Denník N

Návrh na prestavbu hotela Kyjev pôsobí lacno, všetko chcú zastavať, vraví jeho architekt Matušík

Vľavo súčasná podoba hotela Kyjev, vpravo vizualizácia možnej podoby po rekonštrukcii. Foto – TASR; Lordship
Vľavo súčasná podoba hotela Kyjev, vpravo vizualizácia možnej podoby po rekonštrukcii. Foto – TASR; Lordship

Anglický investor Lordship oživil plány na rekonštrukciu hotela Kyjev a predstavil prvé náčrty jeho novej podoby. Architekti hovoria o sprznení hotela a banálnej architektúre.

V roku 2018 sa môže začať zásadne meniť tvár bratislavského centra.

Na nábreží pri Moste SNP stále prebieha boj úradov a vlastníka výrazného hotela Danube o jeho novú fasádu, ktorá mnohých poburuje, no je najmä nelegálna.

Na východnej hranici historického jadra zasa vidno rozdielne prístupy k historickému dedičstvu. Budova obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici dostala koncom januára konečne ochranu pamiatkarov a ktokoľvek by sa teoreticky k budove v budúcnosti dostal, bude mať veľký problém s necitlivými zásahmi.

Úplne opačný je príbeh vysokého hotela Kyjev, dominanty nielen Kamenného námestia, ale celého centra. Zanedbaná socialistická budova z roku 1973 v súčasnosti chátra. Developer ju chce prerobiť a s ňou aj okolie – predstavil presklenú vysokú budovu a nižšie, ktoré by mali zastavať voľný priestor a zaplniť ulicu až po cestu.

A vyvolal mnohé odmietavé reakcie.

Pracovný variant fasády budovy bývalého hotela Kyjev a kancelárska budova na dnešnom parkovisku. To sú prvé náčrty, ako by okolie mohlo vyzerať po rekonštrukcii. Zdroj – Lordship

Sklo a nová budova

Keď zanedbanú budovu kúpil anglický investor Lordship a v roku 2007 zvažoval jej búranie, zosilnel tlak verejnosti na jeho záchranu. Pamiatkari síce odmietli vyhlásiť Kyjev za pamiatku, no developer nakoniec ustúpil od búrania a predstavil veľkú rekonštrukciu. To bolo pred rokmi, dlho z jeho plánov nič nebolo. Ožili opäť koncom minulého roka.

Hotel je už sedem rokov zatvorený, funguje iba nedávno otvorený Luna bar v jeho podzemí.

Kyjev má podľa prvých obrázkov dostať modernejší sklenený skelet, ktorý do okolia historických domov veľmi nezapadá. Vizualizácie zverejnil ako prvý portál reality.etrend.sk. Nakreslil ich architekt Branislav Kaliský z ateliéru A1 Respect, ktorý vymyslel aj podobu Eurovey. Sú to zatiaľ iba jeho prvé náčrty, ktoré ešte prejdú úpravou; budú ich musieť odobriť aj pamiatkari.

Architekt hotela Kyjev a obchodného domu na Kamennom námestí Ivan Matušík (87) hovorí, že fasáda z vizualizácií naňho pôsobí trochu lacno, no väčší problém vidí v tom, ako chce investor narušiť súčasný koncept námestia novou budovou. „Je to zlý návrh, ktorý porušuje prijaté urbanistické princípy. Podobá sa to na dnešných investorov – je tam voľné miesto, tak hurá, dáme tam dom,“ vraví Matušík. K projektu sa chce ešte oficiálne vyjadriť.

Investor tvrdí, že zachová objem aj tvar bývalého hotela a nejde ho nadstavovať ani prestavať. Súčasný exteriér podľa Lordshipu nespĺňa dnešné normy a musia preto vymeniť plášť.

Architekt Kaliský hovorí, že finálne sú zatiaľ iba hmoty budovy, teda jej objem bez podrobnejších riešení fasády. „Keďže hmota je fixná, práve rozmýšľame v atelieri nad vypísaním verejnej ideovej súťaže na stvárnenie fasády. Chceli by sme, aby bola majestátnosť konceptu pána architekta Matušíka zachovaná, ale prenesená do modernej podoby. Ešte je pred nami dlhá cesta k realizácii,“ vraví Kaliský.

Súčasťou projektu má byť aj úplne nová menšia kancelárska budova, ktorá vyplní priestor parkoviska medzi Špitálskou a Kyjevom a námestie medzi Rajskou a Cintorínskou ulicou.

Developer by chcel s asi dvojročnou rekonštrukciou začať v roku 2019. Zatiaľ nemá žiadne povolenie a dokončuje projekt, ktorý predloží úradom. Ešte nie je jasné ani to, či bude z Kyjeva opäť hotel alebo v ňom budú kancelárie a byty.

Interiér hotela Kyjev. Zdroj – Lordship

Sprznenie fasády, banálna architektúra

Lordship predstavil projekt v polovici januára širokej skupine zloženej zo starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka, hlavnej architektky Ingrid Konrad, urbanistov a architektov. Autora Kyjeva a známeho architekta Ivana Matušíka na debatu nepozvali.

Lordship tvrdí, že s Matušíkom komunikuje, informuje ho o zámeroch a snaží sa počúvať jeho názory.

Peter Szalay z Ústavu architektúry SAV je rád, že sa Lordship rozhodol konečne investovať do majetku a neusiluje sa o obsadenie celého námestia. Szalay však dúfa, že vizualizácie sú ešte len skice, ktoré budú konzultovať s odborníkmi. „Bolo by totiž škoda, ak by v centre Bratislavy bola realizovaná takáto banálna architektúra, ktorá akoby z oka vypadla stovkám biznis centier bujnejúcich v mestách po celom Slovensku.“

Szalaya zaráža, ako architekti v nákresoch popierajú základné črty domu. „Nerozumiem, prečo sa pri takom významnom architektonickom diele nepokúsili uchovať niečo z jeho kvalít a vlastností. Aspoň čiastočne zachovať niektoré architektonické prvky, detaily, materiály. Dnes je to už pritom vo svete bežná prax.“ Netýka sa to podľa neho iba hotela Kyjev, ale aj funkcionalistických domov na Cintorínskej.

„Sťažujeme sa na diskontinuitu, na to, že Bratislava pôsobí neplánovane a chaoticky. Vizualizácie prestavby hotela Kyjev a jeho okolia ukazujú, že architekti opäť len popierajú okolitú zástavbu,“ vraví Szalay.

Architekt kritizuje, že developer nechal priestor roky chátrať. „Vždy sa sa situácia zlepší, ak sa oň začneme starať. Takéto stratégie spustnutia a čo najväčšieho fyzického a sociálneho degradovania prostredia ako nástroja na ovplyvňovanie verejnej mienky sme mohli pozorovať na viacerých miestach v Bratislave, spomeňme len na neďalekú Bezručku,“ vraví Szalay.

Kvalita komplexu na Kamennom námestí podľa ďalšieho architekta Benjamína Brádňanského spočívala v autorovej urbanistickej téme mestského bulváru, ako napríklad v priestorových vzťahoch medzi jednoduchými geometrickými hmotami, v úsporne formovaných modernistických hmotách a dobre spracovaných materiáloch a detailoch.

„Spôsob dostavby, aký naznačuje aktuálna vizualizácia, je však popretím ďalších kvalít, ktoré Kyjev-Prior mal a ktoré by na rozdiel od bulváru mohli zostať zachované. Ustupujúca hmota zo Špitálskej atakuje hmotu hotela nešikovným nalepením. Z pôvodnej jasnej kompozície výrazných hmôt a otvorených priestorov medzi nimi sa pravdepodobne stane neidentifikovateľný zhluk objemov, tvarov, materiálov a ozdôb. Preč je ostrá a jasná architektúra, preč sú mikrourbanizmy medzi hmotami,“ vraví Brádňanský.

Stratégia obaľovania „starého“ tela Kyjeva-Prioru novou hmotou zo Špitálskej je podľa neho v tomto prípade nesprávna. „Pôvodné interiéry sú už dávno preč, takže takýmto spôsobom sa zničí aj to, čo ešte zostalo zvonku autentické.“

Autor architektonického návrhu obchodného domu Prior a hotela Kyjev, architekt Ivan Matušík, počas tlačovky so signatármi výzvy Zastavte predaj Kamenného námestia z roku 2013. Foto – TASR

Súťaž nebude

Architekt Ilja Skoček ml. hovorí, že súčasná podoba námestia vzišla z architektonickej súťaže. Mesto spolu s investorom by preto podľa neho malo vypísať na takúto háklivú lokalitu centra obdobnú architektonickú súťaž, ideálne medzinárodnú.

„Víťazný návrh by legitimizoval akýkoľvek postup riešenia celého komplexu – či už úplné búranie, pietnu rekonštrukciu, alebo trebárs aj také sprznenie fasády hotela, aká je na vizualizáciách.“

Mesto však žiadnu súťaž na novú podobu Kyjeva nechystá – nemá k tomu ako dotlačiť súkromníka.

Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík sa teší zo snahy o rekonštrukciu, schátraná lokalita podľa neho môže dostať novú a krajšiu tvár. „Verejnosť očakáva, že po dlhých rokoch sa od slov prejde ku skutkom. Na ťahu sú pamiatkari, aby posúdili architektonické návrhy, a magistrát, ktorý vlastní susedné pozemky, aby zosúladil zámery developera so záujmom verejným. Iba tak sa podarí skultivovať túto lokalitu,“ povedal Števčík.

Investor Lordship chce zrevitalizovať aj okolie Kamenného námestia, no keďže sú to mestské pozemky, bude musieť intenzívnejšie spolupracovať aj s magistrátom. Teraz investor čaká na vyjadrenie mesta. K revitalizácii sa chce pridať aj Tesco, ktoré na námestí vlastní obchodný dom My.

Fotogaléria: Starý hotel Kyjev a jeho možná nová podoba

Výstavba hotela Kyjev v roku 1972. Foto – archív TASR
Fasáda hotela Kyjev. Foto – TASR
Pohľad na Kyjev z reštaurácie UFO na Moste SNP. Foto – TASR
Vysvietený Kyjev počas akcie Biela noc v roku 2016. Foto – TASR
Interiér hotela Kyjev. Zdroj – Lordship
Interiér hotela Kyjev. Zdroj – Lordship
Interiér hotela Kyjev. Zdroj – Lordship
Pracovná verzia pohľadu na kancelársku budovu pri bývalom hoteli Kyjev na Špitálskej ulici. Zdroj – Lordship
Návrh nového námestia v priestore trojuholníka Rajská a Cintorínska. Zdroj – Lordship
Pracovná verzia nového námestia v priestore trojuholníka Rajská a Špitálska. Zdroj – Lordship
Návrh novej podoby Kamenného námestia. Zdroj – A1 Respect/Lordship

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie