Denník N

Pán Fico by si mal prečítať vlastné programové vyhlásenie vlády

Premiér hovorí pri rekonštrukcii internátov o schéme podobnej PPP projektom, ktorá vôbec nemusí byť taká výhodná, ako tvrdí.

Autorka je poslankyňou NR SR za OĽaNO

Premiér Robert Fico včera povedal, že štát dá na rekonštrukciu internátov 10 miliónov eur. Pán Fico vraj cíti morálny dlh, keďže pred voľbami sľuboval dať na internáty 50 miliónov eur. No vznikla koaličná vláda a sľub preto vraj neplatí, ale aj tak sa koalícia rozhodla ísť nad rámec programového vyhlásenia a „ponúkať projekty, ktoré neboli zaradené do písomného znenia programového vyhlásenia vlády“. Chcela by som pánovi premiérovi poradiť, že keď už je predsedom vlády, mal by si prečítať program, s ktorým jeho vláda vznikla. V programovom vyhlásení vlády sa totiž píše, že, citujem, „vláda vytvorí finančnú schému na financovanie akútnych potrieb rekonštrukcií objektov vysokých škôl a ubytovacích zariadení s transparentnými kritériami“.

Vládna koalícia sa rozhodla jednorazovo investovať do obnovy internátov 10 miliónov, čo, samozrejme, vítam. Je to však iba riešenie najhorších prípadov, pretože táto suma nebude stačiť ani na rekonštrukciu internátov Univerzity Komenského v Mlynskej Doline. Lenže o budovy sa treba starať systematicky, je oveľa lacnejšie udržovať ich v dobrom stave ako ich opravovať, až keď sú úplne zdevastované. Preto vyzývam vládu, aby dodržala vlastné programové vyhlásenie a riešila celkový systém obnovy škôl a internátov.

Robert Fico hovoril aj o schéme na úspory energie. Sú to v podstate o PPP projekty, keď súkromná firma garantuje úspory nákladov na energie v určitej výške a budovu zateplí alebo zrekonštruuje vykurovanie či osvetlenie, a majiteľ budovy jej za to každý rok platí dohodnutú sumu (väčšinou ide o dlhý čas, 10 alebo 20 rokov). Európsky štatistický úrad iba rozhodol, že za určitých podmienok sa záväzky z týchto EPC zmlúv nepočítajú do štátneho dlhu.

S takýmto typom projektov však máme málo skúseností a sú to projekty komplikované, nie je jednoduché vypočítať, či sa štátu oplatia, a vôbec nemusia byť také výhodné, ako to vláda tvrdí. Spomeňme si, že PPP projekty na výstavbu diaľnic podpísané za prvej vlády Roberta Fica boli predražené o stovky miliónov eur. Okrem toho si súkromné firmy požičiavajú peniaze výrazne drahšie ako štát a tieto náklady prenesú na majiteľa budovy. Úspory energie sú pri internátoch, samozrejme, dôležité, ale pre študentov je najväčším problémom stav kúpeľní a WC, podlahy, steny, nábytok, čo sú všetko veci, na ktoré sa tieto energetické projekty nebudú dať použiť.

Projekty na zlepšenie energetickej účinnosti môžu pomôcť pri obnove verejných budov a je dobré, že sa vláda snaží tento nástroj využiť. Musíme však podrobne overiť výhodnosť každého PPP projektu, aby sa nestalo, že na úkor štátu budú zarábať súkromné firmy a banky. Ministerka školstva aj Andrej Danko vo svojich vystúpeniach naznačovali, akoby vysoké školy ani nechceli využívať peniaze od štátu. Tu však treba povedať, že keďže tento typ PPP projektov nie je jednoduchý, štát by mal školám pomôcť a poskytovať poradenstvo, osobitne pri hodnotení výhodnosti projektov. Napríklad vo Veľkej Británii aj v Českej republike vláda pripravila vzorovú zmluvu pre tieto projekty a tiež praktickú príručku pre majiteľov budov. Verím, že podobne bude postupovať aj naše ministerstvo financií.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie