Denník N

Kto zavinil, že mladý pár na vozíkoch prišiel o veľké peniaze aj o byt?

Natália a Martin. Foto - Pavol Kulkovský
Natália a Martin. Foto – Pavol Kulkovský

Pozreli sme sa na celý príbeh detailne a bez emócií.

Znie to ako učebnicový príklad nespravodlivosti – realitná kancelária v spolupráci s developerom podviedli zaľúbený pár na invalidných vozíkoch a pripravili ho tak o desiatky tisíc eur aj o byt, pričom polícia aj prokuratúra sa k veci postavili tak, že nejde o trestný čin.

Pár svoj príbeh zverejnil na blogu a vyvolal búrku ohlasov. Čo presne sa stalo? Skúsme príbeh rozmotať bez emócií. Bližšie preskúmať sa ho už chystá aj generálna prokuratúra.

Konečne vhodný byt

Natália Turčinová a Martin Rybarčák sú spolu deväť rokov. Obaja sú postihnutí svalovou dystrofiou, ktorá ich pripútala na vozík. Napriek vážnemu hendikepu vyštudovali a pracujú – ona spravuje sociálne siete a internetový obchod hračkárstva, on je grafik a tvorca webovej stránky pre firmu, ktorá vyrába zariadenia pre postihnutých.

Po rokoch spolužitia vo vysokoškolskom internáte sa rozhodli pre kúpu spoločného bytu. Nájsť ho je náročné aj v Bratislave. Musí byť bezbariérový a spĺňať rôzne špecifické požiadavky. Po dlhom hľadaní sa im to na jar 2016 podarilo.

Objavili ho v už takmer dokončenom bytovom komplexe s názvom Sunpark Residence v Bratislave. Vyzeralo to nádejne, developer bol dokonca ochotný byt prestavať tak, aby vyhovoval ich špecifickým požiadavkám. Pár zaplatil vysokú zálohu 80-tisíc eur, no ani v roku 2018 v byte nielenže nebýva, ale mu ani nepatrí a musí si inde platiť za komerčný podnájom.

Mladí ľudia sa pre byt rozhodli po stretnutí s realitnou maklérkou a šéfkou realitnej kancelárie RE/MAX Gold Henrietou Lukovicsovou. Tá im sprostredkovala zmluvu o budúcej zmluve s investorom stavby – spoločnosťou COLONIA-STAV. Problém bol, že tejto firme byt nepatril.

Za spoločnosťou COLONIA-STAV stál maďarský podnikateľ Zoltán Molnár. Ten však mal finančné problémy, preto si peniaze požičiaval od iných a ako záruku na nich dočasne prepisoval byty. Tak sa stalo, že v čase, keď Turčinová s partnerom podpisovali zmluvu o budúcej kúpnej zmluve, ich byt bol na katastri napísaný na istého Miloša Danihela.

Molnár neskôr na polícii vypovedal, že nemal úmysel niekoho podviesť a potreboval iba zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov, aby mohol finalizovať celý projekt. Keďže nevedel zabezpečiť jeho financovanie bankou, musel si požičiavať finančné prostriedky od súkromných osôb a zabezpečiť ich zriadením záložných práv k jednotlivým bytom.

Maklérka po čase uznala chybu

Táto skutočnosť môže znamenať dve veci: buď o tom Lukovicsová vedela a podieľala sa na podvode, alebo iba hrubo zanedbala svoje povinnosti a ponúkala byt, o ktorom nevedela, komu patrí. Naše pokusy spojiť sa s ňou boli najskôr márne. Ozvala sa po tom, čo od nás cez sprostredkovateľa dostala odkaz, že mlčaním svoju situáciu len zhoršuje.

Priznala, že nepreverením listu vlastníctva urobila veľkú chybu, trvala však na tom, že o Danihelovi ako majiteľovi bytu nevedela. Tvrdí, že sa to dozvedela až od kupujúcich, ktorých na problém upozornila banka, ktorá odmietla prefinancovať zvyšok kúpnej ceny.

Dňa 4. novembra 2016 však maklérka vo svojom konaní problém nevidela. Na sťažnosť klientov písomne odpovedala aj takto: „Nie sme si vedomí pochybenia na našej strane, predmetnú sťažnosť považujeme za neodôvodnenú.“

Dnes Lukovicsová tvrdí, že ju veľmi mrzí situácia, do ktorej sa pár dostal. „Tlačila som investora, aby ťarchu na byte dal do poriadku, alebo vrátil peniaze, sľuboval to, ale nič sa nedialo. Pani Turčinovej som sa všemožne snažila pomôcť, ale nepodarilo sa to.“

Na otázku, ako je možné, že od kupujúcich žiadali až 80-tisícovú zálohu, čo je pri celkovej cene bytu 147-tisíc eur nezvyčajne veľa, Lukovicsová argumentovala, že taká bola požiadavka investora Molnára, ktorý bol len za takýchto okolností ochotný byt prerobiť na bezbariérový. Mladý pár tak mal dilemu – buď to akceptovať, alebo sa bytu vzdať a opäť dlho hľadať nový. Rozhodol sa pre prvú možnosť.

Lukovicsová pracuje ako realitná maklérka dvanásť rokov a podobné problémy nemá prvý raz. Čitatelia nás upozornili, že problémy mali aj záujemcovia o byty v maďarskej Rajke, za ktorými stál rovnaký investor – Zoltán Molnár. Maklérka odpovedá, že chyby a následné ťarchy na nehnuteľnostiach tam vznikli konaním právnika, nie jej.

Uvedomuje si, že po tom, čo sa teraz okolo nej mediálne odohráva, zrejme na trhu s nehnuteľnosťami skončí a bude sa musieť živiť inak. Facebookový profil, na ktorom sa chválila, že má 99,8 percenta spokojných zákazníkov, si už zmazala. Vysvetlila to tým, že po zverejnení kauzy na blogu v nedeľu podvečer jej chodili agresívne správy, nadávky a vyhrážky.

Ide o tú istú maklérku, ktorá kedysi verejne vyslovila aj tento výrok: „Slováci majú, bohužiaľ, problém v tom, že si myslia, že rozumejú všetkému. Bytoví podvodníci si vyhľadávajú práve takých ľudí, ktorí predávajú sami – sú pre nich ľahkou korisťou.“

Natália a Martin. Foto – archív Natálie Turčinovej

Neakceptovateľné ponuky

Keď oklamaný pár pochopil, že ostal bez bytu aj bez peňazí, obrátil sa na Richarda Churého, ktorý na Slovensku zodpovedá za medzinárodnú značku RE/MAX. Ten dal prípad posúdiť advokátovi a realitnému ombudsmanovi Martinovi Paškalovi.

Tu treba vysvetliť, že hoci Lukovicsová pracuje pod značkou RE/MAX, vystupovala ako franšízista siete RE/MAX Slovensko, čo je sieť samostatne riadených, finančne a právne nezávislých realitiek na Slovensku.

Inými slovami, Churý právne za konanie Lukovicsovej nemôže, morálne však áno – umožnil jej pracovať pod globálnou značkou a teraz to poškodzuje meno siete.

Ako sa k sťažnosti kupujúcich postavil ombudsman Paškala? Záujemcom o byt dal čiastočne za pravdu, keď napísal, že maklérka ich neupozornila na iného vlastníka. Odmietol však, že maklérka ho zatajila úmyselne.

Richard Churý tvrdí, že sa snažili páru pomôcť a ponúkli im viac možností. Navrhovali, aby sa do bytu nasťahovali s tým, že po Molnárovom vyrovnaní sa s Danihelom bude na nich aj administratívne prepísaný. Turčinová s partnerom to odmietli.

Dá sa to pochopiť, pretože v byte by boli nelegálne bez istoty, že raz im naozaj bude patriť.  Čo ak by si nakúpili zariadenie, inštalovali stropné zdvíhacie zariadenie, ktoré potrebujú, a nakoniec by sa museli vysťahovať? Finančná strata by ešte narástla.

Ďalšou ponukou podľa Churého bolo, že by si on, respektíve jeho firma vzala úver 80-tisíc eur, vyplatila by ich poškodeným, a splácala ho. Tu sa jeho tvrdenie s Turčinovou rozchádza. Podľa nej to nie je pravda.

„V skutočnosti navrhoval iba to, aby sme si 80-tisíc požičali my s tým, že jeho firma by to splácala. Vraj on už má úverov veľa, ďalšie si dovoliť nemôže. Keď sme tvrdili, že potrebujeme hypotékou dofinancovať aj zvyšnú sumu za byt a s jeho ponukou by sme si museli žiadať až 147-tisíc eur, čo by nám žiadna banka neposkytla, tvrdil, že má v banke kontakty a takú hypotéku by nám vedel vybaviť.“

Churý svoje tvrdenia nevie podložiť inak, ako e-mailom od Turčinovej, v ktorom ona píše: „Sprvoti ste boli ochotný splácať nám 80-tisícový úver a dnes je pre vás odškodnenie vo výške 10-tisíc priveľa?“ Táto formulácia však nepotvrdzuje, že Churý bol ochotný vziať si úver na svoju firmu.

Spomínaných 10-tisíc eur je suma, ktorú žiadal poškodený pár od realitky, ktorá problém spôsobila. Lukovicsová tvrdí, že sa nakoniec dohodli na sume päťtisíc eur v tisíceurových splátkach, k ich vyplateniu však nedošlo, pretože pár sa už viac neozval.

Turčinová vraví, že to odmietli po porade s právnikom, pretože v dohode o vyrovnaní by sa zaviazali, že si už voči realitke nebudú uplatňovať žiadne ďalšie finančné a ani iné nároky, nepodniknú žiadne kroky smerujúce k medializácii ich prípadu a ani nepodajú voči realitnej kancelárii ďalšie sťažnosti alebo podnety na iné orgány. „Nijako by sa tým nevyriešilo ani ďalších 75-tisíc stratených eur.“

Ďalšou ponukou od Churého poškodeným bolo, že im nájde podnájom alebo prenájom a jeho firma bude hradiť náklady. Toto Turčinová potvrdzuje. „Áno, to je pravda. Prenájom hľadali cez všetky ich kanály, ale nič také, čo by vyhovovalo našim bezbariérovým podmienkam, nenašli. Neprišla ani jedna ponuka, inak by sme ju využili.”

Vzťahy medzi poškodenými a Churým sa napokon dostali až do bodu, že šéf RE/MAXu na Slovensku dal zmazať jej kritiku na sociálnej sieti a nakoniec si ju na Facebooku zablokoval. A kým on tvrdí, že komunikovať prestala druhá strana, poškodený pár to vidí opačne – vraj sa o ich problém ďalej nezaujímal.

Časť peňazí sa vrátila. Od iných

Istá časť peňazí sa páru nakoniec vrátila – konkrétne 30-tisíc eur. To už mal za sebou pôvodný developer COLONIA-STAV na čele s Molnárom pre svoje dlhy na krku exekúcie a konkurz. Jeden z veriteľov preto oslovil krízového manažéra Hendriena Danascha.

Ten sa pokúsil dať dokopy všetkých poškodených, ktorých bolo takmer tridsať s celkovou škodou do dvoch miliónov eur. Ukázalo sa, že záloha 80-tisíc od Turčinovej s partnerom nebola najväčšia – jeden záujemca o byt poslal Molnárovi zálohu až 150-tisíc eur.

Danasch sa pokúsil dať dohromady investorov, ktorí by projekt dokončili. Vyzeralo to nádejne, páru pristálo na účte postupne 20-tisíc a potom 10-tisíc eur. Len tak, bez akejkoľvek zmluvy.

Turčinová s partnerom vysvetľujú, že na tie peniaze na radu právnika dodnes nesiahli, lebo nevedia, či ich niekto nebude vymáhať naspäť. Keď odosielateľa sumy vo výške 10-tisíc eur, ktorého podľa svojich slov nikdy nestretli, vyzvali, aby spolu dané peniaze zazmluvnili, nik sa im neozval.

Danasch vysvetľuje tieto peniaze na účte páru tým, že noví investori mali záujem ukázať dobrú vôľu a aspoň čiastočne im pomôcť. S tým, že projekt chceli dokončiť bez rizika toho, že ich snahu bude niekto z poškodených torpédovať. „V opačnom prípade by sa nenašiel nik, kto by to riskol a chcel projekt dotiahnuť. Bola to dobrá vôľa ľudí, ktorí ten problém nespôsobili.“

Od poškodených na oplátku žiadali podpísanie zmluvy o postúpení pohľadávky, v ktorých by sa vzdali ďalších nárokov – nemohli by sa súdiť, kritizovať, dať to do médií, verejne sa sťažovať, právne vymáhať zvyšné peniaze a podobne.

„V podstate by z nás urobili nesvojprávnych, preto nám právnik odporučil, aby sme to nepodpísali,“ vysvetľuje Turčinová. Keby tak urobili, noví investori by im podľa Danascha poslali ďalších 17-tisíc eur a na ďalších by sa pracovalo. Či by sa tak naozaj stalo, sa už nedozvedia, keďže noví investori od zámeru koncom minulého roka odstúpili. V hre bolo priveľa premenných.

Natália a Martin. Foto – archív Natálie Turčinovej

Podľa polície a prokuratúry nejde o trestný čin

Poškodený pár v októbri 2016 podal trestné oznámenie, vyšetrovateľka ho uznesením odmietla. „Z vyšetrovacieho spisu nevyplývajú také skutočnosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že bol spáchaný trestný čin.“

Turčinová s Rybarčákom preto podali sťažnosť. Okresná prokuratúra Bratislava 2 ju však v marci 2017 zamietla, „lebo nie je dôvodná“ a prípad považuje za civilný spor, ktorý sa nemá riešiť prostriedkami trestného práva, ale civilnou žalobou.

Denník N kontaktoval generálnu prokuratúru. Tá prípad preverí. „Generálna prokuratúra zabezpečí preskúmanie predmetnej veci prostredníctvom Krajskej prokuratúry Bratislavy a na základe podanej informácie rozhodne o ďalšom zákonnom postupe,“ povedala hovorkyňa Andrea Predajňová.

Ako sa nenechať obabrať

Niet pochýb, že isté chyby urobila aj Natália Turčinová s partnerom – predovšetkým si aj sami mohli cez internet skontrolovať list vlastníctva. Spoľahli sa na maklérku.

Druhou chybou bolo, že predajcovi poslali obrovskú zálohu – viac ako 50 percent kúpnej sumy. Bežná záloha podľa viacerých oslovených realitných kancelárií je do 10 percent, mnohé nežiadajú viac ako dve- až tritisíc eur.

Ak treba vopred zaplatiť vysokú, nebodaj plnú kúpnu sumu, treba sa poistiť vinkuláciou peňazí na účet tak, že banka ich uvoľní až po tom, čo kataster zapíše kupujúceho ako nového vlastníka.

Svoje vyjadrenie k prípadu chystá aj Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska, ktorá poskytne aj rady klientom, ako sa vyhnúť problémom. RE/MAX Gold Henriety Lukovicsovej členom asociácie nebol.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie