Denník N

Kéry, ktorý sa môže stať generálnym manažérom Smeru: Ja by som Kiskovi faktúru za lietadlo neposlal

Poslanec Smeru Marián Kéry v strede, vedľa Roberta Fica. Foto – TASR
Poslanec Smeru Marián Kéry v strede, vedľa Roberta Fica. Foto – TASR

Poslanec Smeru hovorí, že o funkcii generálneho manažéra strany hovoril zatiaľ len s Jánom Richterom. Ponuku od premiéra ešte nedostal, ale prijal by ju. Kéry hovorí, že ani on by nevydržal tlak, ktorý ustál minister Robert Kaliňák.

V pondelok večer by malo predsedníctvo strany rozhodnúť o novom generálnom manažérovi. Stanete sa ním vy?

Je to výsostne kompetencia predsedu našej strany a on ma v tejto veci nekontaktoval.

Ani nejdete na predsedníctvo?

Nejdem.

Hovorili ste na túto tému s pánom Richterom, ktorý je generálnym manažérom teraz?

S ním som hovoril, ale toto je vyslovene kompetencia predsedu strany. Robert Fico na to nepotrebuje ani súhlas vedenia, ani hlasovanie predsedníctva a zatiaľ tú ponuku nemám od neho, tak to je, ako keby som nemal nič. Vyvolávajú mi od rána kvôli tomu novinári.

Aký máte názor na to, že vedenie strany by sa malo obmeniť?

Každá zmena prináša niečo nové, nie sme strana, ktorá sa zmenám bráni. Pokiaľ ide o fungovanie generálneho manažéra, myslím si, že Ján Richter je dobrým generálnym manažérom, žiaľ, z pozície, ktorú má – ministra práce –, sa nemôže dostatočne venovať činnosti strany dovnútra.

Vy by ste si na to trúfli?

Ak by som takú ponuku dostal, tak po dôkladnom zvážení by som ju prijal.

Ako vnímate to, čo hovorí pán Maďarič, že strane hrozí zánik ako HZDS alebo SDKÚ?

Každá strana, ktorá je dlhšie na trhu, musí rátať aj s tým, že skončí ako SDKÚ alebo HZDS. Snahou normálne zmýšľajúcich politikov vo vedení akejkoľvek strany, vrátane Smeru, by však malo byť to, aby sa snažili riadiť stranu a vnútorný chod tak, aby sa tak nestalo.

Snaží sa o to vedenie Smeru?

Máte pocit, že vo vedení strany sú ľudia so samodeštrukčnými sklonmi? Myslím, že si to uvedomujú. Pán predseda aj viacerí z úzkeho vedenia pomenovali problém, že sme dlho na trhu, tváre sú „okukané“, urobili sme aj nejaké chybné rozhodnutie. Toto všetko má súvis s tým, že sme niektoré pozície stratili.

Vy ste konzervatívny politik. Hlasovali ste za zákon o rodine, ktorý počítal aj s väzením pre ženy, čo pôjdu na interrupciu. Prečo?

Bol to zákon o rodine a o ochrane života, a preto som v prvom čítaní hlasoval za. Myslím si, že žijeme dobu, keď sa viac staráme o psy a mačky ako o ľudský život. Samozrejme, bol som si vedomý, že v návrhu zákona sa nachádzajú aj hlúposti typu trestanie žien za interrupcie, ale na to je predsa inštitút druhého čítania, aby takéto veci boli odstránené. Hodnoty zákona sa mi však ako konzervatívnemu človeku pozdávali.

Prečo ste v sociálnej demokracii a nie v KDH?

KDH má niektoré myšlienky, s ktorými sa stotožňujem, ale keď mali moc, tak som s nimi nezdieľal, čo robili – napríklad privatizáciu podnikov. Strana, ako je KDH, by mala mať oveľa väčší sociálny rozmer.

Ján Richter bol kritizovaný za kauzu Čistý deň – nesie za to podľa vás zodpovednosť?

Myslím, že vôbec nie, pretože nešlo o zlyhanie ministerstva, ale šlo o zlyhanie jednotlivcov, za ktorých minister Richter ani nikto iný nemôžu niesť zodpovednosť.

Bol vám Ján Richter svedkom na svadbe?

Je to pravda. Pochádzame obaja z okresu Zlaté Moravce, veľmi si ho vážim po ľudskej stránke.

Je dobré, že Robert Kaliňák zostal po kauze Bašternák vo vedení Smeru, aj ministrom vnútra?

Myslím, že nie je žiadny odborný dôvod, aby Robert Kaliňák odstúpil z funkcie ministra vnútra, len preto, že si to praje opozícia, veľká časť médií a obrátila sa proti nemu verejná mienka. Otázka je to, čo povedal minister Maďarič, že keby bol takýto tlak na jeho osobu alebo na mňa, že či by sme takýto tlak dokázali ustáť. Ja za seba hovorím, že s najväčšou pravdepodobnosťou nie, ale Robert Kaliňák je psychicky odolný človek a rozhodol sa, že na pozícii zostane.

To, že pán Kaliňák urobil podozrivý obchod s pánom Bašternákom, ktorého podozrenia z daňových trestných činov polícia ignorovala, vám neprekáža?

Obchod urobil, či podozrivý, ja neviem. Pomenoval úver z Tatrabanky, aj ďalšie veci, neviem, čo je na tom podozrivé.

Bolo to príliš lacné.

Keď niečo Kaliňák kupuje, zrazu kupuje lacno. Keď niečo predáva, zrazu draho. Mne sa to niekedy zdá ako hon na Kaliňáka. Pokiaľ ide o Bašternáka, tak takými ľuďmi, ako je on, ja pohŕdam. Ak niečo spáchal, daňový podvod, budem prvý, nie som škodoradostný, kto by privítal jeho odsúdenie, verte mi.

Prečo potom premiér stále býva v jeho byte?

To je otázka pre predsedu vlády, nie som jeho hovorca. S takýmito otázkami sa obráťte priamo naňho.

Aj vy by ste poslali pánovi Kiskovi faktúru za ovracané lietadlo, ako to sľuboval minister Kaliňák?

Ja by som mu ju neposlal. Odpovedám bez ďalšieho komentára.

Ako vnímate spor medzi pánom Kiskom a pánom Kaliňákom?

Mne sa zdá, že ten spor medzi pánom prezidentom a ministrom Kaliňákom nezačal Kaliňák. Začalo sa to tým, že v Národnej rade si poslanci vyžiadali správu o činnosti letky ministerstva vnútra, Kaliňák bol nútený odpovedať a pomenoval niektoré veci, s ktorými neboli prezidentská kancelária ani pán prezident komfortní, a tam niekde treba začať hľadať príčiny väčšieho sporu.

Stalo sa to, že pán prezident povedal, že mu odporúčal lietať Kaliňák, a ten zase hovoril, že mu to neodporúčal. 

Súhlasím s vami, je to tak, ťažko robiť sudcu, názor nech si spraví každý sám.

Úrad pre verejné obstarávanie konštatoval vážne porušenia zákona pri nákupe CT prístrojov v žilinskej župe. Je v poriadku, že Juraj Blanár zostáva podpredsedom strany?

Budem čakať na to, ako sa to vyvinie. Pán Blanár sa to snažil vysvetliť, je to vysoko odborná téma a neprináleží mi do toho zasahovať. Ja si Juraja Blanára vážim, bol to dobrý župan a myslím, že niektoré veci, ktoré sa diali po voľbách, si nezaslúžil a už vôbec nie, aby nejaký exorcista vysviacal jeho kanceláriu.

Aj ako veriacemu vám to prekážalo? OĽaNO tvrdí, že je bežné na Troch kráľov vysvätiť príbytok.

To už potom zmenili rétoriku, keď videli, že sa do nich pustili niektorí kolegovia z opozície, alebo že ich kritizujú médiá.

Vy ste boli prvý, kto hovoril o tom, že Miroslav Lajčák by bol dobrý kandidát na prezidenta. Ste sklamaný, že nechce kandidovať?

Povedal som to pri kauze Evka, kde som si myslel, že snaha očierniť pána Lajčáka môže súvisieť s tým, že prichádza do úvahy ako jeden z kandidátov našej strany na pozíciu prezidenta. Žiaľ, mýlil som sa, pretože Miroslav Lajčák potvrdil, že nemá záujem uchádzať sa o túto pozíciu.

Kto by ešte mohol kandidovať?

Sú to skôr hypotetické otázky, mal by to povedať niekto z vedenia. Myslím si však, že Lajčák bol najvhodnejší, spĺňal kritériá zahraničnej politiky a reprezentácie a možno by vedel získať aj hlasy mimo prostredia Smeru, ktoré sú pri dvojkolovej voľbe dôležité.

A eurokomisár Maroš Šefčovič?

Pán Šefčovič spĺňa reprezentačné atribúty, aj atribúty zahraničnej politiky, ale neviem, či je dostatočne známy na Slovensku, aby sa uchádzal o taký dôležitý post.

V posledných voľbách ste boli na kandidátke na 62. mieste – čo sa stalo, že sa teraz o vás hovorí ako o možnom generálnom manažérovi?

To neviem povedať. Som už štvrté volebné obdobie poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja, nie som úplný nováčik, ako sa ma snažia vykresliť niektoré médiá. Že o mne nebolo počuť, za to nemôžem. Keď ma novinári oslovia, nebojím sa odpovedať ani na háklivé veci, ale nie som ten, ktorý ich bude obchádzať, aby som bol stredobodom záujmu.

Zviditeľnili ste sa, keď ste predkladali na nitrianske zastupiteľstvo zmluvu s víťazom súťaže na verejnú dopravu za 300 miliónov eur, kde bol len jeden súťažiaci a bola to firma, v ktorej ste boli kedysi členom dozornej rady. Bolo to v poriadku?

V rokoch 2006 až 2010 som bol v dozornej rade spoločnosti Veolia, neskôr Arriva. Bol som tam za Fond národného majetku, aby som kontroloval, či je všetko v súlade so zákonom. Pokiaľ ide o súťaž, boli sme prvým krajom na Slovensku, ktorý tento tender musel zrealizovať. Bol to medzinárodný tender, do ktorého sa mohol prihlásiť hocikto. Je Kéry, alebo hocikto iný, vinný za to, že sa prihlásil len jeden jediný záujemca?

Podmienky však boli nastavené tak, že veľa firiem sa prihlásiť nemohlo.

Ale podmienky nerobil Kéry ani zastupiteľstvo. Vybrali sme externú právnu kanceláriu Jančo a partneri, ktorá nám mala vyhotoviť podmienky. My sme ich akceptovali a podľa toho bola vyhlásená súťaž. Prihlásil sa jeden jediný a ďalší dvaja poslali námietky na Úrad pre verejné obstarávanie. Keby sme tender neurobili, hrozilo by nám, že nebude mať kto poskytovať služby vo verejnom záujme – verejnú prepravu osôb. Odmietam spájanie môjho mena so zle nastavenými súťažnými podkladmi.

V jednom rozhovore ste povedali, že váš najväčší zážitok v živote bolo stretnutie s Karlom Gottom. Stále to platí?

Som jeho veľký fanúšik, nedávno som bol na jeho deviatom koncerte. Je to človek, ktorého si vážim, lebo je úspešný, a ešte viac preto, že zostal normálnym človekom, ktorý vydrží hodinu po koncerte podávať ruky fanúšikom, brať kytice a ďalšie veci, ktoré k tomu patria. Patrí to medzi silné zážitky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie