Denník N

Hlupáci, mutant, päste do tváre aj urážanie rodiny. Oslavy Zemanovho víťazstva zatienili útoky na novinárov

Novinári by podľa týždenníka Respekt mali reagovať na grobianstvo politikov. Ak politici odmietajú odpovedať na kritické otázky, iní novinári by ich mali za kolegov zopakovať.

Mala to byť veselá oslava českých prezidentských volieb. Keď čerstvo znovuzvolený prezident Miloš Zeman po víťaznej reči opustil svoj štáb, jeho stúpenci v sobotu podvečer nezvládli situáciu a fyzicky zaútočili na skupinu novinárov.

Tých totiž zaujal kolaps muža, ktorý to zrejme prehnal s pitím alkoholu; neskôr si poňho prišla záchranka. Ako zistili, do pražského Top Hotela prišla ošetriť publicistu z dezinformačného webu Parlamentnilisty.cz a člena komunistickej strany Milana Rokytku.

„Bežte do prd…, bežte do prd…, novinárske hyeny!“ kričali Zemanovi podporovatelia na novinárov. Padlo aj niekoľko úderov; novinárom Seznamu, Novy a Českej televízie zhodili kameru a fotoaparáty. Incidentom sa už zaoberá česká polícia, zatiaľ bez právnej kvalifikácie.

„Polícia tomu hovorí incidenty. S kvalifikáciou tápajúcej polícii rád poradím: jasné výtržníctvo a sadzba až dva roky, za ten pästný útok tutovo,“ napísal na Twitteri redaktor týždenníka Respekt Ondřej Kundra.

Do kontrastu dáva prípad ukrajinskej aktivistky, ktorá pred dvomi týždňami pribehla polonahá k Zemanovi počas hlasovania v prvom kole. Na tele mala napísané, že Zeman je Putinova štetka. „Okamžite bola zadržaná. Muž, ktorý u Zemana napadol novinárov, má zatiaľ pokoj. Polícia sa vecou zaoberá, nevie, ako to kvalifikovať,“ dodal Kundra.

Syndikát: Akt agresie proti slobode

„Verbálne útoky na novinárov a médiá prerastajú v útoky fyzické,“ napísal v reakcii Syndikát českých novinárov. „Napadnutie našich kolegov, ku ktorému došlo vo volebnom štábe Miloša Zemana, považujeme za neprijateľný akt agresie voči slobode tlače a právu verejnosti na informácie.“

Reakcia hovorcu českého prezidenta Jirího Ovčáčka: „Vôbec ma to nezaujíma.“

Útoky na novinárov v štábe prezidenta Miloša Zemana odsúdila medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc. „Nie je to hodné demokracie,“ napísali v stanovisku, ktoré pripomína, ako Zeman v minulosti mieril atrapou kalašnikova s nápisom „na novinárov“.

O tom, že „novinári by sa mali zlikvidovať“, vtipkoval aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V Rusku bolo viacero kritických novinárov a opozičných politikov zavraždených.

Pred napadnutím novinárov oslavujúci Zeman rozprával o tom, že chce byť menej sebavedomý, arogantný a viac načúvať tým, s ktorých názormi nesúhlasí. Vzápätí stihol novinárov označiť za „pitomcov“, reportéra Českej televízie označil za mutanta pre jeho nižší hlas a namiesto odpovede na otázku reportérky Respektu zosmiešňoval majiteľa publikácie Zdeňka Bakalu slovami, že si ho zavolá na Hrad ako experta na tunelovanie.

„Presvedčil som sa totiž, že nielen novinári, ale aj niektorí politici majú inteligenciu, ktorá je podstatne nižšia, ako je inteligencia normálnych občanov,“ povedal tiež český prezident, ktorý sa počas druhého kola ospravedlňoval za svoje vulgarizmy.

Vaša mama je zväzáčka

Kritické otázky však po voľbách nezvládol ani český premiér Andrej Babiš, keď sa ho reportérka DVTV Emma Smetana opýtala, či už prehodnotil svoj postoj ku kontroverzným Zemanovým mužom na Hrade, ktorých prezidentovi radil vymeniť. Tiež mu pripomenula jeho slová spred piatich rokov, keď o Zemanovi povedal, že si svojou prezidentskou kandidatúrou lieči ego a bude rozdeľovať spoločnosť.

Namiesto odpovede Babiš rozprával o tom, ako sa z jej mamy zväzáčky stala revolucionárka. „Aj keby to bola pravda, môžu deti za svojich rodičov?“ reagovala novinárka.

Týždenník Respekt je presvedčený, že doba sa po znovuzvolení Zemana a vymenovaní Babiša do premiérskeho úradu mení, čo treba brať ako fakt. „Avšak nie ako fakt, s ktorým sa novinári zmieria. Mali by sa mu postaviť pri svojej práci: keď politik odmietne nejakému novinárovi odpovedať na otázku, ďalší novinár by ju mal zopakovať, pokým dotyčný neodpovie.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miloš Zeman

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie