Denník N

Prieskum: Pád SNS sa zastavil, Kotleba stále klesá, Progresívne Slovensko začína s 1,9 percenta

Progresívne Slovensko sa rozbieha o niečo pomalšie ako SaS či Nova, Beblavého stranu Spolu ešte agentúry do prieskumov nezaradili.

Pokles SNS, ktorá po kauze kapitán postupne klesala zo 14 až na osem percent, sa po roku prvýkrát zastavil. Strana si podľa januárového prieskumu agentúry Focus mierne polepšila na 8,6 percenta.

Po neúspechu v župných voľbách už viac nepadá ani popularita Smeru, ktorý má momentálne 25,5 percenta.

Po tom, ako neofašisti z ĽSNS stratili vo voľbách miesto banskobystrického župana a majú iba dvoch župných poslancov, sa ocitli na najnižších číslach od parlamentných volieb. Kým v auguste minulého roka by ich volilo až takmer 11 percent ľudí, dnes by to bolo 8,1 percenta.

OĽaNO sa po úspešných župných voľbách drží nad 11 percentami.

SaS ostala najpopulárnejšou opozičnou stranou s podporou okolo 13 percent.

KDH sa dostalo na najvyššiu úroveň od začiatku roka 2016, keď vypadlo z parlamentu.

Prieskum ukazuje, že by boli za tejto konštelácie sily medzi súčasnou koalíciou a nefašistickou opozíciou v parlamente vyrovnané – obidva tábory by mali po 68 poslancov. Bez prestupu jednej zo strán by tak väčšinu potrebnú na vytvorenie vlády nezískala zostava Smer, SNS, Most-Híd, ani SaS, OĽaNO, Sme rodina a KDH. Kotlebovci, s ktorými nechce ísť do vlády nikto, by získali 14 mandátov, čo by povolebnú situáciu komplikovalo rovnako ako teraz.

Ako začínali nové strany

Agentúra Focus prvýkrát merala preferencie novej strany Progresívne Slovensko (PS). Voliť ju chce 1,9 percenta. Hoci na prvý pohľad ide o slabý rozbeh, mohol by byť porovnateľný napríklad so SaS, keby PS ďalej postupne rástlo.

Keď Focus meral prvýkrát v roku 2009 vznikajúcu Sulíkovu stranu, nameral jej 2,5 a o mesiac 3,4 percenta. SaS prvýkrát prekročila päť percent po piatich mesiacoch.

S 2,7 percenta začala aj Nova Daniela Lipšica, ktorá sa po dvoch mesiacoch dostala na päť percent.

OĽaNO, ktoré však už malo štyroch poslancov (Igor Matovič sa dostal do parlamentu na kandidátke SaS), začalo v prvom prieskume s 2,9 percenta, malo po dvoch mesiacoch 5,8 percenta.

Úplne iný štart mala Sieť, ktorá vznikla po tom, ako jej líder Radoslav Procházka skončil na treťom mieste prezidentských volieb. Focus Sieti už v prvej sondáži nameral 13,3 percenta a v druhej dokonca takmer 16 percent.

Beblavého Spolu ešte nemerali

Šéf Focusu Martin Slosiarik hovorí, že je ešte predčasné hovoriť, či je 1,9 percenta pre PS veľa alebo málo. „Je to priamo úmerné tomu, že tá strana začína a nemožno ju automaticky odpisovať. Do riadneho konania volieb je ešte dosť času.“

Podľa Slosiarika ďalšiu novú stranu Spolu – občianska demokracia Miroslava Beblavého zatiaľ do prieskumu nezaradili, keďže ju oficiálne zaregistrovali až v čase zberu dát. V ďalšom prieskume Focusu však už bude.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie