Denník N

Kanada rieši záhadnú vraždu miliárdára s manželkou, prípad zamotal bratranec

Barry a Honey Shermanovci. Foto: TASR/AP
Barry a Honey Shermanovci. Foto: TASR/AP

Na pohreb kanadského miliardára Barryho Shermana a jeho manželky Honey prišlo vyše desaťtisíc ľudí, vrátane kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Inak pokojnou Kanadou v decembri otriasol nezvyčajný prípad vraždy miliardárskeho páru. Telá 75-ročného podnikateľa a filantropa Barryho Shermana a jeho 70-ročnej manželky Honey našli priviazané opaskami o zábradlie pri bazéne v ich vlastnom dome.

Pitva ukázala, že boli udusení a polícia začala prípad vyšetrovať ako vraždu a samovraždu. Tento týždeň však médiá prišli s informáciou, že farmaceutický magnát s manželkou sa stali obeťou dvojitej vraždy.

„Celkom som stratil reč. Mojich drahých priateľov našli mŕtvych. Skvelí ľudia, neuveriteľní filantropi, veľkí lídri v oblasti zdravotnej starostlivosti,“ napísal na Twitteri po nájdení tiel minister zdravotníctva provincie Ontário Eric Hoskins.

So známou dvojicou sa prišlo poslednýkrát rozlúčiť viac než desaťtisíc ľudí. Na pohrebe nechýbal ani kanadský premiér Justin Trudeau.

Vidiny o vražde bratranca

Ďalší rozruch do prípadu vniesol Kerry Winter, jeden zo Shermanových bratrancov, ktorí miliardára pred niekoľkými rokmi neúspešne žalovali. Týždeň pred vraždou súd štvorici príbuzných nariadil, aby Barrymu zaplatili 300-tisíc dolárov ako súdne trovy. Prehratý súd a dlhotrvajúci boj, ktorý mu predchádzal, označila polícia za možný motív vraždy, a preto sa 56-ročný Kerry Winter rozhodol prehovoriť.

„Nemám absolútne nič s ich smrťou. Bodka. Dúfam, že to máte nahraté,“ povedal v rozhovore pre kanadský denník The Star. Obhajoval sa, že v ten večer, keď manželov videli naposledy, bol na stretnutí abstinujúcich narkomanov.

„Ľahko som sa k nim mohol dostať a spáchať ten čin. Pripúšťam to, ale nie, neurobil som to, a preto nie som nervózny,“ povedal neskôr Winter pre televíziu CBC.

Kerry Winter zároveň vo vysielaní CBC priznal, že mu mohli ublížiť dávnejšie vyhlásenia. Psychiatrovi sa zdôveril s tým, že máva sny o tom, ako zabíja svojho bratranca.

„Bolo to veľmi názorné. Zaparkoval na svojom mieste pred firmou, ja som čakal za autom a potom som mu jednoducho odrezal hlavu. Chcel som si ju chvíľu kotúľať po parkovisku, potom si sadnúť na obrubník a počkať na políciu,“ povedal Winter pred kamerou.

Vzápätí v rozhovore pred The Star vyslovil pochybnosti, že išlo o vraždu a šokoval vyhlásením, že v roku 1990 ho Barry Sherman dvakrát požiadal, aby zavraždil jeho manželku.

„Požiadal ma o to v kancelárii Apotexu. Bol som prekvapený, že sa obrátil práve na mňa,“ povedal Winter a vo vysielaní televízie CBC tvrdil, že vtedy naozaj kontaktoval nájomného vraha. „Zavolal som Barrymu a povedal mu, že ak stisnem gombík, nebude cesty späť,“ povedal Winter. Sherman od svojho údajného plánu napokon ustúpil.

Shermanovu rodinu Winterove tvrdenia prekvapili, ohradili sa voči nim a obvinili ho, že iba zneužíva smrť príbuzných. Winter preto súhlasil, že pred kamerou podstúpi test na detektore lži. Vo štvrtok však v priamom prenose CBC neuspel a kriminológ Michael Arntfield skonštatoval, že Winter vo svojom príbehu klamal.

Dvanásty najbohatší Kanaďan

Honey vyrastala v skromných podmienkach, jej rodičia boli poľskí židia, ktorí prežili holokaust a po vojne emigrovali do Kanady. Barry sa narodil v Toronte a hoci v škole nikdy neexceloval, už v šestnástich rokoch sa, ako najmladší študent vôbec, zapojil do inžinierskeho programu Torontskej univerzity a neskôr pokračoval na americkej MIT v štúdiu aeronautiky.

Pár sa zoznámil v roku 1970 a Honeyina sestra Mary priznala, že rodina Barrym najprv nebola nadšená. „Stál v našej kuchyni, čítal si nejaký papier a ignoroval nás. Pomyslela som si: ,S týmto ide moja sestra na rande?‘ No napokon sa ukázalo, že je to skvelý a milý muž,“ povedala Mary v smútočnej reči o prvom stretnutí so švagrom.

Shermanovci sa vzali už po ročnej známosti a mali spolu štyri deti. Veľký zlom v ich živote nastal v roku 1974, keď Barry z maminých úspor kúpil farmaceutickú firmu svojho strýka Louisa Wintera. Z nej nakoniec vyrástol Apotex, ktorý dnes zamestnáva vyše jedenásťtisíc ľudí a je siedmym najväčším výrobcom generických liekov na svete.

Magazín Forbes hodnotu Shermanovho majetku odhadol na 3,2 miliardy dolárov a označil ho za dvanásteho najbohatšieho Kanaďana.

Sherman v roku 2012 odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa a hoci ostal šéfom firmy, venoval sa predovšetkým filantropii. Nemocniciam, školám či židovským organizáciám daroval milióny dolárov.

Ako jin a jang

Barry sám seba opisoval ako workoholika, ktorý neprestával pracovať ani počas dovolenky. Podľa BBC bol agresívnym obchodníkom a na rodinu nemal veľa času.

Netajil sa ani tým, že je horlivý ateista. Vo svojich nedokončených memoároch tvrdil, že Boh neexistuje, slobodná vôľa je len ilúziou a život nemá žiaden zmysel. Naopak, Honey bola vždy tá prívetivá, rodinu držala pohromade ako magnet a ani rakovina hrtanu a bolestivá artritída jej nezabránili v účasti na dobročinných akciách.

Podľa syna Jonathona boli Sherman a Honey ako jin a jang. „Spolu tvorili dokonalý kruh. Ani jeden nebol perfektný, no spolu boli vyvážení a výnimoční,“ povedal Jonathon vo svojej pohrebnej reči.

Sherman mal na verejnosti povesť dravého obchodníka a filantropa, no jeho život nebol bez kontroverzií. Podľa portálu The Guardian v minulosti čelil súdnemu konaniu zo strany štyroch bratrancov, ktorí tvrdili, že po dovŕšení plnoletosti mali nárok na zamestnanie. Deti Louisa Wintera od neho v roku 2007 žiadali ako odškodné 20 percent akcií Apotexu a miliardu dolárov, súd však dal za pravdu Shermanovi.

Už vtedy sa miliardár vyjadril, že by ho viacerí ľudia najradšej videli mŕtveho. „Farmaceutické spoločnosti nás nenávidia. Po celý čas nás sledovali detektívi. Už vtedy mi preblyslo hlavou, prečo jednoducho niekoho nenajmú, aby ma dorazil? Ak zaplatíte tisíc dolárov správnej osobe, môžete dať zabiť hocikoho. Vlastne som prekvapený, že sa to ešte nestalo,“ povedal v roku 2001 Sherman.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie