Denník N

Vychádza nový N magazín o jedle a zdravej strave

Záleží na tom, či jeme biely alebo hnedý cukor? Uškodí nám každý jeden hamburger? Čo jesť pred tréningom či po ňom? Ako telo reaguje na vegánsku či paleo diétu? 60 strán o zdravom stravovaní.

N magazín o zdravej strave vychádza v pondelok 5. februára. Nájdete ho v stánkoch na celom Slovensku a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

Väčšina ľudí v našich končinách má každý deň na výber toľko rôznorodej stravy, koľko jej nebolo nikdy v minulosti. Máme neohraničené množstvo druhov jedla aj jeho spracovania či podávania. Keby sa naši predkovia poprechádzali medzi regálmi v hypermarkete alebo keby videli obsah našich chladničiek, povedali by, že sme dosiahli vrchol civilizácie.

Lenže my máme napriek tomu so stravovaním problém. Keď nám už nehrozí smrť z nedostatku jedla, tak si spôsobujeme choroby jeho nadbytkom a zlým výberom. Postupne tučnieme, časom nám kôrnatejú cievy a zlyhávajú orgány.

Deje sa to už tak dlho, že stihli vzniknúť celé nové medicínske a vedecké odbory, ktoré sa zaoberajú len stravou a jej vplyvom na naše telo. O látkovej premene, základnom princípe životnej energie v prírode, vieme aspoň toľko, koľko vieme o vesmíre či kvantovej mechanike. O tukoch, cukroch a bielkovinách sa učia deti na začiatku druhého stupňa základnej školy, keď majú desať či jedenásť rokov. Dokonca sa zrodili celé biznis odvetvia, ktoré ľuďom pomáhajú kompenzovať ich zlé stravovanie.

To všetko svedčí o tom, že si ľudstvo uvedomilo problém a hľadá riešenia. Svetová zdravotnícka organizácia vydáva svoje odporúčania, vytvorili sa potravinové a hygienické štandardy, pribúdajú nové, zdravšie produkty, zavádzajú sa nové potravinové dane.

Lenže spolu s užitočnými zmenami sa na nás rútia tisíce viac či menej dobrých návodov a rád, ktoré sa všetky tvária ako riešenie. Odrazu tu nemáme len milión potravinových produktov, ale rovnaké množstvo diét a stravovacích teórií. Niektoré sa odvolávajú na zvyky našich predkov, iné sa opierajú o vedu, ďalšie argumentujú úspešnými príbehmi.

Mnohé z nich sú však príliš jednoduché, nejasné či protirečivé na to, aby mohli fungovať. Ako si teda vybrať?

My v Denníku N veríme faktom a argumentom a sme presvedčení, že najviac ich produkuje moderná veda. Podľa toho sme zostavili aj magazín o jedle. Hovorili sme s lekármi, vedcami a nutričnými expertmi v presvedčení, že oni ponúkajú najlepšie riešenia na stravovací problém. Pokúsili sme sa im klásť pálčivé otázky a teraz dúfame, že v ich odpovediach nájdete najviac pravdy.

Nový N magazín vychádza v pondelok 5. februára 2017.

Juraj Javorský
zástupca šéfredaktora

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie