Denník N

Strana Spolu sa dala testovať vo Focuse, s Progresívnym Slovenskom si zatiaľ konkuruje málo

Líder Spolu Miroslav Beblavý a Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček
Líder Spolu Miroslav Beblavý a Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček

Nová strana Miroslava Beblavého by podľa prieskumu skôr brala hlasy SaS, nerozhodnutých a nevoličov. Výsledok neukazuje jej reálnu podporu.

Strana Spolu – občianska demokracia, ktorú zakladajú ľudia okolo poslancov Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála, má prvé čísla od známej agentúry, ktoré naznačujú štruktúru jej voličov. Ešte to nie sú dáta, ktoré by ukázali reálnu podporu strany – skôr záujem ju voliť.

Na stranu Spolu Miroslava Beblavého sa pýtala agentúra Focus, keď robila januárový prieskum preferencií. Nepýtala sa však v bežnej časti prieskumu, kde anketári čítali respondentom názvy politických strán v náhodne vybranom poradí, aby čo najviac simulovali voľby.

Prvý test

Strana Spolu zaznela až v samostatnej otázke: „Teraz si, prosím, predstavte, že by v parlamentných voľbách okrem existujúcich strán a hnutí kandidovala aj nová strana Spolu – občianska demokracia, ktorú zakladá Miroslav Beblavý. Ktorej strane by ste dali hlas v tejto situácii?“

Na takto položenú otázku menovalo stranu Spolu 3,9 percenta opýtaných.

Šéf Focusu Martin Slosiarik vysvetľuje, že takáto otázka mohla čísla pre Beblavého stranu nadhodnotiť. „Tento výsledok sa nedá porovnávať so štandardnými preferenciami politických strán, pretože vždy zvýhodňuje subjekt, ktorý je uvedený v znení otázky. Cieľom otázky nie je zmerať samotné preferencie, ale má zistiť, u voličov ktorých strán je potenciál smerom k novému politickému subjektu,“ hovorí šéf Focusu Slosiarik.

Túto časť prieskumu si objednala strana Spolu a jej líder Beblavý to označuje za „neoficiálny ‚predtest‘ pred ďalšími prieskumami“.

Prišli by z SaS, nerozhodnutí a nevoliči

V tejto časti prieskumu, ktorú si objednala strana Spolu, mala ďalšia nová strana, Progresívne Slovensko, 1,9 percenta hlasov. Podobne, 1,9 percenta, mala strana vedená Ivanom Štefunkom aj v bežnom januárovom prieskume Focusu – teda v prieskume, v ktorom sa prvýkrát objavila s ostatnými stranami.

Priame porovnávanie výsledku Spolu a Progresívneho Slovenska z tohto prieskumu je však problematické a z metodologického hľadiska nesprávne – Progresívne Slovensko, ale aj iné strany boli totiž pri takto položenej otázke voči Spolu v nevýhode.

Miroslav Beblavý však upozorňuje na fakt, že Progresívnemu Slovensku vyšli v oboch prieskumoch rovnaké čísla. „To naznačuje, že Spolu a Progresívne Slovensko majú len málo prekrývajúcich sa voličov. Pokiaľ ide o štruktúru voličov Spolu, 35 percent z nich boli doteraz nevoliči alebo nerozhodnutí a 27,7 percenta by inak volilo SaS,“ hovorí Beblavý. Opäť to neznamená, že títo voliči odídu od SaS, ale značí to, že po takto položenej otázke by si vybrali Spolu.

Beblavého interpretáciu o Progresívnom Slovensku potvrdzuje aj šéf Focusu Slosiarik. „Ak porovnáme dáta o záujme o voľbu Spolu – občianska demokracia so štandardnými preferenciami, ukazuje sa, že záujem voliť Spolu ukázalo len malé percento voličov Progresívneho Slovenska. Neutiekli k Beblavému,“ hovorí šéf Focusu Martin Slosiarik.

Výsledky ostatných strán z tejto špeciálnej časti prieskumu Spolu nezverejnila.

Potenciál si meralo aj Progresívne Slovensko

Svoj volebný potenciál si na konci minulého roku meralo aj Progresívne Slovensko – hoci inou metodikou ako teraz Spolu a ani tieto čísla preto nie je možné porovnávať so štandardnými preferenciami ani s číslami Spolu.

Otázka v prieskume pre PS znela: „Teraz sa vás postupne budem pýtať na vybrané politické strany. Vedeli by ste si predstaviť, že by ste zvažovali voľbu danej politickej strany, ak by sa parlamentné voľby konali budúci týždeň?“ Nepýtali sa teda ľudí, či by danú stranu volili, ale pýtali sa iba, či by ju zvažovali.

Hlasovať za Progresívne Slovensko podľa tohto prieskumu „určite“ alebo „skôr“ zvažovalo 9,6 percenta ľudí. Aby bolo jasné, aký odlišný je tento spôsob merania od klasických preferencií – volebný potenciál SaS sa podľa tejto metodiky šplhal k 30 percentám, strana mala navyše slušné percento jasne rozhodnutých voličov.

Preferencie strany Spolu by mal Focus podľa štandardnej metodiky zmerať už vo svojom ďalšom prieskume.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie