Denník N

Neznámy advokát Mišík ide do súdnej rady. Poslanci ho zvolili

Aktualizované 18:30. Róbert Madej navrhol do súdnej rady málo známeho advokáta Michala Mišíka. Poslanec Ondrej Dostál upozornil, že má prepojenie na Ladislava Bašternáka. Mišík to považuje za nekorektné spájanie.

Prázdne miesto v súdnej rade za parlament obsadí advokát Michal Mišík. Poslanci ho zvolili v tajnom hlasovaní. Podporilo ho 66 poslancov zo 130 prítomných. Pred hlasovaním a aj po ňom je o Mišíkovi toho málo známeho. Vie sa len to, že vyštudoval právo a od roku 2001 je komerčným právnikom a od roku 2004 advokátom.

Do funkcie ho navrhol predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer). Ako dobre sa s Mišíkom pozná? Odpovedá, že len pracovne. „Jeho prácu si vážim,“ hovorí poslanec Smeru o 44-ročnom advokátovi, ktorý sa angažuje aj v zastupovaní klientov nebankových spoločností.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) Mišíka nepozná a do hlasovania poslancov sa nechystala zasahovať. Zopakovala, že ak sa postavila v minulosti proti kandidatúre štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej (za Smer), ktorú navrhoval rovnako Madej, bolo to preto, že to odporovalo vládnemu programu. Mišíkova nominácia v rozpore s ním nie je. „Medializované výhrady voči jeho osobe musia posúdiť poslanci,“ dodala.

Myslela tým najmä blog opozičného poslanca Ondreja Dostála (v klube SaS). Chcel vyvolať viaceré pochybnosti o vhodnosti Mišíka ako kandidáta. Nepodarilo sa. V tajnom hlasovaní podporu poslancov získal.

Z verejne dostupných informácií zhromaždil Dostál výhrady k Mišíkovi. O tomto advokátovi sa toho vie veľmi málo a nič na tom nezmenilo ani rokovanie ústavnoprávneho výboru, kde jeho kandidatúru schválili.

Zo zasadnutia súdnej rady. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mišík: S Bašternákom sa v živote nestretol

Dostál na blogu písal aj o prepojení Mišíka na Ladislava Bašternáka, a to cez podnikateľa Ivana Piterku. Mišík je s ním konateľom vo firme A. R. K. technické služby. Piterka bol v rokoch 2011 až 2016 spolukonateľom Bašternákovej firmy N-Bonaparte.

„Spájanie mojej osoby s podnikaním Ladislava Bašternáka, s ktorým som sa nikdy v živote nestretol, považujem za nanajvýš nekorektné,“ reagoval Mišík. Odmietol aj to, že by mu Piterka v rámci svojich kontaktov v Smere pomohol s kandidatúrou do súdnej rady.

„O mojej kandidatúre som sa nikdy nezmieňoval a jeho vzťahy v strane Smer vôbec nepoznám,“ dodal. V A. R. K. technické služby zastupuje každý iného klienta. „Naše vzťahy sú výsostne pracovné,“ charakterizoval Mišík svoje kontakty s Piterkom.

Konateľstva sa vzdá

Aj A. R. K. technické služby má však v súčasnosti problémy. Mestskí poslanci Bratislavy žiadali primátora Iva Nesrovnala, aby podal podnet na políciu na prešetrenie finančných podvodov. Kontrolór mesta zistil, že si účtovala aj úkony, ktoré neurobila.

Mišík vysvetľuje, že v spoločnosti zastupuje klienta a ako advokát mu spravuje majetok. Nemá v spoločnosti žiaden podiel a ani sa nepodieľa na jej zisku. „Ak budem zvolený do súdnej rady, plánujem sa vzdať výkonu funkcie štatutárneho orgánu v niektorých spoločnostiach,“ povedal. Zároveň však zdôraznil, že nebol pri dojednávaní a uzatváraní kritizovanej zmluvy s mestom a nastavovaní fakturačných vzťahov. Podľa jeho vedomostí informácie o protiprávnom konaní A. R. K. technické služby nie sú pravdivé a ide o klasický obchodnoprávny spor.

S Fischerom na tlačovej besede

Dostál tiež upozornil, že Mišík asistoval na tlačovej besede kardiochirurga a prezidentského kandidáta Viliama Fischera, ktorej cieľom bola škandalizácia druhého kandidáta a súčasného prezidenta Andreja Kisku. Fischera v apríli 2015 špecializovaný súd odsúdil na dvojročnú podmienku za branie úplatkov. „Prepožičať sa na účelovú škandalizáciu protikandidáta, navyše v službách bývalého človeka HZDS, neskôr odsúdeného za korupciu, už isté pochybnosti vyvoláva,“ dodal Dostál.

Viliam Fischer ako prezidentský kandidát. Foto – TASR

Mišík korupčné správanie Fischera odsúdil. „Je, samozrejme, neospravedlniteľné,“ povedal a dodal, že keď s ním vo februári 2014 vystúpil na tlačovej besede, nemal vedomosť o jeho správaní. „V očiach verejnosti pôsobil ako odborná a morálna autorita.“

Pred tlačovou besedou ani po nej sa vraj s Fischerom už nestretol. Mišík hovorí, že známy kardiochirurg ho oslovil ako advokáta, ktorý zastupoval niekoľko tisíc klientov nebankových spoločností a spotrebiteľov. Problematika spotrebiteľských úverov, oddlženia a zastupovania dlžníckych subjektov tvorí podstatu jeho agendy. „Na tlačovej besede som prezentoval len objektívne skutočnosti konštatované v právoplatných a verejne dostupných rozhodnutiach,“ vysvetľuje dnes Mišík.

Na tlačovej besede hovoril napríklad o tom, že praktiky nebankových subjektov, ktoré sa spájajú s Kiskom, neboli vždy v poriadku. Nemali vždy férový postup. Kiska predal spoločnosti Triangel a Quatro v roku 2005, no vo volebnej kampani pre ne útokom čelil neustále.

Budem nezávislým členom

Mišíka do súdnej rady navrhol poslanec Smeru, no on sa nevníma ako nominant akejkoľvek politickej strany. „Vylučujem akékoľvek politické zasahovanie do výkonu funkcie člena súdnej rady, bola to podmienka môjho súhlasu s kandidatúrou,“ odpovedá advokát.

Ako člen rady možno bude v budúcnosti posudzovať aj to, čo je a nie je etické konanie sudcu. Čo si teda myslí o slovnom útoku na sudkyňu Elenu Berthotyovú, ktorej kolega povedal, že skončí v base? „Takýto typ vyjadrenia je v spoločenskom styku poľutovaniahodný,“ povedal s tým, že ak sudca niečo také predniesol, „treba to považovať za celkom neprípustné a nezlučiteľné s dôležitou úlohou sudcu v spoločnosti a dôstojnosťou jeho postavenia“.

A čo si myslí o priateľských stretávaniach advokáta so sudcom, čo je aktuálna otázka po zverejnení fotografie advokáta Radovana Bžána s predsedom Krajského súdu v Bratislave Ľubošom Sádovským? Môže to spochybniť nestrannosť sudcu?

„Ak vzťah medzi advokátom a sudcom neprekračuje rámec bežného vzťahu obvyklej profesijnej kolegiality, nepovažujem takéto správanie za ohrozujúce nestrannosť rozhodovacej činnosti sudcu,“ odpovedal Mišík. Dôvodom na vylúčenie sudcu by podľa neho boli až ďalšie zvláštne okolnosti poznačené vzťahmi závislosti, jednostrannosti či náznakmi prospechárstva, z ktorých by bolo nutné usudzovať, že sudca nemusí byť schopný udržať si voči advokátovi odstup.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie