Denník N

Odomkli sme: Neverte nezmyslom o migrantoch, otepľovaní či apokalypse, toto sú tvrdé dáta (grafy a mapy aj o Slovensku)

Grafy a mapy o tom, koľko tu máme cudzincov, kto príde o prácu a ktoré sú najúspešnejšie filmy za desať rokov. A aj o tom, že Zem sa naozaj otepľuje.

Komu zoberú prácu roboty a kde v západnej Európe je rovnaká zamestnanosť ako na východe Slovenska? Ako veľmi sa zemeguľa otepľuje a ako rýchlo starneme? To všetko ukazujú grafy, ktoré si začali medzi sebou vymienať Svetová banka, výskumníci z Oxfordu, mimovládky aj dátoví žurnalisti zo sveta.

Nástroj na výrobu interaktívnych grafov a máp Datawrapper spustil službu River pre ľudí, ktorí majú prístup k najnovším dátam.

Vybrali sme niektoré z prvých grafov a máp, ktoré sa už takto šíria. Hovoria aj o tom:

  • koho nahradia roboty;
  • kde žije najviac migrantov a koľko ich je u nás;
  • že východ Slovenska má zamestnanosť ako francúzske Champagne;
  • ktoré sú najúspešnejšie filmy desaťročia.

 

Koho nahradia roboty: predavačov aj účtovníkov

Pokladníci, šičky, predavači, ale aj operátori v jadrových elektrárňach. Tým všetkým hrozí, že im prácu zoberie automatizácia, zjednodušene teda roboty.

Vo všeobecnosti platí, že najmä profesie, na ktoré stačí nižšie vzdelanie, automatizácia vytlačí skôr, no neplatí to bezvýhradne. Automatizácia zrejme výrazne zasiahne aj účtovníkov a audítorov.

Nateraz nenahraditeľní sú, naopak, napríklad piloti lietadiel, zubári, právnici, ale aj učiteľky v škôlkach a zdravotné sestry, ukazuje štúdia Carla Benedikta FreyaMichaela A. Osborna z Oxfordu postavená na dátach amerického Úradu štatistík práce, o ktorej písal aj Bloomberg.

 

Východ Slovenska má zamestnanosť ako Champagne

Na východe Slovenska je stále málo práce. Platí to, ale inak toto konštatovanie vyzerá, keď sa pozrieme na celú Európu.

Toto porovnanie napríklad ukazuje, že východ Slovenska je na tom v zamestnanosti podobne ako napríklad severný región Francúzska Champagne-Ardenne, talianske Lazio, sever Poľska či ako veľká časť Rumunska.

Bratislavský kraj je na tom zasa podobne ako juh Nórska či niektoré spolkové krajiny v Nemecku.

Graf vytvoril Gregor Aisch, grafický editor The New York Times. Použil rozdelenie Európskej únie na regióny NUTS 2, teda spolu na 276 regiónov. Slovensko je v tomto členení rozdelené na štyri časti: Bratislavský kraj a potom západ, stred a východ.


 

Trvalo to 200 rokov, ale takmer všetky deti už chodia do školy

Teraz ešte aspoň jedna dobrá správa. Zemeguľa nie je len zhoršujúcim sa miestom na život, ktoré sa otepľuje a vysychá. Za posledných dvesto rokov sa veľa zmenilo aj k lepšiemu – napríklad už takmer všetky deti chodia do školy.

To nie je samozrejmosť. Ešte pred 50 rokmi vzdelanie v niektorých častiach sveta obišlo viac ako polovicu detí. Najhoršie je na tom dodnes subsaharská Afrika.

 

Kde žije viac cudzincov ako domácich

Nie je to Nemecko ani žiadna iná európska krajina. Najviac cudzincov na svete žije v Spojených arabských emirátoch (88,4 percenta). Nie úplne to súvisí s aktuálnou migračnou krízou, najmä do Dubaja a Abú Dabí sa sťahujú ľudia z celého sveta. Najviac je tam Indov a Pakistancov. Milióny utečencov priviedla migračná kríza do Libanonu a Jordánska.

Na Slovensku žilo na konci roku 2015 3,3 percenta ľudí, ktorí sa tu nenarodili, čo je nárast o 2,5 percentuálneho bodu oproti roku 1990, ukazujú dáta OSN.

 

Takmer každý rok je horúcejší

Potvrdzujú to dlhodobé dáta: Zem sa otepľuje. Dátový novinár Maarten Lambrechts dal dokopy údaje NASA a v jednom grafe ukazuje, ako takmer každý rok rastie teplota.

Graf kreslí odchýlku oproti dlhodobým dátam z päťdesiatych, šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia. A v roku 2016 už bolo v priemere za celý rok o jeden stupeň teplejšie, čo je najviac od začiatku meraní.

 

V ohrození sú u nás kamzík aj netopiere

V zozname ohrozených zvierat sveta – Červený zoznam Medzinárodnej únie pre konzerváciu prírody (IUCM) sú tisíce druhov a každý rok pribúdajú ďalšie. Keď sa zameriame iba na cicavce, najviac druhov je ohrozených v oblasti Latinskej Ameriky, juhovýchodnej Ázie a rovníkovej Afriky.

Údaje Svetovej banky ukazujú štyri ohrozené druhy cicavcov na Slovensku, čo nie je úplné číslo, keďže stupňov ohrozenia je viac. Ide o niekoľko druhov netopierov, kamzíka, svišťa, ale aj zubra. Slovenský enviroportál uvádza dokonca až 20 ohrozených druhov cicavcov u nás.

 

Najstarší sú Európania a obyvatelia Severnej Ameriky

Už od 60. rokov minulého storočia najrýchlejšie starnú Európa a Severná Amerika. Ich odstup bol zjavný už pred polstoročím, dodnes zostávajú najstaršími.

Z ostatných regiónov sveta najviac starnú východná Ázia a Pacifik, ukazujú dáta Svetovej banky.

 

Najúspešnejšie filmy za desaťročie: Hviezdne vojny, nový Batman a indický Dangal

Na záver ešte trochu popkultúry: aké filmy majú ľudia najradšej a na ktoré naozaj chodia do kina?

V medzinárodnej filmovej databáze v rokoch 2006 až 2016 za najlepšie filmy diváci označili dva filmy Christophera Nolana: nového Batmana Temný rytier a Inception (u nás Počiatok) o prenikaní do rôznych úrovní snov. Na ich úroveň siaha iba indický film, biografická športová dráma Dangal.

V tržbách však všetky ostatné filmy prevalcoval začiatok novej série Hviezdnych vojen a Avatar, ukazuje graf dátového novinára Floriana Stalpha z Univerzity v Passau.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie