Denník N

Kopanec do novinára sa vyplatí

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mnohí jednotlivci sa môžu pri svojom odpore k profesionálnym médiám cítiť ako disidenti.

Rovnako ako Donald Trump aj staronový český prezident Miloš Zeman a ľudia okolo neho si užívajú útoky na novinárov. A nemyslím tým známy pästný útok na novinárov počas sobotných osláv volebného víťazstva Zemana v jeho štábe. S tým prezident nemá nič spoločné.

Má však veľa spoločného s atmosférou, ktorá sa okolo médií vytvára. Azda každý človek z odboru si všimol, že nadávky sú oveľa častejšie, vyhadzovanie od dverí bežnejšie, o mailových pľuvancoch nehovoriac. Prečo to politici robia, je zrejmé. Vypláca sa im to.

Ľudia prestávajú mať novinárov radi. Jedným z dôvodov je tá lavína informácií, ktorú na ľudí púšťame. Je neprehľadná, nekonečná a väčšinou negatívna. Slabší jedinec to nedá.

Druhá vec je, že konzumenti médií veľmi často vôbec nerozlišujú medzi novinárom, ktorý opisuje udalosť, a medzi udalosťou samotnou. Zjednodušene a nadnesene povedané, ak niekde horí, tak za to môže reportér, ktorý s ohňom za chrbtom udalosť opisuje. A po tretie je zrejmé, že nemáme patent na pravdu, akokoľvek sa tak tvárime.

Konzumentom tiež zjavne nedochádza, že médiá idú a musia ísť po krku najmä tým, ktorí majú vplyv, moc a rozhodovacie právomoci. Ak proti sebe stoja zelenáč Drahoš a veterán Zeman, nutne dostáva viac na frak Zeman. Rovnaké to bolo, keď amatér Kiska kandidoval na prezidenta proti ostrieľanému Ficovi.

Priaznivci politických matadorov potom, samozrejme, vidia v žurnalistickej práci sprisahanie. V takej situácii politik nič nepokazí, keď povie, že novinári sú hlupáci a publikujú klamstvá. Dezorientované obecenstvo zatlieska.

Do karát profesionálnym žurnalistom nehrajú ani alternatívne médiá, ktoré s minimálnymi nákladmi uverejňujú čokoľvek. Obecenstvo nerozlišuje. Dostáva svoju dávku informácií viac-menej rovnakým spôsobom a zadarmo!

Navyše sa mnohí jednotlivci môžu pri svojom odpore k profesionálnym médiám cítiť ako disidenti. Konečne tým chytrákom z Prahy alebo Bratislavy prešli cez rozum. Vplyvné médiá sú z princípu centrálne. Zlo teda prichádza z centra, ktoré je navyše bohatšie ako vidiek. A tak stále dokola.

Kopanie do novinárov bude pokračovať. Vyplatí sa, kým sa niečo nezmení. Napríklad v prípade Miloša Zemana sa nezmení nič. Ako povedal ihneď po svojom zvolení, už nikdy nemôže politicky prehrať.

A ten, kto nemôže politicky prehrať, si môže robiť, čo chce. Je to taká trochu nezvyčajná situácia, ktorú môžu susedia zo Slovenska pobavene sledovať. A mať aspoň trochu radi svojich novinárov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miloš Zeman

Petr Pavel

Komentáre

Teraz najčítanejšie