Denník N

SaS sľubuje policajtom, vojakom a sudcom revolúciu

Ľubomír Galko na kongrese SaS v Levoči v roku 2017. Foto – TASR
Ľubomír Galko na kongrese SaS v Levoči v roku 2017. Foto – TASR

Opravené 29. 1. o 23.59: Nápady SaS v oblastiach bezpečnosti a spravodlivosti spomínajú migráciu len okrajovo, o to viac sa venujú fungovaniu polície a súdov.

Najväčšia opozičná strana pokračuje vo zverejňovaní svojich programových téz. Tentoraz prišiel rad na Ľubomíra Galka a oblasť bezpečnosti a spravodlivosti.

Navrhované riešenia sú zmesou dobrých nápadov, nepodstatných drobností, zopár zbytočností a nechýbajú ani revolučné myšlienky s pravdepodobne minimálnou šancou na úspech. V tejto kategórii môže skončiť napríklad nápad zrušiť výsluhové dôchodky. Tie kedysi dávno vznikli ako pokus zatraktívniť prácu v ozbrojených zložkách. Mnohí ich príslušníci však radi počítajú, kedy konečne budú môcť odísť do dôchodku so slušnou rentou, a pôvodný zmysel tohto opatrenia sa stratil.

SaS chce tento systém zrušiť. Sľubuje, že peniaze, ktoré teraz idú na zabezpečenie výsluhových dôchodkov, použije na zvýšenie platov. Galkov materiál tvrdí, že by mohlo ísť o 25 až 28 percent mesačne. Treba mu priznať, že si našiel legitímnu tému, ale zatiaľ to trochu pripomína príbeh neustále prepočítavaného odvodového bonusu, o ktorom síce SaS neustále hovorí, ale nevidno nikoho, s kým ho presadí.

Navyše, keby mali byť výsluhové dôchodky zrušené, bolo by tu riziko, že by ich mnohí starší aj napriek vidine vyššieho platu chceli rýchlo využiť. (Opatrenie by sa v prípade presadenia týkalo len nových príslušníkov prijatých až po jeho zavedení.) 

Správny je cieľ zmeniť fungovanie policajnej inšpekcie, aby sa stala nezávislou od ministra vnútra. Sporné sú však niektoré detaily. Vznikla by jedna nezávislá inšpekcia ako samostatný úrad pre všetky ozbrojené zložky vrátane policajtov či colníkov. Jeho riaditeľa by menoval prezident na návrh vlády, ale podľa vlastného uváženia by ho mohol aj odvolať. Je správne dať takú moc jednému človeku?

Jednoznačne pozitívne je, že zo SaS sa vďaka Galkovi stala strana, ktorá chvályhodne a konzistentne pripomína, že musíme plniť naše záväzky voči NATO, a jednoznačne sa hlási k postupnému zvýšeniu výdavkov na obranu na dve percentá HDP (aj s konkrétnym plánom, ako to dosiahnuť). Z parlamentnej opozície Galko o tejto nepopulárnej, ale dôležitej téme hovorí najhlasnejšie a dlhodobo. Z koalície sa k nej hlási Most z presvedčenia, Smer niekedy z povinnosti a SNS si ide moskovskou cestou prekladanou pokútnym tendrom na nákup obrnencov. Veľké plus pre SaS.

Ešte jedna revolúcia na záver. Časť o súdnictve subjektívne pôsobí najmenej realisticky. A neplatí to len o vete, že kariérny postup čaká len sudcov bez komunistickej minulosti. Nič proti, ale z toho tri desaťročia po novembri 1989 nič nebude.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie