Denník N

3 ses3

Foto - TASR
Foto – TASR

Radošinské naivné divadlo existuje už päťdesiatu piatu sezónu. Bez troch sestier by to nedalo.

Horeuvedená skratka nie je ani názov Čechovovej hry, ani kryptogram skupiny Lou Fanánek Hagena, je to navštívenka troch mimoriadnych sestier, ktoré ju len tak kdekomu nedajú. Ide o fatálne krásky Vytrvalosť, Príťažlivosť a Podporu.
Dnes chcem písať o človeku, ktorý ich navštívenku v náprsnom vrecku má a ktorý ako málokto vie, že treba desaťročia driny, kým sa tie tri zastavia a povedia, – pamodaj šťastia, pán Štepka, dovoľte, aby sme sa predstavili…

Radošinské naivné divadlo existuje už päťdesiatu piatu sezónu. Bez troch sestier by to nedalo.

Najstaršia Vytrvalosť spolu s hercami striedala štácie od dedinských kulturákov až po stred Bratislavy. Jej kufor má nálepky z celého sveta, pretože RND, či sa to už niekomu ľúbi, či nie, patrí k našim najexportnejším divadlám. Ale nebolo by kam cestovať, keby nebolo s čím.

Tu zasiahla druhá sestrička, Príťažlivosť. Stano Štepka cíti, ako napísať divadelnú hru tak, aby zaujal divákov. A ostal súčasným, na dnešok reagujúcim dramatikom, pretože všetci, kto sa pokúšame chytiť tú klzkú jaštericu, vieme, ako je to veľmi nevďačné. Nikdy nemáme od nej poriadny odstup a keď sme už-už presvedčení, že ju držíme, ostane nám v ruke len chvost. No niekedy je aj v ňom skrytý princíp jašterice.

Tretiu sestru, ktorá by nás za to mohla zaradiť do metoo partie, pozývame, priznajme sa, do kaviarne na dobošku všetci. Divadelníci, filmári, výtvarníci, spisovatelia. Najsexi sestra Podpora prichádza vždy posledná a nečakane. V prípade radošincov je pozitívnym šokom, že si obliekla kostým finančnej inštitúcie, ktorá divadlu dala novú sálu. Žeby sa zase vracali časy, keď banky stavali divadlá?

Tieto 3 ses3 majú aj dieťa, volá sa Úspech. Otcovia sú na potomka pochopiteľne hrdí a naučili sa znášať, že ich milované najmenšie nemusí byť všade obľúbené, lebo v krajine pod Tatrami sa Úspech neodpúšťa. Lenže otcovia tiež vedia, že karavána síce šteká, no psy idú ďalej, tak si aj oni ďalej robia svoje.

Milý Stano! Videl som vo vypredanej sále RND Tvoje Besame Mucho, rýchle momentky z ešte rýchlejšej doby. Pozdravujem týmto 3 ses3, Tvojich hercov a predovšetkým Teba. A o5 niekedy dovidenia!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie