát?

Oboje. Milošovi Zemanovi sa podarilo získať takmer 900-tisíc voličov navyše oproti prvému kolu. Výrazne zvýšil svoj výsledok, čo je preňho obrovský úspech. Profesor Drahoš nedokázal nazbierať ani voličov štyroch liberálnych kandidátov z prvého kola. Okrem toho bola účasť v druhom kole výrazne vyššia, takže je zrejmé, že sa Milošovi Zemanovi podarilo zmobilizovať tých, čo neprišli na prvé kolo, a získať ich podporu.

Prečo je Miloš Zeman v Česku stále tak populárny?

Stal sa reprezentantom ľudí, ktorí patria medzi tých, čo prehrali ekonomickú transformáciu. Sú to nízkopríjmové, skôr menej vzdelané skupiny, ktoré predtým volili tradičné ľavicové skupiny ako ČSSD a komunistov. Dnes sú to po neúspechu týchto dvoch strán oveľa častejšie voliči SPD – v podstate extrémnej, nacionalistickej a xenofóbnej strany Tomia Okamuru, a tiež významná časť Babišovho hnutia ANO, ktoré oproti voľbám 2013 výrazne premenilo svoj elektorát smerom k tomu voľakedy ľavicovému.

Neprekážal voličom Zemana jeho vek a zjavné zdravotné problémy?

Zjavne nie. Bol schopný získať lepší volebný výsledok než pred piatimi rokmi. Pribudlo mu 100-tisíc hlasov. Svoju úlohu to nezohralo. Naopak si myslím, že to, čo úlohu zohrať mohlo, bola určitá nevýraznosť a nepresvedčivosť jeho protikandidáta profesora Drahoša.

V posledných dňoch pred voľbami Zeman zmiernil rétoriku. Bol menej útočný či proruský, ospravedlnil sa za svoje vulgarizmy. Na tlačovke, kde ohlásil víťazstvo, dokonca hovoril o tom, že bude tolerantnejší k iným názorom. Pomohlo mu to výraznejšie?

U časti voličov – u nerozhodnutých – to istú úlohu zohrať mohlo. Či taký bude aj ďalej, je otázne. Stačilo si vypočuť, ako odpovedal na tri novinárske otázky po svojom vystúpení, a bolo zrejmé, že rozhodne neubral.

Zohrali pri voľbách zásadnejšiu úlohu televízne debaty?

Podľa mňa áno. Rozhodujúcou mohla byť skôr prvá debata na TV Prima. Tú profesor Drahoš skutočne nezvládol, Miloš Zeman v nej dominoval a ukázal sa ako neporovnateľne silnejší kandidát. Práve tá mohla byť pre Zemanov elektorát kľúčová. Pripomínala skôr hokejový zápas alebo rockový koncert než kultivovanú debatu. To však mohlo dať časti voličov Miloša Zemana oveľa viac než podstatne dlhšia, pokojnejšia a kultivovaná debata v Českej televízii. Tá sa skončila bez víťaza, ale nie som si istý, či si ju všetci Zemanovi voliči boli schopní pozrieť úplne celú.

V Česku teraz vládne tandem Zeman – Babiš, staronový prezident má na svojej strane komunistov, Okamuru, čoraz väčšiu časť sociálnej demokracie. Blíži sa po dnešku Česko k tomu, čo vidíme v Maďarsku a Poľsku? Teda že pôjde o euroskeptickú krajinu so stále väčšími tendenciami k autoritárskemu režimu?

Túto obavu mám. Mám ju aj preto, že sa dlhodobo ukazuje, že politické správanie a rozhodovanie sa u nás odkláňa od štandardnej socioekonomickej a ľavo-pravej dimenzie a prikláňa sa k autoritársko-liberálnej dimenzii, čo je klasický politológmi uznávaný dvojrozmerný priestor. U nás v minulosti dominovala tá socioekonomická dimenzia, no teraz sa mi zdá, že sa to začína otáčať k tej autoritatívno-liberálnej osi. Tá je spojená s nacionálnymi postojmi, s pro- a protieurópskymi postojmi či xenofóbiou. Zdrojom je však stále ekonomický status. Stále sa mi zdá, že veľký podiel tých, čo v minulosti volili ekonomickú ľavicu, sa identifikuje s autoritárskou ponukou v politickom spektre.

Čo rozhodne, ako to dopadne?

Veľa bude záležať na tom, akú úlohu v tom bude zohrávať Babišovo hnutie ANO – víťaz parlamentných volieb. Je to strana, ktorá hovorí, že je proeurópska, hoci si, samozrejme, nemôžeme nevšimnúť, že to v niektorých prípadoch úplne neplatí. Bude dôležité, s kým bude Andrej Babiš vládnuť, akým spôsobom bude vládnuť a či dodrží svoj záväzok, že budú proeurópskou stranou.

Je teraz pravdepodobnejšie, že Babiš zostane premiérom aj bez podpory v parlamente?

Áno. Zdá sa mi, že jediné, čo by to mohlo narušiť, je, keby sa zásadne zmenil vzťah Zeman – Babiš. V minulosti bol totiž tento vzťah výhodný pre oboch a teraz je výhodný už len pre Babiša. Zeman už Babiša jednoducho nepotrebuje. Babiš potrebuje Zemana.

Jiří Drahoš oznámil, že neodchádza z verejného života. O politických ambíciách hovorili aj ďalší výrazní Zemanovi protikandidáti Pavel Fischer a Marek Hilšer. Rodí sa v Česku nejaká nová politická sila?

Neviem, či sa rodí nová politická sila. Je však trochu smutné, že kandidáti svoju prezidentskú kandidatúru často vnímajú ako celkom dobrý štart do politickej kariéry. Obávam sa však, že ich voliči ich kariéru vnímajú inak.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie