Denník N

Od apokalypsy nás delia dve minúty

Pred rokom nás od konca sveta delilo o tridsať sekúnd viac. Foto – TASR/AP
Pred rokom nás od konca sveta delilo o tridsať sekúnd viac. Foto – TASR/AP

Ako pokaziť dcére nedeľný obed s rodinou.

V nedeľu o deviatej svietilo slnko ako v máji. S vnukmi sme po raňajkách vybehli do mestského parku. Tak sa zahĺbili do hry, že sme sa domov vrátili až na obed.

Manželka uvarila „klasický“ nedeľný obed: slepačiu polievku a viedenský rezeň so zemiakovým pyré. Potom sme si dali linecké kolieska a kávu. Nech si každý tvrdí, čo chce, toto je pre mňa pravé nedeľné menu.

Všetko som skonzumoval v rodinnom kruhu. Doma boli obe moje dcéry, dvaja vnuci i zať Michael. Rozprávali sme sa, žartovali sme. Opýtal som sa ich, či si uvedomujú, aká výnimočná je naša situácia. Sme zdraví, netrieme biedu, žijeme v mieri, každý má prácu.

Kdeže, hovorí Michael, nie je to také dokonalé. Odkedy je v Rakúsku nová vláda, cítiť vo vzduchu čosi skľučujúce. (Michael je Nemec a pracuje vo Viedni.) Cez víkend sa konal tradičný ples, na ktorom mládež blízka vládnucej FPÖ na počesť vstupu svojej strany do kabinetu spievala čosi o tom, že teraz už bude všetko dobré, už môže prísť siedmy.

Siedmy čo, pýta sa dcéra Gabi.

Siedmy milión Židov, ktorých treba zlikvidovať. Dcéra zbledne. To je hrozné, povie. Rakúska mládež? Veď práve dnes je pamätný deň obetí holokaustu.

Kata vyletí. Nedopustím, aby ste mi pokazili deň, povie a zabuchne za sebou dvere.

Pri káve ma Michael požiada, aby som mu vysvetlil podstatu českých prezidentských volieb. To sa beztak nedá pochopiť, mávne rukou moja manželka. Radšej si prečítajte Sorosovo vyhlásenie v Davose. Starý pán to dobre natrel súčasným Spojeným štátom americkým a babráckym nezodpovedným politikom. Hovoril o ľahostajnosti a ľudskej hlúposti. Povedal aj to, že v jeho bývalej domovine vybudoval Orbán mafiánsky štát. Všade samé násilie, podvody a nenávisť. Vo svete je potrebná veľká zmena, povedal Soros na záver.

Michael potom vytlačil internetový článok. Americkí atómoví vedci upozornili ľudstvo, že od roku 1953 bola vlani ručička Doomsday Clock najbližšie k polnoci. Od apokalypsy nás delia dve minúty, upozorňujú vedci. (V roku 2010 nás od nej delilo ešte sedem minút.)

Kata sa vráti. Nehnevajte sa, že som odišla, ale mňa zachváti tieseň, keď sa rozprávate o takýchto veciach. Čo jej mám povedať? Že pomaly aj mňa?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie