Denník N

Tím Gorila znovu vyšetruje fiktívne dary pre SDKÚ

Bývalí pokladníci SDKÚ Gabriel Palacka (vľavo) a Igor Kucej. Mikuláš Dzurinda uvažuje o návrate do politiky. Foto N - Tomáš Benedikovič a Tasr
Bývalí pokladníci SDKÚ Gabriel Palacka (vľavo) a Igor Kucej. Mikuláš Dzurinda uvažuje o návrate do politiky. Foto N – Tomáš Benedikovič a Tasr

Vyšetrovateľ NAKA vypočúva ľudí zo zoznamu darcov po celom Slovensku. Už v minulosti viacerí z nich potvrdili, že strane peniaze nikdy nedali.

Po takmer dvanástich rokoch polícia znovu otvorila kauzu, ktorá v roku 2004 významne ovplyvnila prezidentské voľby na Slovensku. Tím Gorila začal trestné stíhanie vo veci skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s fiktívnymi darmi pre politickú stranu SDKÚ.

Denníku N to potvrdil bývalý člen strany Milan Kňažko, ktorého v tejto súvislosti predvolali na výsluch. Uskutoční sa v stredu ráno.

Kauzu odhalila v roku 2004 Aliancia Fair-play. Kontaktovala darcov SDKÚ zo zoznamu uvedeného v účtovníctve strany a niektorí ľudia jej potvrdili, že strane dar nikdy nedali. Mimovládka chcela na prípad upozorniť až po prezidentských voľbách, ale tri dni pred nimi informáciu zverejnil Nový Čas.

Kandidát SDKÚ Eduard Kukan sa vtedy nedostal do druhého kola priamej voľby a Slováci nakoniec museli rozhodovať medzi Ivanom Gašparovičom a Vladimírom Mečiarom, ktorí postúpili do druhého kola. 

Výsledok po 1. kole prezidentských volieb v roku 2004

Vyšetrovanie prípadu prokuratúra ukončila v roku 2006 tak, že skutok sa nestal. Nevypočula však všetkých darcov zo zoznamu, ale len tých, ktorí Aliancii fair-play povedali, že strane dary nedali. Odfláknuté vyšetrovanie vtedy odobril aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Toho neskôr SDKÚ znovu navrhla do funkcie.

„Z tých siedmich štyria trvajú na tom, že neposkytli tieto dary, jedna svedkyňa odmietla vypovedať, jedna zmenila výpoveď a potvrdila, že dala peniaze, a jeden svedok tvrdí, že peniaze dal, ale nie v takej výške, ako to bolo zverejnené na internete,“ povedala vtedy hovorkyňa generálnej prokuratúry a prípad uzavreli ako tvrdenie proti tvrdeniu.

„Nie je možné preukázať, že osoby, ktoré tvrdia, že dary SDKÚ neposkytli, naozaj tieto dary strane nedali. Strana si totiž svojich darcov eviduje a dary riadne zdanila. Preto prokurátor rozhodol, že trestné stíhanie vo veci zastaví,“ tvrdila prokuratúra.

Kňažko: Na dary sa už nepamätám

Na zozname darcov boli podozrivé viaceré skutočnosti – niektoré sumy napríklad odovzdali dôchodkyne. Bola medzi nimi aj svokra vtedajšieho riaditeľa ústrednej kancelárie Štefana Hudeca, aj jeho matka a aj sám Hudec. Spolu mali dať strane zhruba pol milióna korún. Strana vtedy otázky na tieto dary označila za vykonštruované.

Prokuratúra neskúmala majetkové pomery darcov. Odbila to tvrdením, že to s vecou nesúvisí.

O prevodoch vtedy neexistovali žiadne údaje z banky, len príjmové doklady, ktoré však podpisovali iba pokladníci strany – Gabriel Palacka alebo Igor Kucej.

Podľa zákona sa môže vyšetrovanie obnoviť len vtedy, ak sa v prípade objavia nové skutočnosti. Podľa informácií Denníka N Kňažko nie je jediný, ktorého zavolali na výsluch. NAKA zrejme vypočúva všetkých darcov, ktorí kedy boli v účtovníctve strany evidovaní.

Hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová povedala, že tím Gorila začal ešte minulý rok stíhanie vo veci legalizácie príjmu z trestnej činnosti a skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s celým financovaním SDKÚ. „Vec je v počiatočnom štádiu, obvinená nie je žiadna osoba, vykonávajú sa procesné úkony. Z dôvodu taktiky vyšetrovania sa nebudeme v súčasnosti vyjadrovať k ďalším otázkam.“

Kňažko mal dať strane v roku 2000 spolu 36-tisíc korún (1200 eur). „Musím sa smiať, že sa ma na to pýtajú po 18 rokoch. To doteraz čakali? To nemajú inú prácu v dnešnom korupčnom svete? Vedel by som im dať tipy, čo by mali vyšetrovať a nevyšetrujú, napríklad Bašternáka, ktorý žije svoj úbohý život na Donovaloch, úplnou náhodou vedľa Počiatka,“ povedal Kňažko. „Pri všetkej úcte, ja si naozaj nepamätám, kedy a ako som dal z platu 2-tisíc korún alebo 5-tisíc korún, toto sa robievalo v každej strane, že sa niečo dávalo z platu, ale aby som dával nejaké dary, to nie.“ Kňažko hovorí, že by pochopil vyšetrovanie, „keby išlo o peniaze zohnané vlastnou hlavou alebo milióny v igelitke“.

Dzurinda uvažuje o návrate

Fiktívne dary boli jedným z viacerých škandálov, ktoré SDKÚ postupne zničili. Strana mala neskôr problém vysvetliť aj financovanie svojich začiatkov a pôvod týchto peňazí.

Mikuláš Dzurinda nakoniec v politike skončil, teraz však znovu uvažuje, že sa do nej vráti. Pre server Hlídací pes v decembri povedal, že na Slovensku chýba líder, ktorý by sa postavil Ficovi a Kotlebovi.

„Neviem, musím čakať, nová generácia mi začala liezť po chrbte a tlačiť sa dopredu. Je to úplne legitímny proces, takže stále ešte čakám. Stále ešte na Slovensku vznikajú nové strany,“ povedal Dzurinda na to, či ten líder chce byť on.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie