Denník N

7 dobrých správ: Malí pacienti sa na operačnú sálu vo francúzskej nemocnici presúvajú v autíčkach

V Chorvátsku začleňujú duševne chorých medzi zdravých, v parížskom Louvri hľadajú majiteľov zhabaných obrazov a slovenská vedkyňa mieri na Havaj, kde sa pripraví na misiu na Marse. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Otvorili mu dvere svojho domova

Takmer sa z neho stal bezdomovec. 72-ročnému Jonasskindisovi z Eritrey však ponúkol ubytovanie pár z britského Birminghamu.

„Keď k nám prišiel prvýkrát, vyzeral vystrašený. Rozmýšľal, do čoho sa to nechal zatiahnuť,“ povedala pre Al-Jazeeru Hilary Parleová, ktorá mu otvorila dvere svojho domova.

On sa ich zase spýtal: „Nebude vás obťažovať, ak tu zostanem?“

A Hilary odpovedala: „Jasné, môžeš tu s nami zostať, máme ťa radi.“

Britský pár chcel opäť zaplniť svoj veľký dom po tom, čo sa deti odsťahovali. Preto jednu z izieb ponúkli Jonasskindisovi, ktorý pred ôsmimi rokmi ušiel z Eritrey, kde mu hrozila smrť.

Dnes žije s britským párom a pomáha im v domácnosti, ktorá sa pre neho stala novým domovom.

„Je pre nás cťou mať ho u nás doma,“ uviedla Hilary. „Ľudia majú občas sklony myslieť si, že musia urobiť niečo špeciálne, čím si zaslúžia pekný a pokojný život. Ale ak stretnete niekoho ako on, uvedomíte si, že sa to skutočne môže stať komukoľvek.“

2. V Rwande kontrolovali zrak

Rwanda je prvou rozvojovou krajinou, ktorá poskytuje starostlivosť o zrak všetkým svojim obyvateľom. Vyškolení ošetrovatelia v rámci projektu s organizáciou Vision for a Nation navštívili všetkých 15-tisíc dedín v krajine, vyšetrili ich obyvateľov a predpísali im okuliare, prípadne tých s vážnymi zrakovými problémami poslali do nemocníc.

Krátkozrakosť je pritom najčastejšou zrakovou chorobou v Rwande. Neliečené zrakové problémy sa objavujú predovšetkým medzi ženami z chudobných rodín.

„V Rwande sa za dobrú prácu považuje triedenie kávových zŕn. Pracujú tam zvyčajne ženy a ich živobytie závisí od schopnosti roztriediť zrná. Okolo 45. roku začínajú strácať zrak. To im sťažuje prácu aj životné podmienky,“ povedal pre Guardian Graeme Mackenzie z Vision for a Nation.

Prevenciou týchto zdravotných problémov, prípadne ich liečením, sa znižuje pravdepodobnosť, že ľudia upadnú do chudoby.

„Rwanda vedie v Afrike tým, že svojim obyvateľom poskytuje cenovo dostupnú starostlivosť o zrak. Umožnila jej to spolupráca medzi rwandskou vládou a Vision for a Nation. Dosah tejto iniciatívy bol obrovský,“ uviedla rwandská ministerka zdravotníctva Diane Gashumbaová.

3. V Chorvátsku sa snažia začleniť chorých medzi zdravých

Ľudia s duševnými chorobami tradične žijú odrezaní od okolitého sveta. Návrat pacientov z izolovaných zariadení do spoločnosti prebieha skôr na Západe. V Chorvátsku sa však o takúto zmenu pokúsil kraj pri srbských hraniciach.

Branka Reljanová žila 12 rokov v ústave pre duševne chorých, pretože má schizofréniu. U jej partnera Draženka Tevelliho sa objavila duševná choroba v dôsledku alkoholizmu. V ústave v chorvátskom meste Čepin mal počas svojho 13-ročného pobytu depresie aj samovražedné sklony.

Pred troma rokmi ústav zavreli a rovnako ako ostatní jeho obyvatelia začali Branka a Draženko nový život v spoločnom byte v neďalekom meste Osijek. Za ich rozhodnutím stojí bývalý pracovník ústavu Ladislav Lamza, ktorý pred 20 rokmi navštívil Rakúsko a videl, že s duševne chorými sa dá pracovať aj inak.

„Je to veľmi jednoduché,“ uviedol pre BBC. „Ak ľudí umiestnite do humánnych podmienok, stanú sa ľudskejšími. Ak ich dáte do nehumánnych a obmedzených podmienok, budú menej ľudskí.“

V Osijeku si tak obstaral prázdne byty a presvedčil obyvateľov ústavu, že ich život sa príchodom do nového prostredia zaručene zlepší. Bývalí zamestnanci ústavu zas prevzali úlohu psychickej aj sociálnej podpory, pomáhajú ľuďom v domácnosti a sprevádzajú ich na výletoch.

Branka Reljanová a Draženko Tevelli. Foto – BBC

4. Nová metóda pre deti: na operáciu v autíčku

Na detskom oddelení nemocnice vo francúzskom meste Valenciennes prichádzajú deti na vyšetrenia aj operácie v elektrických autách. Vedenie nemocnice nimi nahradilo tradičné nosidlá, aby u detí znížilo stres.

„Je to hravý spôsob, ako ich priviesť k tomu, aby mysleli na niečo iné, a ako ich dostať na operačnú sálu bez stresu a vo väčšom pokoji,“ povedal podľa France Info chirurg Nabil Elbeki. „Niekedy nám to dokonca umožní dať im pred vstupom na operačnú sálu menej liekov na upokojenie, občas dokonca žiadne.“

Nová metóda tiež uľahčuje komunikáciu lekárov so zvyčajne vystresovanými rodičmi, ktorí tak vidia usmiate a pokojné deti odchádzať na sálu v elektrických autách.

O netradičnom spôsobe prepravy detí v nemocnici rozhodli samotní lekári. Na autíčka prispel aj miestny futbalový klub.

Nemocnica má zatiaľ tri elektrické autá, ale vozový park pre deti chce ďalej rozširovať.

5. Slovenka pôjde na simulovanú misiu na Mars

Slovenskú vedkyňu Michaelu Musilovú vybrali spomedzi viac ako tisícky uchádzačov na simulovanú misiu na Mars. Už budúci týždeň začne s desaťdňovým tréningom a potom strávi s ďalšími štyrmi vedcami osem mesiacov na havajskej sopke Mauna Loa, ktorá pripomína povrch Marsu.

Cieľom je preveriť, ako posádka zvláda izoláciu, odlúčenie od rodiny či ponorkovú chorobu. Päťčlenná posádka bude žiť v stiesnených priestoroch budovy, ktorá má priemer 11 metrov.

„Osem mesiacov budem buď vo vnútri, alebo v skafandri. Na tvári neucítim teplo slnečných lúčov, ale ani vietor. Bude tam tiež strašné ticho,“ opísala podmienky Musilová, ktorá pôsobí ako predsedníčka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) a ako hosťujúca profesorka na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, kde prednáša o vesmírnych technológiách.

Absolvovala tiež vedecké expedície na Špicbergy, do Grónska alebo menšie simulované misie na Mars. Vlani jej vyšla publikácia v kvalitnom časopise Nature Geoscience, okrem toho ovláda niekoľko svetových jazykov a pravidelne športuje.

Na misiu si vezme aj špeciálne vozidlo, ktoré vyvinuli slovenskí vedci.

Americká agentúra NASA plánuje vyslať posádku na Mars okolo roku 2030.

6. Amazon vytvoril obchod, kde netreba platiť

Amazon otvoril v Seattli svoj prvý obchod s potravinami, v ktorom nie je pokladňa. Do obchodu s názvom Amazon Go stačí vstúpiť so smartfónom s nainštalovanou aplikáciou spoločnosti, vziať si potrebné potraviny z regála a odísť bez platenia. Nákup sa automaticky vyfakturuje a uhradí zo zákazníckeho účtu Amazonu.

Tovar, ktorý si zákazník vyberie, sleduje množstvo kamier a senzorov na strope obchodu. Systém pridá jednotlivé položky do virtuálneho košíka a vyúčtuje ich cez konto na Amazone.

Amazon oznámil, že chce v budúcnosti otvoriť viac takýchto pobočiek, zatiaľ sa však chce zamerať len na americký Seattle.

7. Louvre hľadá majiteľov ukradnutých obrazov

Parížske múzeum Louvre vystavuje obrazy ukradnuté nacistami a chce nájsť ich majiteľov. V zbierkach najväčšieho múzea na sveta sa nachádza okolo dvetisíc predmetov, ktoré zhabali nacisti počas okupácie Francúzska.

Počas druhej svetovej vojny získali vyše 100-tisíc predmetov vrátane umeleckých diel. Z nich viac ako 60-tisíc sa po vojne dostalo späť do Francúzska. 45-tisíc predmetov vrátili ich pôvodným majiteľom, ale vyše dvetisíc – vrátane 296 obrazov uskladnených v múzeu Louvre – zostáva stále bez vlastníkov.

„Tieto maľby nám nepatria. Naším cieľom je ich vrátiť,“ povedal pre AP Sebastien Allard z francúzskeho múzea. „Veľká väčšina týchto umeleckých diel bola počas druhej svetovej vojny zhabaná židovským rodinám. Oprávnení majitelia si môžu tieto diela prezrieť, vyhlásiť, že im patria, a oficiálne požiadať o ich vrátanie.“

Obrazy bez majiteľov zatiaľ vystavujú na druhom poschodí múzea v Richelieuovom krídle. Francúzske úrady tiež vytvorili online katalóg, ktorý prípadným majiteľom pomôže identifikovať ich diela bez toho, aby navštívili parížsky Louvre.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie