Denník N

Môjho otca zabil Poliak. Zákon, ktorý trestá poľskú spoluvinu pri holokauste, v Izraeli mnohých pobúril

Izraelská výprava v koncentračnom tábore Osvienčim. Foto – TASR/AP
Izraelská výprava v koncentračnom tábore Osvienčim. Foto – TASR/AP

Poľský Sejm schválil zákon, podľa ktorého za slovné spojenie poľský koncentračný tábor hrozia až tri roky väzenia.

Izraelskí novinári to poznajú veľmi dobre. Už aspoň dva roky dostávajú od poľskej ambasády upozornenie, aby si opravili článok, v ktorom o Osvienčime hovoria ako o poľskom koncentračnom tábore.

Novinárka denníka Haarec Allison Kaplan Sommer vo svojom článku napríklad opisuje to, ako sa dlho „naťahovala“ s Poliakmi pre vetu o tom, že stará mama Trumpovho zaťa Jareda Kushnera prežila hrôzy vojny v poľskom gete.

Poľská ambasáda trvala na tom, aby novinárka písala o nemeckom gete, lebo Poľsko bolo vtedy Nemcami okupované.

Trojročný trest

Poľsko už niekoľko rokov bojuje proti tomu, aby sa o Osvienčime a ďalších táboroch na jeho území hovorilo ako o poľskom koncentračnom tábore, a najmenej dva roky sa to snaží „ošetriť“ zákonom. Minulý týždeň, kruto ironicky deň pred Medzinárodným dňom spomienky na obete holokaustu, ho dolná komora poľského parlamentu schválila.

Zároveň stanovila maximálny trojročný trest pre toho, kto bude o Osvienčime hovoriť ako o poľskom tábore. Týka sa to Poliakov a cudzincov, medzi nimi aj bývalých väzňov koncentračných táborov. Bude možné trestať aj ľudí, ktorí hovoria o tom, že Poliaci boli spolupáchateľmi popri nacistoch.

Poľský zákon vyvolal silnú reakciu v Izraeli. Viedol k predvolaniu poľského veľvyslanca na izraelské ministerstvo zahraničia a k ďalším rokovaniam s cieľom vyjasniť si stanoviská. Zákon ešte musí schváliť poľský senát, čo by nemalo byť problém, a podpísať prezident.

Izraelčania tvrdia, že Osvienčim bol skutočne tábor založený a riadený Nemcami a že v ňom okrem Židov a iných národností a skupín zomierali aj Poliaci. Nepáči sa im však, že sa má spochybňovať či dokonca trestať tvrdenie, že Poliaci sa podieľali na vyvražďovaní a prenasledovaní Židov.

„Obmedzovanie či zákaz tvrdení vedcov či iných o tom, že Poliaci sa priamo či nepriamo spolupodieľali na zločinoch spáchaných v ich krajine počas holokaustu, sú vážne skreslenie reality,“ napísalo vo vyhlásení múzeum a pamätník holokaustu v Jeruzaleme Jad Vašem.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovorí, že je neprijateľné prepisovať históriu, či dokonca popierať holokaust zo strany poľskej vlády. Tamojší premiér Mateusz Morawiecki oponuje, že slovo Auschwitz nie je poľské, rovnako ako ani fráza „Arbeit macht frei“.

Otca mi zabili Poliaci

Izraelčanka Hanna Shermanová (84) sa narodila v Poľsku a Denníku N povedala, že by tam nikdy v živote nevkročila.

„Môjho otca nezabili v koncentráku. Zabil ho poľský sused, ktorý nás aj okradol, hoci mu môj otec, lekár, zachránil dcéru a nevypýtal si za to žiadne peniaze, hoci sám nebol veľmi bohatý. Moje staršie sestry mi rozprávali, ako sa bola celá dedina pozerať, keď brali Židov a ako sa mnohí otvorene tešili. Viem, že mnohí Poliaci aj pomáhali, ale ja ich mám zafixovaných úplne inak. Vrátane toho, ako moju mamu zbili, keď sa vrátila do našej rodnej dediny. Dediny, kde moja rodina žila viac ako 150 rokov,“ hovorí.

Shermanová si myslí, že Poliaci, podľa nej známi svojím antisemitizmom, sa snažia zbaviť viny. „V krajinách, ktoré počas vojny okupovalo Nemecko, sa ľudia správali k Židom ako zvieratá, ale boli aj takí, čo riskovali svoje životy, aby im pomohli. Tváriť sa, že všetci sa správali ukážkovo a za všetko môžu len zlí Nemci, je jednoducho lož. Pogrom v Kielcoch bol v roku 1946. Kde boli vtedy Nemci?“ hovorí Shermanová, bývalá učiteľka dejepisu na strednej a neskôr vysokej škole.

Myslí si, že mnohé súvisí s tým, kto je momentálne v Poľsku pri moci. „Títo ľudia nechcú počuť pravdu,“ hovorí o vláde strany Právo a spravodlivosť.

Debata na Twitteri

Líder opozičnej izraelskej strany Ješ Atid Jair Lapid, ktorý pochádza z rodiny bývalých väzňov koncentračných táborov a v holokauste stratil viacerých príbuzných, vrátane starých rodičov, sa na Twitteri dostal do vášnivej debaty s poľskou ambasádou.

Tá mu odporúčala, aby si doučil históriu holokaustu, po tom, čo napísal, že v Poľsku zomreli státisíce Židov bez toho, aby vôbec stretli nemeckého vojaka.

Poľsko sa v posledných rokoch stavia do jednoznačnej roly obete. Od Nemecka požaduje napríklad kompenzácie, hoci jeho predchádzajúce vlády sa ich jednostranne vzdali. Vláda v Berlíne to odmieta, čo komplikuje už aj tak nie práve ideálne vzťahy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie