Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O strednej Európe a otázke, či naozaj nepatrí skôr na východ

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Svetové médiá javia čoraz väčší záujem o strednú a východnú Európu; bohužiaľ, z nelichotivých dôvodov. Náš región sa stal laboratóriom, v ktorom sa odohráva nový politický jav: premena liberálnej demokracie na autoritársky režim.

Prečo práve v strednej Európe? Sławomir Sierakowski v tomto texte píše, že rozdiel medzi Amerikou Donalda Trumpa a Poľskom Jarosława Kaczyńského (hoci obaja politici sú autoritárski populisti) spočíva napríklad v tom, že Trump si nedovolí odvolať vedenie FBI, ktorá vyšetruje jeho väzby na Rusko, hoci má na to formálne právo. Kaczyński, naopak, s kompletnou výmenou vedenia tajných služieb aj vedenia justície nemá žiadny problém.

Nemalo by nás to prekvapovať, píše autor: „Napokon, liberalizmus bol do východnej Európy importovaný zo Západu.“ Preto sa napriek populizmu liberálna demokracia na Západe stále celkom úspešne drží pri živote, kým v našom regióne chradne.

Sierakowski si kladie vážnu otázku, či súčasný vývoj neznamená, že stredná Európa „má v skutočnosti bližšie k Rusku než k Západu“. Odpoveď budú musieť dať len samotní obyvatelia tohto regiónu, nikto iný.

K podobnému záveru prichádza aj Judy Dempseyová v tomto článku, na rozdiel od Johna O’Sullivana, niekdajšieho autora prejavov Margaret Thatcherovej. Ten režimy v Poľsku a v Maďarsku obhajuje a tvrdí, že sú, naopak, pokrokovejšie než západné demokracie, že ich odpoveď na vlnu imigrantov bola správna a že nie je pravda, že by napríklad v Maďarsku bola obmedzená sloboda médií. Obhajuje Viktora Orbána, ktorý cez svojich oligarchov ovládol väčšinu médií; podľa O’Sullivana to však bola odpoveď na predošlú dominanciu ľavicových médií a Orbán len vyrovnal sily.

Do O’Sullivana sa v tom istom britskom magazíne The Spectator pustil jeden z najvýraznejších britských komentátorov Nick Cohen. Najprv cituje dávny O’Sullivanov tzv. prvý zákon politiky, že „všetky organizácie, ktoré nie sú napravo, sa časom stanú ľavicovými“ (mal napríklad na mysli Amnesty International).

Cohen pripomína, že to bola pravica (Thatcherová a Ronald Reagan), ktorá v 80. rokoch bojovala proti bezbožnej komunistickej diktatúre a pomohla ju povaliť.

Prečo dnes tá istá pravica (teda aj O’Sullivan) obhajuje autoritárske režimy v strednej Európe? Pretože v skutočnosti západnej pravici neprekážalo to, že komunistické režimy boli diktatúrami, ale to, že boli bezbožné. A keďže dnes vládnu v Poľsku či v Maďarsku autoritárski politici, ktorí sa hlásia k Bohu, pravica ich víta.

Cohen uzatvára svoju ostrú a vtipnú polemiku s O’Sullivanom obmenou jeho výroku, ktorú nazval podľa seba Cohenovým prvým zákonom politiky: „Všetky organizácie, ktoré nie sú liberálne, sa časom stanú radikálne pravicovými.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie