Denník N

Má modrú knižku, no Federer opäť vyhral Australian Open a je najlepší aj ako 36-ročný

Federer (vpravo) a zdolaný finalista Čilić. Foto – TASR/AP
Federer (vpravo) a zdolaný finalista Čilić. Foto – TASR/AP

Roger Federer vyhral už dvadsiaty grandslamový turnaj, druhý najlepší je Rafael Nadal, ktorý ich má šestnásť.

Keď Roger Federer minulý rok vyhral Australian Open, po poslednej loptičke finálového zápasu proti Rafaelovi Nadalovi sa tešil ako malé dieťa. Nadšene skákal, na tvári mal úsmev od ucha k uchu.

Bolo to jeho prvé grandslamové víťazstvo po piatich sezónach, mal už 35 rokov. O pár mesiacov vyhral aj Wimbledon.

Aj túto sezónu začal Federer víťazne: vo finále Australian Open zdolal o sedem rokov mladšieho Marina Čilića z Chorvátska v piatich setoch 6:2, 6:7 (5), 6:3, 3:6, 6:1.

Čilić mu vzdoroval viac ako v minuloročnom wimbledonskom finále, v ktorom Švajčiarovi stačili tri sety.

Tento rok to však z Federerovej strany nebola detská radosť – krátko po poslednej loptičke zápasu sa mu v očiach objavili slzy. A keď neskôr skončil svoju ďakovnú reč a zdvihol nad hlavu trofej pre víťaza, slzy tiekli prúdom.

Federerova ďakovná reč:

Federer sa stal prvým mužom, ktorý sa dostal na métu 20 grandslamových titulov; druhý najlepší Rafael Nadal ich má o štyri menej. Lepšie sú len tri ženy – Margaret Courtová (24), Serena Williamsová (23) a Steffi Grafová (22).

Australian Open vyhral šiestykrát, čím vyrovnal rekord Novaka Djokoviča a Roya Emersona. Federer bol najstarším finalistom tohto turnaja za posledných 46 rokov.

Vo veku 36 rokov a 173 dní je zároveň druhým najstarším grandslamovým víťazom; pred ním to dokázal len Ken Rosewall ako 37-ročný v roku 1972 tiež na Australian Open.

Dôkazom jeho dlhotrvajúcej dominancie je fakt, že prvý set na tohtoročnom Australian Open prehral až vo finále.

Zobral mu ho Čilić, ktorý sa vďaka získaným bodom stal svetovou trojkou. Federer zostáva na druhom mieste za Nadalom.

Vyhol sa vojne

Je akousi hračkou prírody; kariéru ťahá tak dlho aj vďaka tomu, že sa mu vyhýbajú vážne zranenia.

Málokto však vie, že je majiteľom niečoho, čo u nás nazývame modrá knižka. Vo Švajčiarsku, ktoré nie je členom NATO, je povinná vojenská služba.

Federer však v roku 2003 nemusel narukovať pre dlhodobé problémy s chrbtom. Ešte v tom roku vyhral Wimbledon, o rok neskôr Australian Open, Wimbledon aj US Open.

Do prípadu zasiahol aj vtedajší švajčiarsky minister obrany Samuel Schmid, ktorý povedal, že Federera síce problémy s chrbtom neobmedzujú pri tenise, ale v armáde by mu prekážali.

V tom čase bola až tretina švajčiarskych mužov neschopná slúžiť v armáde pre zdravotné problémy.

Namiesto toho slúžil v jednotkách civilnej obrany ako inštruktor športu. Do týchto jednotiek vstupujú muži, ktorí nie sú schopní byť vojakmi. Túto povinnosť majú všetci do 34 rokov.

A keďže nie je členom armády, každoročne jej musel odvádzať tri percentá svojich príjmov, až kým nedovŕšil vek 30 rokov.

Federer s trofejou. Foto – TASR/AP

Napriek tomu, že Federer nebol schopný stať sa vojakom, v športovom svete je známy svojím pevným zdravím.

V kariére ho zdravie zastavilo na dlhšie obdobie len dvakrát – mononukleóza v roku 2008 a zranenie chrbta pred dvomi rokmi.

Nikdy sa mu nestalo, že by skrečoval zápas, na ktorý nastúpil, čo je v tenisovom svete obrovská rarita.

Keď sa však minulý rok vrátil po pol roku k tenisu, upravil si kalendár a výrazne obmedzil počet turnajov. Vynechal napríklad (neobľúbenú) antukovú sezónu.

Štartoval len na dvanástich turnajoch, z ktorých však sedem vyhral. Z 57 zápasov prehral päť. Aj preto je jeho účasť na akomkoľvek turnaji veľkou udalosťou. Predtým sa zúčastňoval na viac ako dvadsiatich turnajoch ročne.

Aj vďaka tomu sa v rebríčku ATP posunul zo šestnásteho miesta na koncoročné druhé, ktoré mu patrí aj teraz.

Vyhral aj Hopmanov pohár

„Rozprávka pokračuje. Po úžasnom roku 2017 som dosiahol ďalší skvelý úspech,“ hovoril Federer v ďakovnej reči, po ktorej sa rozplakal.

Pred Australian Open, ktorý sa hrá v Melbourne, ešte stihol v austrálskom Perthe získať Hopmanov pohár s krajankou Belindou Benčičovou, ktorá má slovenské korene a trénuje v Trnave.

Federerova manželka Miroslava sa zasa narodila v Bojniciach, odkiaľ jej rodina emigrovala do Švajčiarska. Federerovci majú štyri deti (dvoje dvojičky), ktoré rozprávajú aj po slovensky.

Federer je nielen najúspešnejším tenistom, ale aj najlepšie zarábajúcim športovcom histórie. Len na prémiách za víťazstvá získal viac ako 110 miliónov dolárov. Druhým v rebríčku je golfista Tiger Woods.

Pokiaľ ide o zárobky vrátane marketingu, Federer je v druhej desiatke, dovedna zarobil takmer 700 miliónov dolárov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie