Denník N

Trump sa nepoučil z Obamu a nakreslil hneď tri červené čiary

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

K najväčším chybám v zahraničnej politike patrí, keď sa vyhrážate, no nemáte stratégiu, ako vyhrážky uskutočniť.

Autor je americký analytik
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Správa o stave únie, ktorú tento týždeň predniesol americký prezident Donald Trump, takmer ignorovala svet za hranicami Spojených štátov. Trump síce predniesol niekoľko tvrdých vyhlásení týkajúcich sa iránskej jadrovej dohody či Guantánama a (správne) opísal zločinnú povahu severokórejského režimu, ale povedal len veľmi málo k svojej zahraničnej politike. To však zastiera nebezpečnejšiu realitu. V skutočnosti Trumpova vláda buď náhodne, alebo zámerne vytýčila tri červené čiary v troch odlišných častiach sveta bez toho, že by mala akúkoľvek vážnu stratégiu, čo urobí, ak budú tieto čiary prekročené.

Príde oheň a hnev?

Tá prvá sa týka Severnej Kórey. Trump a jeho úradníci už dávnejšie vyhlásili, že sa éra „strategickej trpezlivosti“ so Severnou Kóreou skončila. Vylúčili akúkoľvek možnosť, že by tento štát akceptovali ako ďalšiu jadrovú mocnosť, a veria tomu, že tradičné odstrašovanie by nefungovalo. Zvlášť prezident sľúbil, že Severná Kórea nebude nikdy schopná vyvinúť jadrovú zbraň, ktorá by mohla zasiahnuť americké územie. No riaditeľ CIA Mike Pompeo hovorí, že Pchjongjangu chýba už len „zopár mesiacov“, aby takúto schopnosť získal.

No čo sa stane, keď Severná Kórea túto červenú čiaru prekročí? Aká bude americká odpoveď? Victor Cha, ostrieľaný expert, ktorý sa podľa očakávaní mal stať nominantom na miesto veľvyslanca v Južnej Kórei, vláde vysvetlil, že v skutočnosti neexistuje žiadna možnosť obmedzeného vojenského zásahu, dokonca ani obmedzeného útoku, ktorý by severokórejskému režimu „zakrvavil nos“. Táto úprimná analýza spôsobila, že sa o ňom ako o veľvyslancovi už neuvažuje.

Cha len jednoducho poukázal na základný problém prístupu Trumpovej vlády k svetu. Tá si vždy vytýči maximalistické ciele bez akejkoľvek predstavy, ako ich dosiahnuť. Skutočne bude Trump odpovedať na novú schopnosť Severnej Kórey „ohňom a hnevom“ a skutočne „ totálne zničí Severnú Kóreu“?

Tri iránske možnosti

Trump urobil niečo podobné aj v prípade Iránu. Oznámil totiž, že ak kongres a európski spojenci neopravia jadrovú dohodu s týmto štátom, on od nej odstúpi. Európania už dali jasne najavo, že si nemyslia, že tento pakt potrebuje opravu, a domnievajú sa, že funguje dobre. Asi o tri mesiace príde deň D, keď má Trump splniť svoj sľub, že ak na stole nebude tvrdšia dohoda, od tej súčasnej jednostranne odstúpi.

No ak by Trump zmluvu jednostranne vypovedal, Iránci majú niekoľko možností. Mohli by sa prestať riadiť dohodou a posilniť svoj jadrový program, čo by znamenalo, že sa Trumpova vláda bude musieť zaoberať ďalšou Severnou Kóreou, tentokrát na Blízkom východe. Irán by tiež mohol jednoducho ignorovať USA, stále by sa mohol držať dohody a robiť biznis so zvyškom sveta. Najpravdepodobnejšie však je, že Teherán prinúti Spojené štáty za ich rozhodnutie platiť. Napríklad tým, že sa bude snažiť povážlivo destabilizovať Irak, ktorý vstupuje do búrlivého predvolebného obdobia.

Bez poučenia

Treťou oblasťou, kde Biely dom tvrdo hovorí i koná bez toho, že by mal akúkoľvek dlhodobejšiu stratégiu, je Pakistan. Vláda túto krajinu verejne označila za útočisko teroristov a na tomto základe zrušila vojenskú pomoc. To je úplne pochopiteľný postup, pretože pakistanská armáda skutočne podporuje teroristov a militantov, ktorí operujú v Afganistane dokonca aj proti americkým jednotkám, a potom im dovoľuje prejsť pod svoju ochranu na pakistanskej strane hranice. Ako v roku 2011 poznamenal vtedajší šéf Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mike Mullen, jedna z týchto teroristických skupín „koná ako skutočná súčasť pakistanskej tajnej služby“.

Lenže z toho, že má niekto pravdu, automaticky nevyplýva, že koná múdro. Väčšina expertov predpokladala, že Pakistan môže na americké rozhodnutie odpovedať dvomi spôsobmi. Po prvé, nadviaže užšie kontakty s Čínou a tak ľahko nahradí americkú pomoc. Po druhé, pakistanská armáda zintenzívni násilie v Afganistane, čím ukáže, že má schopnosť destabilizovať proamerickú vládu v Kábule, uvrhne krajinu do chaosu a opäť zamestná americké sily, ktoré tu vedú vojnu už sedemnásty rok. To všetko sa už deje. Po americkom oznámení Čína okamžite oznámila podporu pre Pakistan. A za posledné dva týždne sa v Afganistane udialo množstvo strašných teroristických útokov.

Thomas Schelling, zosnulý expert na stratégiu a nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, kedysi poznamenal, že v medzinárodných vzťahoch sú veľmi nákladné dve veci: neuskutočnené hrozby a splnené sľuby. Preto je dobré nerobiť jedno ani druhé. Zdalo sa, že súčasný prezident tomu kedysi rozumel. Keď sa jeho predchodca v roku 2013 vyhrážal Sýrii za použitie chemických zbraní, Trump tweetoval: „Vyhlásenie červenej čiary bolo pre prezidenta Obamu katastrofou.“ Po piatich rokoch nakreslil Trump hneď tri červené čiary a pre všetky tri platí, že budú pravdepodobne prekročené.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie