Denník N

Bohatnutie s pomocou Putina a Orbána má svoje riziká

Putin a Orbán v Budapešti v roku 2017. Foto – TASR/AP
Putin a Orbán v Budapešti v roku 2017. Foto – TASR/AP

V Rusku nezbohatnete, ak nie ste členom Putinovej rodiny alebo aspoň Putinovým podporovateľom.

Kirill Šamalov urobil strašnú chybu – rozviedol sa s Putinovou dcérou Katerinou Tichonovovou. Vďaka tomuto manželstvu sa Šamalov rýchlo vyšvihol medzi najbohatších Rusov. V roku 2015 odhadoval Reuters spoločný majetok manželov na asi dve miliardy dolárov, najmä v akciách energetických firiem.

koncom manželstva však pre Šamalova skončili i krásne časy – chudák je opäť „len“ jedným z vedúcich manažérov ropnej spoločnosti Sibur, u ktorej pracoval pred zásnubami s Putinovou dcérou. Musel sa vzdať svojich akcií, ktoré výhodne získal vďaka svokrovi a na ktoré mal nárok iba ako člen vládnuceho klanu. Razom tak prišiel o väčšinu svojho majetku.

Prípad si všimli nezávislé maďarské noviny 444.hu a prezentovali ho ako varovanie pre Istvána Tiborcza. Dotyčný sa v Maďarsku tiež stal známym potom, ako sa za neho v roku 2013 vydala Ráhel, najstaršia dcéra premiéra Viktora Orbána. Kvôli tomu sa napríklad z verejných peňazí okamžite opravili dlho zanedbávané cesty vedúce k haciende rodiny Tiborczovcov, kde sa konala svadobná veselica.

Podstatné však je, ako sa Tiborczovci zázračne darí odvtedy, čo je Orbánovým príbuzným – vyhráva jednu verejnú zákazku za druhou. Aj keď to vždy nejde bez problémov. OLAF, Európsky úrad pre boj s podvodom, navrhuje vyžiadať si späť od Maďarska 43,7 miliónov eur, ktoré vraj dostali Tiborczove firmy z európskych dotácií podvodom.

Oba prípady sú zaujímavé aj preto, lebo vysvetľujú, prečo sa na novom americkom zozname, ktorý vraj bude základom pre ďalšie sankcie, ocitlo toľko ruských podnikateľov. Nedoplatili na to, že sú bohatí, ale na to, ako k svojmu bohatstvu prišli.

V Putinovom Rusku nezbohatnete, ak nie ste súčasťou vládnuceho klanu alebo aspoň jeho poslušným služobníkom a podporovateľom. Orbánovo Maďarsko ešte nie je tak ďaleko, môžete v ňom byť aj poctivým nezávislým podnikateľom, ale priestor pre takýchto ľudí sa rýchlo zužuje.

Sankcie voči najbohatším Rusom nie sú nespravodlivé, práve naopak, zasahujú diktatúru na veľmi citlivom mieste.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Viktor Orbán

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie