Denník N

Šéfredaktor Respektu Andrejovi Kiskovi: Musíte zas kandidovať

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pán prezident, mám pre vás zlú správu, vy už nie ste majiteľom svojho života.

Autor je šéfredaktorom českého týždenníka Respekt,
člen redakčnej rady Denníka N

Vážený pán prezident, možno si na mňa spomínate, keď sme spolu robili rozhovor pre týždenník Respekt. Ja sa na vás pamätám veľmi dobre, pretože som si vravel: takého by sme potrebovali. Lenže o to teraz nejde, stále od niekoho počujem či čítam, že už zrejme nebudete chcieť kandidovať na post prezidenta. Preto vám chcem napísať (s českým volebným zážitkom za chrbtom), že je to totálna, ale totálna hlúposť.

Je mi jasné, že taká práca unaví. Niekedy je stresujúca, inokedy nudná, tu a tam vyčerpávajúca. Ráno sa človek prebudí, bolí ho chrbát alebo zuby, otvorí noviny a v nich je zas Robert Kaliňák. Keď som čítal jeho vyjadrenie o povracanom lietadle, úplne mi poskočilo srdiečko, že u nás je zle, ale takého šaša tu nemáme. Vy si určite hovoríte: Preboha, prečo? Za čo ma tresceš? Úplne vám rozumiem a na vašom mieste by som uvažoval o tom istom: Je mi toto treba? Nemám sa na to vykašľať?

Lenže ja na rovnakom mieste nie som. A to je tá pointa. Vy ste si ho totiž dobrovoľne vybrali. Pán prezident, mám pre vás zlú správu, vy už nie ste majiteľom svojho života. Vy už nežijete príbeh Andreja Kisku, ale príbeh Slovenska, Európy. Keď si vy zoberiete dovolenku, beriete so sebou aj ich. Vaše bolesti, smútky, rozčúlenia, nádeje… to všetko mizne ako bezvýznamné v histórii, ktorú teraz píšete.

Hovorí sa, že keď niekomu zachránite život, budete už navždy zaňho mať pocit zodpovednosti. Vy ste Slovensko zachránili, pretože ste dali časti spoločnosti nádej, že sa politika dá robiť inak. Verte mi, že aj keď odídete, všetky problémy, ktorým chcete uniknúť, pôjdu za vami. Lenže už ich nebudete môcť ovplyvniť. Na Slovensku viete najlepšie, ako málo stačí, aby sa dejiny zásadne otočili. My to vidíme teraz a polovici krajiny sa z toho točí hlava a hľadá nejaký záchytný bod.

Stali ste sa slovenským Václavom Havlom a ktokoľvek, kto ho poznal, vám potvrdí, že chcel stokrát odísť, ale neurobil to. To je váha zodpovednosti, ktorú raz prevzal a musel ju niesť, kým mohol. Nie ste spasiteľ, nie ste bez chýb, ale jednoducho máte najlepšie východiskové podmienky na pomoc svojej krajine.

Určite poznáte rozprávku Pyšná princezná. Vy ste zo Slovenska urobili zem kráľa Miroslava, na ktorú od nás závistlivo nejeden občan pokukuje. Myslím, že je to vzhľadom na legendárnu českú povýšenosť prvýkrát a ojedinelé. Nebola by škoda zahodiť to?

Tak ma neštvite, oblečte si boxerské rukavice a bežte znovu do ringu na druhé kolo. Keby ste chceli čokoľvek osobne vysvetliť, napíšte mi na [email protected] a rád prídem.

P. S.: Je to taká úľava písať bez pocitu zodpovednosti, pretože ma na Slovensku skoro nikto nepozná, a teda ani nepočuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie