Denník N

Kaliňákove faktúry za lety popreli jeho vlastní úradníci, Kiska sa z ministrových útokov vysmieval u Sajfu

Prezident Andrej Kiska vo videu u moderátora Sajfu. Reprofoto – N
Prezident Andrej Kiska vo videu u moderátora Sajfu. Reprofoto – N

Mladí kresťanskí demokrati si od ministerstva vnútra pýtali údajné faktúry za Kiskove lety do Popradu. Úradníci im odpísali, že ich nevystavovali.

Tvrdenia Roberta Kaliňáka, že prezidentovi Andrejovi Kiskovi vystavili faktúry za lety do Popradu, podkopali priamo ministrovi podriadení.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že faktúry nemá k dispozícii, lebo najvyšší ústavní činitelia, kam patrí prezident, predseda vlády či predseda parlamentu, môžu na základe uznesenia vlády využívať vládnu letku bez úhrady priamych prevádzkových nákladov.

„Povinná osoba tak nemôže poskytnúť faktúry za priame letecké náklady, keďže tieto neboli príslušným subjektom vystavované,“ píše sa v oficiálnej odpovedi ministerstva na infožiadosť, ktorú mu poslala Kresťansko-demokratická mládež Slovenska (KDMS) s tým, že môžu účtovať náklady na catering.

Miroslav Dragun, podpredseda KDMS, to považuje za dôkaz, že Kaliňák o faktúrach klamal.

Kresťansko-demokratickí mládežníci tak faktúry od ministerstva nedostali podobne ako Denník N, ktorý ich pýtal ešte predtým. Ministerstvu vnútra adresovali infožiadosť, v ktorej chceli „kópie všetkých vystavených, stornovaných a dobropisovaných faktúr pre kanceláriu prezidenta a osobu Andreja Kisku za využívanie letky ministerstva vnútra“.

Neúspešné pátranie po faktúrach

Ministerstvo v reakcii na tlačovku KDMS prišlo s verziou, že faktúry vystavovali na prezidentovu firmu. Ktorú, zatiaľ nemenovali.

„Je v poriadku ak sa mladí ľudia zaujímajú o politiku a snažia sa do nej aktívne zapojiť, avšak ak chcú okrem mediálnej pozornosti aj to aby ich bral niekto vážne, musia sa naučiť pracovať s faktami a vedieť sa aj v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám exaktne pýtať,“ odpísal Kaliňákov tlačový odbor.

„Ministerstvo vnútra SR nemohlo zaslať faktúru prezidentskej kancelárii SR, na čo by to aj robilo? Aby letecký útvar platený zo štátneho rozpočtu vystavoval faktúry za lety prezidentskej kancelárii platenej taktiež zo štátneho rozpočtu?“ pýtajú sa u Kaliňáka.

Faktúry, vrátane dvoch, ktoré prezident zaplatil (boli ešte z obdobia pred inauguráciou a priznal ich aj prezident) boli podľa rezortu vystavené na prezidentovu firmu. „V prípade, že prezident Kiska chce faktúry za súkromné lety do Popradu zaplatiť, ministerstvo mu ich znovu dodatočne vystaví,“ dodáva ministrov tlačový odbor.

Rezort však nevysvetľuje, na základe čoho faktúry vystavovali prezidentovej firme. V roku 2015 tvrdili, že objednávateľom letov je prezidentská kancelária.

Minister vnútra Robert Kaliňák ešte začiatkom januára na policajnej tlačovke prišiel s tvrdením, ktorým chcel podporiť svoju verziu dlho sa vlečúcej kauzy prezidentových letov vládnym špeciálom do rodného Popradu.

Kaliňák povedal, že prezidentovi za tieto lety vystavovali faktúry, ktoré nikto neuhrádzal, a tak s tým nakoniec prestali. „Povedal som pánovi prezidentovi, že je dobré, aby na všetky svoje pracovné cesty vládne lietadlá používal,“ vysvetľoval Kaliňák.

„Na to nasledovala otázka pána prezidenta, či teda niekedy môže ísť na tom domov. Hovorím, že samozrejme, ale to musí zaplatiť. Aj sa tak stalo. Jednu faktúru zaplatil, ďalšie faktúry nezaplatil, tak sme ich prestali vystavovať, pretože my tu vojnu s pánom prezidentom sme nikdy viesť nechceli,“ tvrdil Kaliňák.

Prezidentská kancelária existenciu takýchto faktúr odmietla. Prezident Kiska hovoril, že Kaliňák mu lety špeciálom núkal bez ohľadu na účel a až po čase ich využil na jeho kritiku. Podľa prezidenta ho minister vlákal do pasce.

Denník N faktúry od ministerstva žiadal, no rezort žiadny dôkaz o ich existencii neposlal. Neskôr Kaliňák vyhlásil, že ich zrejme stornovali, a tak ich novinári už neuvidia. To potom odborníci na účtovníctvo odmietli ako hlúposť.

Minister vnútra a jeho letka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kiska sa už z kauzy smeje

Minister na spomínanej tlačovke zároveň novinárom povedal, že po prezidentovej ceste do Mexika, ktorá sa konala vlani novembri, vrátil palác prezidentský špeciál povracaný.

„Pridám sa asi s ďalšou faktúrou prezidentovi,“ vyhlasoval minister. „Pošlem faktúru prezidentovi za čistenie interiéru lietadla, ktoré sa vrátilo z Mexika celé povracané. Stačí mať svoju skupinu ľudí, s ktorou pracujem, aby sa nesprávali ako prasce, ale ako ľudia.“

K príhode sa najnovšie vrátil prezident vo vlogu známeho moderátora Mateja Cifru, známeho pod prezývkou Sajfa.

„Vedierko má?“ pýta sa prezident spolupracovníkov, keď víta Sajfu na palube lietadla. Prezident letel na konferenciu o Rómoch do Prešova a moderátora zobral so sebou. „Bez vedierka sem už nikoho nepúšťame,“ žartuje ďalej prezident.

Ešte predtým vidieť vo videu prezidentovho mediálneho poradcu Romana Krpelana, ktorý Sajfovi ironicky ukazuje, čo všetko bolo v lietadle povracané.

Video: Prezident v Sajfovom videu o povracanom špeciáli

Tri dôvody, prečo Kaliňákova verzia nesedí

Problémy s Kaliňákovým tvrdením o faktúrach, ktoré vraj od začiatku prezidentovi posielali, a potom s tým prestali, sú v tejto chvíli v zásade tri.

Prvým je odpoveď ministerstva na infožiadosť KDMS, kde úradníci oficiálne popierajú, že by Kiskovi či jeho kancelárii niekedy vôbec vystavovali faktúry za náklady na let.

Druhým je aj Kaliňákovo tvrdenie, že faktúry nemožno ukázať, lebo sú už stornované. Ako však Denníku N pred časom vysvetlil exminister práce Jozef Mihál (poslanec zvolený za SaS, ktorý dnes vystupuje za novú stranu Spolu a je odborník na účtovníctvo), stornovanie faktúry nie je roztrhnutie papiera.

Ak ministerstvo vystavilo a poslalo nejaké faktúry, malo by ich mať evidované v účtovníctve. Ak sa rozhodli faktúru stornovať, mali následne poslať prezidentskej kancelárii takzvaný dobropis, ktorý buď vysvetľuje, že sumu neuplatňujú, alebo že poskytujú zľavu. Tak či tak, aj o tomto úkone musí existovať doklad – na zápornú sumu, ktorú predtým vystavili.

Tretím sporným bodom je vyčíslenie nákladov za Kiskove lety. Minister vnútra Kaliňák ešte v marci 2017 na návrh poslanca Smeru Martina Nemkyho do Národnej rady predložil informáciu o využívaní letky ministerstva vnútra za roky 2014 až 2017.

Kaliňák v nej povedal, že 70 percent Kiskových letov nesúviselo s výkonom jeho ústavných kompetencií, a ich cenu vyčíslil v tom čase na milión eur. Zaujímavé je, že sumu stanovil podľa toho, koľko za svoje štyri súkromné lety zaplatil premiér Robert Fico, a nie podľa faktúr, ktoré ministerstvo podľa jeho vlastných slov vystavovalo Kiskovi. Premiér Fico za svoje štyri súkromné lety špeciálom podľa Kaliňáka zaplatil 9900 eur.

„S poukazom na úhradu letov predsedu vlády Slovenskej republiky nesúvisiacich s výkonom ústavnej funkcie možno konštatovať, že neuhradená čiastka zo strany prezidenta Slovenskej republiky predstavuje 789 525 eur, teda takmer 30-tisíc eur mesačne. Ak by sme započítali aj ďalších 63 letov z roku 2014, suma nákladov by sa dostala na číslo 955-tisíc eur,“ povedal Kaliňák v parlamentnej rozprave.

Ak však, ako minister tvrdí, prezidentovi posielali faktúry (on sám raz spomínal „priateľskú cenu“ okolo 800 eur za cestu do Popradu), prečo v parlamente vyčísľoval prezidentove náklady na základe letov predsedu vlády?

Jediné dve faktúry, ktoré podľa prezidentovho hovorcu Andrej Kiska dostal a zaplatil, boli faktúry za využitie letky po zvolení do funkcie, ale ešte pred inauguráciou. Ako budúci úradujúci prezident využil lietadlo vládnej letky 25. a 28. apríla 2014, za čo mu ministerstvo vnútra vyfakturovalo 1549 eur spolu za oba lety.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie