Denník N

Ako nadväzovať vzťahy a randiť po Metoo

Foto - Flickr.com
Foto – Flickr.com

Zdá sa, že potrebujeme novú etiketu dvorenia aj randenia, vyhneme sa tým, muži aj ženy, nepríjemnostiam a sklamaniam.

Agentúra Reuters nedávno zverejnila prieskum, podľa ktorého sa v americkom súkromnom sektore znížil o desať percent počet zamestnancov, ktorí chodia s niekým zo svojej práce. Počet takýchto vzťahov je na desaťročnom minime. Považuje sa to za dôsledok kampane Metoo, keď museli viacerí prominentní, ale aj menej známi a významní muži opustiť svoje pracoviská a pozície, lebo sa ukázalo, že mali neprimerané vzťahy s podriadenými.

Článok o prieskume naznačuje, že ľudia sa začínajú vyhýbať milostným vzťahom na pracovisku, hoci pre mnohých je to v ére, keď ľudia sedia v práci od rána do večera, jedno z mála miest, kde môžu potenciálne stretnúť svojho frajera či frajerku, alebo dokonca životného partnera.

Môže to byť  však spôsobené napríklad tým, že zamestnávatelia v snahe predísť nepríjemnostiam či dokonca súdnym sporom tvrdšie presadzujú politiku zákazu takýchto vzťahov medzi zamestnancami a tí to buď viac rešpektujú, alebo randenie s kolegom či kolegyňou lepšie skrývajú a v prieskume neboli úprimní.

Akokoľvek, niet pochýb, že Metoo a následná debata o tom, ako rozdielne vnímajú muži a ženy sexuálne ladené poznámky, dotyky či celkovú atmosféru v práci, majú efekt na to, ako sa ľudia správajú.

„Určite nejdem do práce s tým, že sa od rána budem oblúkom vyhýbať kolegyni, ktorú poznám ešte od školy a vieme o sebe dosť veľa súkromných vecí, ale už sa asi nad tým viac zamýšľam, keď príde nová zamestnankyňa, a snažím sa nebyť žoviálny ako doteraz. Zrazu mi doplo, že to, čo som považoval za formu uvoľnenia napätia pri prvom stretnutí, môže opačná strana vnímať ako otravné až nehodiace sa,“ hovorí 42-ročný Ivan z Nitry, ktorý pracuje v českej pobočke nadnárodnej IT spoločnosti. Jeho partnerka a mama ich trojmesačného dieťaťa bola jeho kolegyňa.

Robil by som to inak

„Bola moja podriadená, sám som ju prijímal na junior pozíciu, a keď sme začali spolu žiť, môj kanadský šéf začal mať  pripomienky a upozorňoval ma, že to nerobí dobrú krv. Tak to cítila aj moja partnerka a odišla do úplne iného sektora. Bolo to dávno pred Metoo, dnes by som takýto vzťah naozaj zvažoval. A áno, keď sa nad tým zamyslím, vtedy mi nenapadlo, že by to pozvanie do kina od o 12 rokov staršieho muža vo veľmi senior pozícii, ktorý o nej každý štvrťrok písal hodnotiacu správu, mohlo vyznieť aj trochu inak.“

Nielen milostné vzťahy na pracovisku, ale aj celá etiketa randenia prechádza istou reformou. Ak sa zbavíme už otrepaných, falošných a v zásade hlúpych rečí o tom, že na Západe, špeciálne v USA, vás žena ide žalovať, keď jej chcete pomôcť do kabáta, prídeme, muži aj ženy, na to, že vo svojej komunikácii pri dvorení máme čo zlepšovať. Teraz je toľko informácií v médiách a na sociálnych sieťach, že sa nedá predstierať, že nedochádza k istej kultúrnej zmene.

Mladá generácia, aspoň tá, čo odpovedala na dotazník MTV, si myslí, že je načase hovoriť o tom, čo je a čo nie je obťažovanie, čo je nešikovná, aj keď nie zle mienená poznámka a čo už je slovné obťažovanie. A hlavne, čo je jasný a oboma stranami pochopený signál, že flirt, vtipkovanie a letmé dotyky sa môžu presunúť do intímnejších prejavov náklonnosti.

V tomto dotazníku jeden z troch mladých mužov povedal, že sa obáva, že v minulosti konal tak, že druhá strana to mohla vnímať ako obťažovanie. Mnoho mladých ľudí vlastne ani presne nevedelo vysvetliť, čo je obťažovanie, a 70 percent sa vyjadrilo, že by boli radi, keby mali jasnejšie definície.

Predátorov to zrejme nezasiahne

„Veľa mužov je zmätených, ako teraz pristupovať k ženám. Majú obavu, aby si ich správanie nevysvetlili nesprávne. Nie sú si istí, kde presne je korektná hranica. V médiách a celkovej kampani, aspoň u nás na Slovensku, chýbalo usmernenie, čo je v poriadku a čo už nie. Mnohí celú kampaň pochopili mylne. Zamieňajú si sexuálne obťažovanie s galantnosťou či dvorením a vice versa. Myslím tým obe strany – mužov i ženy,“ hovorí dokumentaristka Diana Fabiánová, ktorá organizuje aj singles party a pomáha ľudom hľadať si partnerov.

Na otázku, či si myslí, že kampaň Metoo ovplyvní aj to, ako sa muži a ženy budú správať na „jej“ akciách, odpovedá: „Myslím, že áno. Nemôžem hovoriť za všetkých, no mnohým to určite prebleskne hlavou – musím byť opatrný, aby som to neprepískol a nedostal sa do problému. Bohužiaľ, predátorské typy mužov zasiahnu takéto kampane oveľa vlažnejšie než tých uvedomelejších, rešpektujúcich alebo i hanblivých.“

Americká novinárka Heather Robinsonová vo svojom texte hovorila asi s dvadsiatkou žien o tom, ako ony pociťujú zmeny, ktoré nastali po Metoo. Niektoré sa obávali, že muži s nimi prestanú flirtovať, hoci aj priznali, že muži to nie vždy zvládajú na úrovni. Zaznela aj veta, že ženy chcú dvorenie a romantiku okolo toho, ale nesmie im chýbať rešpekt. Podľa nich je aj v záujme mužov, aby sa zamysleli nad svojím správaním, „lebo ak sa vyvarujú chýb, môžu dostať priaznivejšiu reakciu“. Robinsonová mužom odporúča „hravú komunikáciu plnú úcty k žene, ktorá má šancu zaujať“.

„Zoznamovanie sa a dvorenie je komplikovaná záležitosť a nik nás neučí, ako sa v nej pohybovať. Muži nevedia, čo sa od nich vlastne očakáva, ženy sú emancipované, no i tak chcú, aby bol muž ten, kto dá prvý jasne najavo svoj záujem o ne. Spoločenské pomery sa radikálne zmenili. Stará etiketa už neplatí, no zatiaľ sme sa nezhodli na pravidlách tej novej. Je najvyšší čas tak spraviť,“ myslí si Fabiánová.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie