Denník N

Vojna núti rodičov vydávať svoje neplnoleté dcéry. V Jemene vstupujú do manželstva 9-ročné dievčatá

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Sýrske utečenky aj jemenské dievčatá vydávajú ešte ako deti. Núti ich k tomu rodina, chudoba aj vojna.

Jedna chcela byť doktorkou, druhej by stačilo doštudovať. Obe mali plány do budúcnosti a hlavne sny, ktoré si chceli splniť, keď vyrastú a dospejú. Nič z toho sa však nestalo a namiesto hier s kamarátmi v škole ich čakal rodinný život.

Núr Abdul Hakim el-Omar má len 14 rokov a pred piatimi mesiacmi ju vydali za bratranca. Fatima Chalíd al-Omar nedávno oslávila 17. narodeniny, ale z manželstva už má štvorročnú dcéru Nadu.

Obe dievčatá pochádzajú zo Sýrie, avšak na svojej ceste zo zničenej krajiny uviazli v utečeneckom tábore v Libanone.

Chcela som zomrieť

„Pred svadbou som žila s rodičmi a mala som všetko, čo som potrebovala. Teraz nemám nič,“ povedala Fatima pre britský magazín Elle a spomenula, že ju manžel pravidelne bije. To však nepovažuje za najväčší problém. Oveľa viac ju trápi nedostatok financií a chudoba. Jej manžela pri bombovom útoku zranila črepina, a preto pracuje len raz týždenne. Rodina tak za sedem dní zarobí iba tri doláre.

Núr podobne ako jej staršia kamarátka opakuje, že nevedela, čo je manželstvo a čo má v ňom očakávať.

„Vo svadobných šatách som bola šťastná, ale teraz… Vždy sa bojím. Dnes, keď ma udrel, zatvorila som sa v spálni, aby sa ku mne nedostal,“ povedala Núr pre Elle.

Fatima sa pokúsila od svojho násilníckeho manžela uniknúť. Keď však žiadala rodičov o pomoc s rozvodom, matka ju udrela do tváre a kričala na ňu, aby sa vrátila do domu svojho muža.

To bola pre ňu posledná rana, a preto sa pokúsila predávkovať. „Chcela som zomrieť,“ priznala.

Každý rok sa viac ako 15 miliónov dievčat vydá skôr, ako dosiahnu 18 rokov. Manželstvá s deťmi, a teda akékoľvek manželstvo, kde je jeden z manželov mladší ako 18 rokov, sa považujú za porušenie ľudských práv.

Do manželstva vstupuje jeden z partnerov ešte ako dieťa a takýto zväzok mu môže priniesť dlhodobé dôsledky, či už v podobe zdravotných komplikácií počas tehotenstva, vyššieho rizika sexuálneho zneužívania, alebo skorého ukončenia školskej dochádzky. Rovnako to zvyšuje pravdepodobnosť, že neplnoletá zažije domáce násilie od partnera.

Manželstvá svojich detí najčastejšie zorganizujú rodičia, ktorí to vnímajú ako jediný spôsob, ako ochrániť svoje dcéry pred sexuálnym vykorisťovaním. Iní sa takto snažia zmierniť finančnú záťaž rodiny.

27 percent Sýrčaniek a 33 percent Jemenčaniek

Pre rastúci počet mladých Sýrčaniek sú detské manželstvá stále častejšie v utečeneckých táboroch v Turecku, Iraku či Jordánsku. Najviac ich však vstupuje do takýchto manželstiev v Libanone, kde žije približne 1,5 milióna sýrskych utečencov, čo predstavuje štvrtinu libanonskej populácie.

„Situácia sýrskych utečencov v Libanone sa stále zhoršuje – chudobnejú a sotva prežívajú,“ povedal pre agentúru Reuters Scott Craig z UNHCR.

„Detská práca a skoré manželstvá sú priamymi dôsledkami tejto chudoby,“ uviedla Tanya Chapuisatová z UNICEF. „Bojíme sa, že táto chudoba povedie k tomu, že stále viac detí vstúpi do manželstva alebo sa stane živiteľmi rodiny namiesto toho, aby chodili do školy.“

Podľa prieskumu UNICEF z roku 2016 je 27 percent Sýrčaniek vo veku 15 až 19 rokov v súčasnosti vydatých a 41 percent vstúpilo do manželstva pred 18. narodeninami.

Ešte horšia je situácia v rozvojových krajinách, kde sa každé tretie dievča vydá pred tým, ako dosiahne dospelosť.

„Môj otec vydal moje sestry a chce násilím vydať aj mňa, ale ja sa nechcem vydávať,“ povedala pre CNN 12-ročná Halima z Jemenu, ktorá chodí do piatej triedy a verí, že školu dokončí a stane sa lekárkou.

„Veľa mojich kamarátok zo školy je už vydatých,“ uviedla. „Keď jedna z nich odchádzala, spýtala som sa jej prečo, na čo ona povedala: Pretože dnes mám svadbu.“

Svadba pre 9-ročné deti

Detské manželstvá sú v Jemene úplne bežné. Rodiny tak bojujú proti narastajúcej chudobe pre občiansku vojnu, ktorá trvá už tri roky. V súčasnosti sa pred dovŕšením 18. roku vydajú vyše dve tretiny Jemenčaniek, pred vojnou ich bolo menej ako polovica.

„Ceny potravín vzrástli o viac než 200 percent a náklady na život sa zvýšili aspoň o tretinu, takže mnoho dcér odišlo od rodín, kde o tom predtým ani neuvažovali,“ povedala Nadine Drummondová z organizácie Save the Children.

Podľa UNICEF sa pred dovŕšením 15. narodenín vydá približne 44 percent dievčat a ich vek sa naďalej znižuje – v súčasnosti uzatvárajú manželstvá už aj 9-ročné deti.

Otec Halimy vydal jej staršiu sestru Kafu pred štyrmi rokmi. Mala vtedy len 13 rokov a jej manžel o 15 rokov viac. Ako veno za svoju neplnoletú dcéru dostal dvetisíc dolárov.

Dnes má Kafa 17 rokov a štyri deti. „Pri každom pôrode som veľmi trpela,“ priznala s tým, že všetky deti priviedla na svet cisárskym rezom.

Podľa WHO majú mladé dievčatá pri pôrode oveľa vyššie riziko úmrtia alebo iných zdravotných komplikácií ako staršie ženy.

Ďalším problémom Jemenu je konzervatívna kultúra, v ktorej sa manželstvá s deťmi podporujú preto, že zaručujú panenstvo nevesty.

„Ak by som mala na výber, chodila by som do školy a doštudovala by som. Nechcela som sa vydávať, prinútili ma,“ povedala Kafa pre CNN. „Manželstvo nie je pre deti.“

Vojna, nefungujúce poľnohospodárstvo, zdravotný ani vzdelávací systém, riziko hladomoru, nefunkčná vláda, všetky tieto faktory len podporujú detské nevesty v Jemene, kde nie je uzákonený minimálny vek na vstup do manželstva.

„Máme tu vojnu a nad hlavami nám lietajú rakety, domy padajú, náš domov sa otriasa pri každom nálete. Takže čo mám robiť?“ pýta sa otec Halimy a Kafy. „Nemám inú možnosť ako skoro vydať svoje dcéry.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jemen a húsiovci

Svet

Teraz najčítanejšie