Denník N

Trump sa v Davose správal ako normálny prezident. Dobre!

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Cirkus, ktorý robí prezident, nás môže zabávať, jeho demagógia by nás mala znepokojovať, ale konvenčný republikánsky Trump by nás mal povzbudzovať.

Autor je americký analytik
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Odkedy bol Donald Trump zvolený za prezidenta, opakujem, že keď urobí niečo správne, poviem to. To ma občas dostalo do sporov s niektorými čitateľmi, ale aj tak sa to chystám urobiť znovu.

V piatok predniesol prezident na Svetovom ekonomickom fóre dobrý prejav, ktorý bol priamy, inteligentný a zmierlivý. Bol to prejav, v ktorom skôr vystieral k svetu ruku, než by ho zavrhoval. Tu na Svetovom ekonomickom fóre ho prijali veľmi priaznivo tak lídri amerického biznisu, ako aj účastníci z iných časti sveta, ktorí sú v prevažnej miere k Trumpovi skeptickí.

Traja Trumpovia

Ak tento prejav reprezentuje nový prezidentov prístup, je to veľký krok vpred. Samozrejme, problém s Trumpom je v tom, že už zajtra ráno môže vykročiť úplne odlišným smerom. Trumpovo prezidentstvo sa skladá z troch súčasti. Prvou je cirkus, čiže jeho tweety, bizarné tvrdenia a televízna reality show. Druhou súčasťou je jeho temný populizmus a demagogické útoky na menšiny, médiá a justíciu. Tretí Trump je však konvenčný republikánsky prezident, ktorý v podstate kopíruje štandardnú stranícku agendu: daňové škrty, dereguláciu a jastrabiu zahraničnú politiku, ktorú riadia mainstreamoví poradcovia ako riaditeľ Národnej ekonomickej rady Gary Cohn a minister obrany Jim Mattis.

Ten cirkus nás môže zabávať a demagógia by nás mala znepokojovať, ale republikánsky Trump by nás mal povzbudzovať. Nepíšem to preto, že súhlasím so všetkými myšlienkami jeho agendy. Stále si myslím, že daňové škrty sú z fiškálneho hľadiska nezodpovedné, pretože nafúknu deficit tak, že tým budú trpieť verejné investície, a pretože v konečnom dôsledku pôjde o presun vládnych zdrojov od chudobných k bohatým. Na druhej strane, jeho deregulačné snahy môžu byť dôležitou reformou administratívneho štátu, ktorý sa stal príliš zložitým, až bremenom. Trumpova politika a roztlieskavačská rétorika nepochybne nakopli dôveru v hospodárstvo, ktorá je, ako to neraz povedal bývalý Obamov ekonomický poradca Larry Summers, tým najlacnejším hospodárskym stimulom.

Ale čokoľvek si myslíte o jednotlivých opatreniach súčasnej vlády, dôležitejšie je, že konvenčný republikán Trump funguje v rámci amerického systému a nesnaží sa ho zničiť.

Je možné, že váha jeho úradu a výzvy, ktoré sú s touto s pozíciou spojené, postrčili Trumpa na triezvejšiu a zodpovednejšiu cestu.

Ale je tiež možné, že sa Donald Trump momentálne len rozhodol byť na strane svojich umiernených protivníkov. Často pôsobí ako nestabilná zmes všetkých troch Trumpov a v jeden jediný deň je schopný tweetovať detinské absurdity, zaútočiť na demokratické inštitúcie, ale tiež predstaviť nejaké rozumné opatrenie. Dokonca ani v Davose si neodpustil útoky na médiá a opakovane prednášal falošné či zavádzajúce výroky.

Nepokoj za dobrou náladou

Nálada na svetovom ekonomickom fóre je často zaujímavým ukazovateľom, pretože hoci ide o elitné stretnutie lídrov biznisu, takisto priťahuje množstvo ľudí z mimovládnych organizácií, politiky a médií. Toto fórum je tiež skutočne globálne, priťahuje ľudí z celého sveta omnoho viac než akákoľvek iná konferencia, ktorej som sa zúčastnil.

Nálada v tohtoročnom Davose bola pozitívna. Svet zažíva synchrónny globálny rast, čo je veľmi vzácne. Americké hospodárstvo vibruje, Európa sa nepochybne vracia do starých koľají a Japonsko zažilo (úplne neočakávane) rast počas siedmich kvartálov za sebou. Čína pokračuje na svojej ceste, India rastie a Latinská Amerika má podobne ako Afrika množstvo úspešných príbehov. Trhy to odrážajú. Takmer všetko ide v tom istom čase nahor – akcie, dlhopisy, reality i ropa.

Ale za touto dobrou náladou sa skrýva nepokoj. Sčasti je to preto, že ľudia si pamätajú optimistickú náladu krátko predtým, ako svet zasiahla globálna recesia. Ale je tu tiež znepokojenie, že kým svetové hospodárstvo pôsobí stabilne, svetová politika je chaotická. Starý svetový poriadok, ktorý vytvorili a viedli Spojené štáty, sa rozpadáva a na javisko prichádzajú nové veľké mocnosti, väčšina ktorých je neliberálna, merkantilistická a zahľadená do seba. Ako bude vyzerať svet, keď budú mať Čína, Rusko, Turecko a India väčšiu váhu v svetovej politike?

Každý by si vydýchol

V tomto kontexte sa ústrednou otázkou stáva úloha, schopnosť a zámery Spojených štátov a ich prezidenta. Ak americký prezident a jeho vláda pôsobia dojmom, že ich nezaujíma medzinárodný systém, ide o väčšie riziko, než akým by takýto postoj mohol byť v minulosti. Ak prezident pôsobí dojmom, že je nepriateľský k vonkajšiemu svetu, že ho nezaujímajú demokratické hodnoty a že rýchlo mení nálady, v dnešnej dobe je to zvlášť nebezpečné. Takže ak by sa Trump správal lepšie, napríklad tak, ako to ukázal v piatok vo Švajčiarsku, každý by si vydýchol.

Nesnažím sa Donalda Trumpa normalizovať. Ale skutočne verím, že vzhľadom na to, čo je v stávke, na tom budú Amerika a svet lepšie v takýchto (akokoľvek krátkych) okamihoch, keď sa súčasný prezident správa ako normálny prezident.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie