Denník N

Remišová o možnej prezidentskej kandidatúre: Nehádžme do pléna mená, počkajme na Kisku

Most chce postaviť vlastného prezidentského kandidáta, pravdepodobne bez ohľadu na to, či bude kandidovať Andrej Kiska, povedala Lucia Žitňanská.

Veronika Remišová (OĽaNO) sa vyhla odpovedi na otázku, či ju Igor Matovič presviedča, aby kandidovala na prezidentku.

„Nie je správne, aby sme hádzali do pléna nejaké mená. Chceme sa dohodnúť na spoločnom kandidátovi opozície,“ povedala.

Remišová tvrdí, že si chcú počkať, ako sa rozhodne prezident Andrej Kiska. Na otázku, či je jedným z možných kandidátov OĽaNO lekár a profesor Vladimír Krčméry, povedala, že „o pánovi Krčmérym nevie“.

Remišová na otázky o prezidentských voľbách odpovedala na debate Denníka N, kde sa stretla s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd).

Foto N – Tomáš Benedikovič

Most chce vlastného kandidáta

Žitňanská povedala, že Most chce postaviť svojho kandidáta, a to pravdepodobne bez ohľadu na to, či bude kandidovať Andrej Kiska.

„Pán prezident sa musí rozhodnúť sám, máme o tom presne také isté informácie, ako tu ľudia v sále. Bez ohľadu na to, myslíme si, že by bolo dobré, aby sme postavili vlastného kandidáta.  Chceme dať svoju ponuku.“

Podľa Žitňanskej žiadne konkrétne meno nemajú, má to však byť človek, ktorý bude spoločnosť skôr spájať. „Vnímam veľmi intenzívne nenávisť, ktorá sa cez politickú kampaň vnáša do spoločnosti,“ povedala Žitňanská.

„Podľa prieskumu IVO sa od roku 2008 do dnes nepriateľský vzťah k niektorým menšinám skoro zdvojnásobil. To sú veľmi varovné čísla, ktoré v Moste vnímame veľmi zle.“

Žitňanská v tejto súvislosti povedala, že Most nepodporí akýkoľvek protirómsky zákon. „Most-Híd môže akceptovať len zákon, ktorý dodržiava ústavu. Protirómsky zákon je pre nás neprijateľný. V takej podobe a s takým názvom ho nepodporíme.“

Žitňanská povedala, že zle vníma akékoľvek vyjadrenia politikov proti menšinám, či sú z koalície, alebo opozície. „Slová o moslimských komunitách, protirómske zákony či obavy pána Matoviča zo Srbov so slovami, že sa v Trnave cíti ako v Chorvátsku, sú pre mňa na tej istej úrovni,“ povedala.

„Podpisuje sa pod to, že strach z iných ľudí narastá. Je to nota na extrémistické prejavy politických strán. Desí ma fakt, že dokážeme odmietať extrémistov, ale zároveň dokážeme byť tolerantní k netolerantným zákonom.“

V RTVS je problém, zhodli sa političky

Debata Denníka N sa týkala otázky, za akých okolností má zmysel vládnuť. Žitňanská preto odpovedala, ako sa cíti v koalícii so Smerom a SNS. „Prišla som do vlády podať výkon. Bojovať prácou proti marketingu je zložité, ale v situácii, v ktorej Slovensko je, je to pre mňa teraz zmysluplné.“

Príkladom pomerne veľkých politických nákladov za účasť v koalícii bola pre Most-Híd voľba Jaroslava Rezníka za riaditeľa RTVS. Most ho najprv tvrdo odmietal, potom napriek odporu niektorých svojich poslancov, napríklad Františka Šebeja, väčšina strany otočila a za Rezníka zahlasovala.

„Mala som názorovo bližšie k pozíciám Fera Šebeja, ktorý bol k voľbe pána Rezníka kritický,“ komentovala Žitňanská. „Rešpektujem, že poslanci Mosta sa väčšinovo rozhodli pána Rezníka podporiť, no klamala by som, keby som povedala, že to, čo sa deje v RTVS, sledujem s kľudom.“

Žitňanská však dodala, že vníma pozornosť verejnosti k situácii v RTVS, aj to, že sám Rezník sleduje, aké odozvy svojimi krokmi vyvoláva. Napríklad po zrušení investigatívnej relácie Reportéri.

„No nie je na mieste, aby politici hovorili, že riaditeľ RTVS musí obnoviť akúkoľvek reláciu, lebo by sme pripustili, že je v poriadku, aby do toho politici hovorili. Podľa mojej mienky nie je,“ dodala Žitňanská

Veronika Remišová naopak situáciu v RTVS tvrdo kritizovala. Spomínala aj Reportérov. „Posledná reportáž v decembri v Reportéroch sa týkala lesov, kde veľmi zle vyšlo ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré má SNS. Po tejto relácii boli Reportéri zrušení. To považujem za veľmi nebezpečné,“ povedala líderka hnutia OĽaNO.

Remišová spomenula prieskum agentúry Newton Media, podľa ktorého v druhom polroku 2017 dramaticky stúplo zastúpenie koalície v hlavných politických debatách RTVS. V relácii O päť minút dvanásť bol čas vyhradený opozícii a koalícii v prvom polroku 2017, teda za Václava Miku, v podstate vyrovnaný.

Za Jaroslava Rezníka sa zvýšil podiel koalície, ktorá má podľa Remišovej o polovicu väčšie zastúpenie ako opozícia. V Sobotných dialógoch má byť tento podiel ešte horší, až 83 ku 17 percentám v prospech koalície.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Nové strany nekomentovali

Médiá tento týždeň rozoberali spor medzi Remišovou a Matovičom o to, či sa má OĽaNO otvoriť pre viac členov. Remišová je za, Matovič otvorenie hnutia brzdí.

Remišová na debate Denníka N povedala, že nie je isté, či sa OĽaNO do konca roka zmení a otvorí. Hnutie má dnes 13 členov, prijať nových ju môže donútiť nový zákon o stranách, ktorý chystá Andrej Danko.

Remišová zároveň pripustila, že v hnutí môžu existovať obavy z odchodu voličov k novým stranám, Spolu Miroslava Beblavého či k Progresívnemu Slovensku.

„Samozrejme, že mi záleží na výsledku nášho hnutia. Je to na nás, budeme musieť tvrdo pracovať, aby sme presvedčili voličov o našej vízii pre Slovensko. Áno, môžem mať obavy, ale budeme pracovať.“

Lucia Žitňanská vraví, že nové strany berie na vedomie. „Nevzbudzuje to vo mne nejaké emócie, uvidíme, ako budú reálne robiť politiku v praxi. Voľby ukážu, kto bude v parlamente.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie