Denník N

Najväčším cintorínom utečencov je Stredozemné more, utopilo sa ďalších 400 ľudí

Na prahu Európy pri Sicílii zahynulo ďalších 400 utečencov, prevrátili loď na ceste do Talianska.

Najprv musia prejsť púšť. Napríklad Saharu, kde mnohí od vyčerpania zahynú. Tá najnebezpečnejšia časť cesty ich však ešte len čaká.

Utečenci z Afriky či Blízkeho východu, ktorí utekajú pred vojnou, tvrdým režimom alebo z ekonomických dôvodov, sa snažia preplaviť Stredozemné more. Zaplatia pašerákom aj tisícky eur, a tí ich po stovkách nahrnú na starú poškodenú loď, ktorá sa môže potopiť.

Stredozemné more sa stáva najväčším cintorínom utečencov na svete.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) tu vlani pri túžbe dostať sa do Európy zahynulo (najmä sa utopilo) okolo 3500 ľudí, v roku 2013 to pritom bolo len okolo 700, dva roky predtým 2300.

Je to najnebezpečnejšie miesto pre utečencov na svete – tri štvrtiny z obetí zahynie na prahu Európy, často však mimo záujmu médií a politikov.

Tento rok to veľmi pravdepodobne bude ešte horšie. Trend potvrdil aj prípad z pondelka, najhoršia tragédia utečencov v Stredozemnom mori od októbra 2013.

Prevrátil loď

Pri pokuse dostať sa do Talianska zahynulo 350 až 400 ľudí, medzi nimi aj deti. Talianska pobrežná stráž zachránila 144 ľudí a podľa ich vyjadrení na lodi, ktorá mala dve paluby a vyplávala z Líbye, bolo 500 až 550 cestujúcich. Vyzerá to tak, že plavidlo sa potopilo, keď utečenci zbadali v diaľke loď.

„Zrejme uvideli komerčnú loď, a preto sa všetci ľudia na palube nahrnuli tým smerom a vzápätí sa loď prevrhla. Stáva sa to často,“ povedal pre Guardian Federico Fossi, hovorca UNHCR v Taliansku.

Prípad potvrdil smutnú štatistiku z tohto roka. Aj bez tohto prípadu sa od začiatku roka utopilo 480 migrantov, či už pre zlé počasie, alebo pre zlý stav lodí, ktoré používajú pašeráci. Minulý rok to v podobnom čase bolo len 50 mŕtvych.

Skutočný počet bude ešte vyšší. „Je takmer nemožné presne určiť, koľko ľudí zahynulo pri snahe preplaviť sa cez Stredozemné more a cez Saharu, kde mnohí zahynú nepovšimnutí,“ povedal na stránke organizácie Federico Soda, riaditeľ Centra pre Stredomorie IOM v Ríme.

Samotný počet utečencov, ktorí prišli do Talianska (to je hlavná krajina, kam smerujú) sa pritom do začiatku roka nezvýšil. Len minulú nedeľu však zachránila talianska pobrežná stráž 22 plavidiel, za štyri dni vyše 8 500 ľudí.

 

 

Menej efektívna európska misia

Minulý rok fungovala talianska misia Mare Nostrum (naše more), ktorá sa snažila zachrániť utečencov. Podľa New York Times zachránili 100-tisíc, no jej fungovanie stálo krajinu 9 miliónov eur mesačne. Aj preto Taliansko žiadalo, aby spoločný problém riešili všetky krajiny Európskej únie.

V decembri tak misia Mare Nostrum skončila a nahradila ju operácia Európskej únie Triton. Ich úloha je však hlavne chrániť námornú hranicu Únie. Lode sa držia podľa Guardianu 30 míľ (asi 50 kilometrov) od pobrežia. Lode talianskej misie predtým chodili bližšie k africkému pobrežiu, kde majú preťažené lode často problémy.

„Keď dostaneme volanie SOS z plavidla, ktoré má problémy, je rozdiel, či máme loď vzdialenú od neho dve hodiny, alebo 15 hodín. To je kľúčové,“ povedal pre Guardian Matteo de Bellis z ľudskoprávnej organizácie Amnesty International.

Najviac od druhej svetovej vojny

Mnohí z týchto ľudí utekajú pred vojnami v Sýrii, Iraku, tvrdým režimom v Somálsku či Eritrei. Práve Arabská jar má za následok, že počet utečencov (tých, čo migrujú nútene) je podľa IOM vo svete najvyšší od druhej svetovej vojny.

V roku 2013 ich bolo 16,7 milióna v cudzine a ďalších 33,3 milióna utekalo v rámci svojej krajiny. „Tieto čísla sú bezprecedentné. Pri utečencoch a migrantoch sme nič podobné nevideli od druhej svetovej vojny a vtedy išlo o opačný smer,“ povedal pre Guardian v januári hovorca IOM Leonard Doyle.

„Je to jeden z najväčších problémov súčasnosti, pri ktorom sa Európa musí zjednotiť,“ povedal nedávno špeciálny predstaviteľ OSN pre migráciu Peter Sutherland.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie