Denník N

Buď má Kaliňák bordel na ministerstve, alebo je vrcholný cynik (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Choleva, Stach a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Prešľap týždňa

Miloš Zeman obhájil pozíciu prezidenta relatívne nízkym rozdielom hlasov. Tretina oprávnených voličov si nevybrala žiadneho z dvoch kandidátov, tretina zaokrúhlene nahor volila Drahoša, tretina zaokrúhlene nadol Zemana. A to je všetko, čo po množstve komentárov, pseudokomentárov, hodnoteniach a pseudohodnoteniach politikov má zmysel napísať. Azda len poučenie: berúc do úvahy spôsob kampane a antikampane, podstatná nie je sila a podpora politických strán či aktivistov, ale „príťažlivosť“ kandidáta.

Udalosť týždňa

Česká verejnoprávna televízia v prezidentských voľbách predviedla, ako má vyzerať profesionálna novinárska práca. Či už išlo o poctivú dvojtýždňovú prípravu a prácu celého tímu redaktorov na predvolebnej debate, alebo o následné analyticko – diskusné relácie po voľbách. Vysoká sledovanosť sa dá dosiahnuť kvalitnou prácou, dokonca výrazne vyššia ako bučanie v reality šou, kde bol moderátor držiakom na mikrofón.

Podcenená udalosť

Paradoxom dneška je, že najviac útočníkov na elity a aktivistov za ľudské práva je práve medzi tými, ktorí výsledky ich práce najviac využívajú – právo na slobodu slova, názoru, presvedčenia… A ďalší paradox je, že si tieto práva nárokujú, ale len pre seba.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Namiesto ďalšej kvapky do mora politologických a iných úvah nad výsledkami prezidentských volieb v Česku mi dovoľte osobnú spomienku. S Milošom Zemanom som sa zoči-voči v živote stretol jediný raz v januári 1998, keď na Slovensku ešte zúril mečiarizmus a my sme talkshow Večer Milana Markoviča vysielali z Prahy. Zeman, vtedy predseda Poslaneckej snemovne ČR, bol hosťom programu a v zákulisí nám povedal, že keby nám Mečiar šiel po krku, Česko nám poskytne politický azyl. Kto by bol vtedy povedal, že o dvadsať rokov sa česko-slovenské garde otočí o 180 stupňov?

Mimochodom, viete, ktorý bol (pre mňa) najzlovestnejší okamih týchto volieb? Okamura, vyškierajúci sa za Zemanovým chrbtom.

Prešľap týždňa

Podľa ministra vnútra Kaliňáka faktúry za lety prezidenta do Popradu vystavené boli, podľa jeho úradu vystavené neboli, podľa Kaliňáka boli vystavené nie prezidentskej kancelárii, ale vraj Kiskovej firme (nezmysel!) a boli stornované, ale o tom nie je záznam, čo je porušenie zákona. Summa sumarum celé je to buď vrcholný bordel v jednom zo základných pilierov dodržiavania zákonnosti v tomto štáte alebo vrcholný cynizmus ministra. Oboje je katastrofa!

Citát týždňa

Ešte Zeman. Ficov poradca Erik Tomáš oslávil Zemanovo víťazstvo slovami „keď realita porazí kaviareň, keď zdravý rozum zvíťazí nad politickou korektnosťou“. Preklad z tomášovčiny do slovenčiny: a) realita = krčma 4. cenovej skupiny; b) zdravý rozum = egomaniactvo a vulgárnosť; c) premiérov poradca = dá sa preložiť, ale načo riskovať ťahanice po súdoch.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Správou o stave únie Donald Trump symbolicky uzavrel prvý rok vo funkcii prezidenta USA. Rovnako, ako v nedávnom vystúpení v Davose, prekvapil umiernenosťou. Celkovo by sa prvá štvrtina jeho mandátu dala komentovať vetou: „Oveľa menší blbec, než sme čakali.“ NATO drží. Sankcie proti Rusku trvajú. Tretia svetová sa nezačala. Brzdy brzdia a protiváhy vyvažujú. Chvalabohu má demokracia v Amerike tuhý korienok.

Prešľap týždňa

Milan Kňažko a Roman Kováč boli v uplynulom týždni vypovedať v kauze financovania SDKÚ. To je tá strana, čo pred siedmimi rokmi spáchala samovraždu gorilou. Na prípad upozornila Aliancia Fair Play už v roku 2004. V tom čase sa vysielala prvá Superstar a letným hitom bolo neznesiteľné rumunské „Majáhí, majahó“.  A to je chvalabohu dávno pradávno. Slovenská polícia asi čoskoro začne najímať archeológov.

Citát týždňa

„Pani Remišová má veľkú výhodu, že je v strane, v ktorej už aj keď dokážete trafiť do dverí, tak je to brané tak, že ste hviezda.“

Politický marketér Adam Znášik v rozhovore pre Denník N.

 

Karolína Stach, politická radkyňa v Európskom parlamente

Udalosť týždňa

Môžeme to poňať bulvárne a povedať, že slovenské ministerstvo životného prostredia bolo tento týždeň na koberčeku v Bruseli. Rovnako môžeme povedať, že komisia koná v záujme európskych občanov (nás!). Komisár pre životné prostredie Vella pozval ministrov, aby prerokovali, prečo ich krajiny nespĺňajú normy EÚ týkajúce sa kvality ovzdušia. V EÚ každoročne zomiera 400 000 ľudí v dôsledku znečistenia ovzdušia. Problém je, že kým to nie je naozaj viditeľne zlé, nikomu to veľmi neprekáža. Nie sú to dopravné nehody a výbuchy, na ktorých si zgustne večerná telka. „Komisia neustále tvrdí, že chce konať v dôležitých veciach. Nie sú dôležitejšie veci ako strata života v dôsledku znečistenia ovzdušia,“ povedal na záver komisár Vella. Slovenský štátny tajomník vysvetľoval a sľúbil zlepšenie.

Prešľap týždňa

Zvalím ho na tie drobné percentá, ktoré chýbali v Česku v prezidentskej voľbe.

Podcenená udalosť

Malý Cetín a Palárikovo ukazujú to, čím si v najbližších rokoch bude musieť prejsť väčšina obcí na Slovensku. Úspešne naučili ľudí omnoho lepšie triediť odpady. Znamená to, že približne dve tretiny odpadu idú na ďalšie spracovanie. Zdajú sa vám dve tretiny málo? Stále je to najviac na Slovensku. Príklady, že sa manažment obecného odpadu dá výrazne zlepšiť, potrebujeme ako soľ. To aby mohli občania slabým, neaktívnym starostom odkázať, že keď sa to dá inde, musí sa to dať aj u nich doma.

Citát týždňa

„Nebylo to marné, nebylo to marné, nebylo to marné!“

Jiří Drahoš, krátko po prehratých voľbách.

 

Radovan Choleva, politický konzultant

Udalosť týždňa

Najlepšou správou uplynulého týždňa bolo víťazstvo Petry Vlhovej v poslednom kole Svetového pohára pred zimnými olympijskými hrami. A tiež solídne 12. miesto Veroniky Velez-Zuzulovej, ktorá sa vrátila po dlhotrvajúcom zranení. Zaznamenania hodné bolo aj jej objatie sa s fenomenálnou Shiffrinovou (niečo ako Sagan v cyklistike, len krajšia a o niečo menej prostá), ktorá Veroniku označila za svoju mentorku a so slzami v očiach jej vzdala úctu. Tieto dve úžasné slovenské lyžiarky budú jednými z mála slovenských športovkýň a športovcov, ktorí majú reálnu šancu potešiť nás medailami na blížiacej sa olympiáde.

Podcenená udalosť

Finančný výbor NR SR schválil návrh vlády, aby sa novým viceguvernérom NBS stal Ľudovít Ódor. S pravdepodobnosťou blížiacou sa k apodiktickej istote ho teda schváli aj parlament a viceguvernérom našej národnej banky sa stane jeden z najlepších ekonómov na Slovensku. A ak sa potvrdia kuloárne tamtamy, že do konca volebného obdobia tretej Ficovej vlády sa stane šéfom NBS sám minister financií Peter Kažimír (hoci súčasnému končí mandát až v roku 2021), tak Národná banka Slovenska bude jednou z mála inštitúcií, kde nebude treba po voľbách v roku 2020 meniť starých nominantov.

Mediálny prešľap .týždňa

Pod lampou Štefana Hríba s novými podpredsedami Progresívneho Slovenska. Táto posnemová besiedka s osobnými miláčikmi moderátora bez akejkoľvek nepríjemnej otázky bola paródiou na objektívnu žurnalistiku. Niežeby Hríb svojím politickým aktivizmom a kapcióznymi otázkami nebol známy už dlhodobo, ale aj v časoch, keď bol otvoreným fanúšikom Mostu-Híd, či neskôr SaS, si vedel zachovať aspoň náznaky kritického odstupu. Keby išlo o propagačné videjko tohto hnutia s moderátorom, ktorý má členský preukaz s číslom 002, bolo by jeho vypustenie na zváženie, ale v tomto prípade je na zváženie ďalšie fungovanie tohto .týždenníka. Pretože ak by niečo podobné urobilo nejaké médium z „druhej strany“, napríklad denník Pravda s podpredsedami Smeru, smiali by sme sa z toho všetci ešte tri týždne.

Citát týždňa

„Toto sa dá naozaj komentovať len tým, že niektorí ľudia v Česku musia byť dnes skutočne v ťažkej depresii.“

Politický komentátor Jozef Majchrák v reakcii na verejnú výzvu šéfredaktora českého časopisu Respekt Erika Taberyho pre Andreja Kisku, aby opäť kandidoval v prezidentských voľbách.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie