Denník N

Štátna aplikácia na alkohol a cigarety sleduje ľudí, nechtiac môžete skončiť na súde

Aplikácia kolok odfotí a informáciu o ňom pošle daniarom. Foto N - Miro Kern
Aplikácia kolok odfotí a informáciu o ňom pošle daniarom. Foto N – Miro Kern

Softvér na overovanie kolkov, ktorý si už stiahlo viac ako tisíc ľudí, posiela ich polohu na Finančné riaditeľstvo. Človek môže skončiť na súde ako svedok aj proti svojej vôli.

Finančná správa pustila do obehu aplikáciu Superkolky, ktorá okrem funkcií na kontrolu nelegálneho alkoholu dokáže aj veľmi presne sledovať pohyb občanov, ktorí si ju stiahnu do svojho smartfónu.

Ako to funguje? Majiteľ mobilu s operačným systémom Android či iOS si aplikáciu zadarmo stiahne, a keď sa mu chce, naskenuje ňou kolok na fľaši s alkoholom či zo škatuľky cigariet.

Z databázy Finančnej správy mu príde informácia, že kolok patrí na pollitrovú fľašu rumu, či cigarety Marlboro, a on môže daniarom naspäť poslať, či táto informácia sedí, alebo nie. Pokiaľ nesedí, zrejme odhalil daňový podvod a pomohol štátu.

„Každý, kto si ju stiahne, sa stáva potenciálnym kontrolórom. Efektom takejto hrozby pre podvodníkov by malo byť zníženie rizika daňových únikov a tým aj množstva nelegálneho, niekedy až nebezpečného alkoholu a tabaku v obehu,“ opisuje Finančná správa význam tejto aplikácie.

Poloha, identita, hovory

Používatelia aplikácie však posielajú štátu viac než tieto informácie. Pri inštalácii sa vás aplikácia spýta, či súhlasíte s tým, aby Superkolky mali prístup k vašej polohe, fotkám, médiám a súborom, fotoaparátu, informáciám o pripojení Wi-Fi, identifikátoru zariadenia a informáciám o hovoroch. Väčšina ľudí si pri inštalácii podobné upozornenia nečíta a automaticky súhlasia.

screen kolky

Finančné riaditeľstvo vysvetľuje, že oprávnenie pre prístup k polohe a informácie o pripojení Wi-Fi potrebujú, aby získali informácie o mieste, kde sa nachádza kontrolná známka.

„Túto informáciu dokáže mobilné zariadenie získať v prípade zapnutého GPS, sieťových informácií BTS, alebo Wi-Fi.“  Aplikáciou podľa nich nie je možné lokalizovať aktuálnu polohu používateľa telefónu.

Potvrdili aj to, že si ich aplikácia pýta „identifikátor zariadenia a informácie o hovoroch“ – toto povolenie vraj môžu využívať „napríklad na identifikovanie zdroja často nepravdivo oznamovaných podozrení, napríklad pri zneužívaní aplikácie Superkolky“. Tvrdia, že v súčasnosti funkciu nevyužívajú.

Test posielanie údajov potvrdil

Ako aplikácia funguje a čo naozaj robí? Pre Denník N ju testovala Nethemba – renomovaná firma, ktorá sa zaoberá IT bezpečnosťou. „Aplikácia zisťuje hardvérové sériové číslo telefónu, ktoré je unikátne pre každý telefón, a pristupuje k GPS, pokým povolíte v telefóne lokalizáciu,“ opisuje šéf Nethemba Pavol Lupták.

Finančná správa je inštitúcia, ktorá si môže od mobilných operátorov rovnako ako polícia vypýtať, kto je majiteľom zariadenia s určitým hardvérovým číslom, aj bez súhlasu sudcu.

„Ak aplikácia Superkolky nechce sledovať polohu používateľov, tak prístup k sériovému číslu telefónu, ako aj GPS určite nepotrebuje,“ myslí si Lupták. Bez špeciálneho softvéru, ktorý dokážu nainštalovať a spravovať len skúsení užívatelia mobilov so systémom Android, akých je najviac, sa posielanie takýchto údajov daniarom nedá vypnúť.

„V prípade bežných ľudí je použitie tejto aplikácie rizikové, čo sa týka ohrozenia ich digitálneho súkromia.“

Údaje ako identifikácia polohy, či prístup k identite, alebo ku kontaktom vyžadujú aj niektoré iné aplikácie – hlavne aplikácie k sociálnym sieťam. Na rozdiel od štátnej aplikácie však vo svojich obchodných podmienkach presne informujú o ich využívaní a garantujú, že sa nedostanú k úradom bez súdneho príkazu.

Na ochranu súkromia a osobných údajov máme špeciálny úrad. „Nepoznáme bližšie okolnosti prípadu, preto sa v súčasnosti k danej veci nie je možné vyjadriť. Úrad však bude zisťovať tento stav a obráti sa aj na Finančnú správu,“ odpísal Úrad na ochranu osobných údajov.

Neskôr úrad napísal, že „komunikácia s Finančnou správou zatiaľ stále prebieha. Na základe jej vyhodnotenia potom zvážime ďalší postup“.

Netušíme, čo s dátami robia

Právnička spolupracujúca s organizáciou Via Iuris Eva Kováčechová vraví, že za iných okolností je sledovanie ľudí štátom pod kontrolou – musia byť na to dôvody, a pokiaľ pominú, sledovanie sa musí ukončiť a záznamy z bezdôvodného sledovania sa musia zo zákona zničiť.

„V tomto prípade je to bezdôvodné, bez príkazu súdu, netušíme, čo sa deje so získanými dátami, a predpokladám, že nie sú osobitne stanovené žiadne podmienky pre ľudí, ktorí s týmito údajmi pracujú. To je veľký zásah do súkromia.“

Otázna je aj legálnosť zbierania informácií o užívateľoch aplikácie. Stlačiť tlačidlo „súhlasím“ pri inštalácii aplikácie totiž nemusí stačiť.

„Používa sa aj termín informovaný súhlas, a toto podľa mňa informovaný súhlas nie je. Myslím, že využívajú naivitu a neznalosť ľudí. Formálne súhlas majú, ale nenazvala by som ho informovaným – teda súhlasom s tým, že si je každý užívateľ vedomý dôsledkov súhlasu,“ hovorí Kováčechová.

Aplikácia si pamätá čo ste hľadali, aj čo našli.
Aplikácia si pamätá, čo ste hľadali, aj čo našli.

Svedok povinne k súdu

Pokiaľ aktívny spolupracovník s daňovými úradmi objaví falošné či prelepené kolky, môže skončiť na súde ako svedok – a to aj proti svojej vôli.

Nelegálnym označovaním alkoholu a cigariet sa na Slovensku zaoberá často podsvetie a aj zahraničné zločinecké skupiny. Problémy s kolkami mali podnikatelia z rodiny Salmanovovcov, ktorí však nakoniec súdy vyhrali.

Daniari tvrdia, že „občan nemá pri používaní aplikácie žiadne povinnosti a používanie aplikácie Superkolky je vyslovene dobrovoľné“ a nebudú žiadnym spôsobom postupovať voči ľuďom, ktorí cez aplikáciu objavia falošný kolok a nenahlásia ho.

„Len čo je predpoklad o určitej osobe, že má vedomosti ku skutku, môže byť predvolaná ako svedok, a svedok je povinný vypovedať. Ak vychádzame z tohto princípu, tak sa (nahlasovatelia) stávajú potenciálnymi svedkami,“vysvetľuje rektorka policajnej akadémie a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Považovala by za vhodné, aby aplikácia poskytovala poučenie o tom, že používatelia sa môžu stať aj svedkami v trestnom konaní.

Aplikácia z utajeného tendra

Kde sa aplikácia, ktorá posiela štátu dáta o vašej polohe a identite, vzala? Finančná správa ju obstarala v rámci utajeného projektu s názvom Informačný systém kolky.

Podľa dokumentov, ktoré má Denník N, ho mala na starosti málo známa firma Allexis. Len za tento informačný systém mala zinkasovať viac ako  6,7 milióna eur. Denník N má aj ďalší dokument s názvom Predbežná finančná kontrola plánovanej finančnej operácie, ktorý sa týka zákazky za 5,99 milióna eur pre Allexis.

Aj táto zákazka vyšla na firmu v utajenom režime, a bez štandardnej verejnej súťaže. Zákon o ochrane utajovaných skutočností totiž zakazuje nákup tajných zákazok urobiť verejnou súťažou, ale obvykle sa kupujú tak, že si štátna firma vyberie spomedzi ponúk firiem, ktoré si sama vyberie. Zákazku do režimu utajovaných zaradil šéf Finančnej správy Imrecze.

Koľko stála samotná aplikácia? Zrejme nešlo o malú sumu. Denník N má k dispozícii dokument, podľa ktorého Finančné riaditeľstvo zaplatilo firme Allexis za prvú a druhú fázu iného projektu, Virtuálna registračná pokladnica, viac ako 1,3 milióna eur bez DPH. Za „implementáciu mobilných aplikácií“ k nemu zaplatilo Allexisu 480-tisíc eur bez DPH.

Keď sa Denník N firmy Allexis pýtal na veci ohľadne zákazky, jeho konateľka Jana Rovčaninová odpísala, že nič neprezradí.

„Ako oprávnená osoba musím zachovávať pred nepovolanou osobou mlčanlivosť o informáciách a veciach obsahujúcich utajované skutočnosti počas utajenia týchto skutočností a zároveň je mojou povinnosťou oznámiť  záujem nepovolaných osôb o utajované skutočnosti úradu.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie