Denník N

Príbeh ako zo seriálu Okupácia: nórsky dôchodca skončil v ruskom väzení ako špión

Na ceste medzi Murmanskom a Kirkenesom. Foto – Washington Post/Ksenia Ivanová
Na ceste medzi Murmanskom a Kirkenesom. Foto – Washington Post/Ksenia Ivanová

Viedol 62-ročný Frode Berg život tajného agenta alebo padol do ruskej pasce? Za všetko môže list s peniazmi, ktorý mal poslať istej Natalii.

Frode Berg sa ani začiatkom februára nedozvedel dobrú správu. Po dvoch mesiacoch v ruskom väzení, kde kedysi držali politických väzňov, moskovský súd v Lefortove rozhodol, že si v ňom tohto 62-ročného nórskeho dôchodcu ešte nechajú.

A to minimálne ďalšie tri mesiace, do 5. mája, pre pretrvávajúce podozrenie zo špionáže, kým o jeho osude nerozhodne súd.

Obálka pre Nataliu

Ruská tajná služba FSB ho zatkla 5. decembra minulého roka. Obvinila ho, že išiel poštou poslať peniaze naverbovaným ruským agentom a s nimi aj pokyny na získavanie vojenských tajných materiálov. V obálke pre ženu s menom Natalia mal tritisíc dolárov. Bol vraj tiež v kontakte s ruským občanom Alexejom Žitňukom, ktorý mu mal odovzdať tajné informácie z ruskej námornej flotily.

Toľko ruská verzia, ako ju opísala agentúra Interfax

Frode Berg všetky obvinenia odmieta. Rusa podľa vlastných slov nepozná. A čo sa týka listu s peniazmi, poprosil ho o to známy z Osla so slovami, že sú pre človeka, ktorý ich potrebuje. Bergova verzia znie pomerne uveriteľne vzhľadom na to, že sám sa venoval humanitárnym aktivitám a spolupráci medzi Nórskom a Ruskom.

Ako v reportáži zo severného Nórska a susednej ruskej oblasti napísal Washington Post, Frode Berg napríklad dobrovoľníčil vo výdajni jedla na ruskom vidieku. Pomáhal organizovať každý rok cezhraničný festival a lyžiarske preteky pre Fínov, Nórov a Rusov. Jeho kongregácia pomohla postaviť nový kostol v Rusku hneď za hranicami.

Frode Berg, nórsky občan obvinený zo špionáže. Foto – TASR/AP

Rusko ich má s Nórskom dlhé 195 kilometrov a Frode ich poznal veľmi dobre. Ako zamestnanec nórskej vládnej agentúry dohliadal na dodržiavanie pohraničnej dohody medzi oboma krajinami. Posledné tri roky bol však už tento pohraničný inšpektor z Kirkenesu na dôchodku.

Mohol byť skutočne agentom nórskej rozviedky, ako ho z toho viní ruská FSB, alebo sa len nechtiac do niečo zaplietol a stal obeťou nórskej alebo ruskej tajnej služby?

Frode a špión? Neverí rodina ani nórsky starosta

Jeho rodina aj kamaráti z mesta Kirkenes nechcú veriť, že by bol Frode Berg špiónom.

No napriek tomu sa stal hlavným hrdinom aféry, ktorú médiá prirovnávajú k nórskemu seriálu Okupácia (Okkupiert). Jeho scenár napísal slávny autor kriminálnych príbehov Jo Nesbø a pohráva sa v ňom s možnosťou ruskej okupácie Nórska, keď sa jeho vláda rozhodne, že prestane vyvážať energiu do EÚ.

Nórski novinári mali možnosť rozprávať sa s Frodem Bergom počas nedávneho zasadania moskovského súdu, kam ho priviedli maskovaní muži a posadili do zamrežovanej klietky.

„Obvinili ma z niečoho, čo som neurobil,“ opakoval viditeľne unavený Berg podľa nórskeho Barent Observer. Hovoril, že išlo o nastraženú pascu, avšak už nepovedal, kto ju naňho pripravil.

V Moskve za kamarátmi a darčekmi

Do Moskvy prišiel Frode Berg 4. decembra, deň pred tým, ako ho zatkla ruská FSB. „Len som bol nakupovať vianočné darčeky a navštíviť niekoľkých kamarátov. Prišlo to náhle a prekvapivo. Stále je to pre mňa neskutočné,“ rozprával Berg o tom, ako si poňho prišli agenti a on sa ocitol v rukách ruskej justície. Odvtedy je v prísne stráženej cele v lefortovskej väznici v Moskve.

Rozhodne to nie je komfort, ako napísal nórsky denník Dagbladet, na ktorý sú zvyknutí nórski väzni. A to vrátane teroristu Breivika odsúdeného za vraždu 77 ľudí na 21 rokov.

V Moskve bol Berg podľa vlastných slov navštíviť svojich ruských kamarátov, bývalých kolegov z ruskej pohraničnej služby, ktorých mal z čias 24-ročnej služby na hraniciach s Nórskom viac.

V mestečku Kirkenes neveria, že pohraničný inšpektor na dôchodku viedol tajný život agenta. Foto – Washington Post/Ksenia Ivanová

To, čo sa okolo neho deje, mu právnik ozrejmil až pred Novým rokom. „Právnika som dostal 26. decembra. Potom som začal vidieť nejaké svetlá v tuneli,“ povedal Berg nórskym reportérom. Odvtedy ho navštevujú aj ľudia z nórskeho veľvyslanectva. A začal byť presvedčený, že v ruskom väzení nebude dlho, hoci ruskí experti to vidia bledo.

Ruský ľudskoprávny expert a právnik Ivan Pavlov je pesimista. V rozhovore pre nórsky denník Dagbladet povedal, že jeho prípad sa asi tak rýchlo neskončí. Podľa neho sa nestáva, aby cudzincov obvinených zo špionáže nakoniec oslobodili. V hre je skôr výmena za nejakého ruského agenta zo Západu. 

Bergova rodina je presvedčená, že ide o nedorozumenie. Je pre nich nepredstaviteľné, že by bol Frode Berg špión. Keď už – tak sa skôr stal súčasťou politickej hry s Ruskom na jednej strane a Nórskom i Západom na strane druhej, tlmočil Dagbladetu názor rodiny právnik Brynjulf Risnes.

Mestečko na severe

V nórskom meste Kirkenes, ktoré leží na mrazivom severe len pár kilometrov od ruskej Murmanskej oblasti, pracoval Frode Berg ako pohraničný inšpektor vyše 20 rokov. V malom trojtisícovom meste neďaleko Arktídy už domáci zorganizovali protest a zbierku na pomoc dostať ho domov.

Poslať niekomu peniaze v obálke predsa nie je zločin, bráni sa Berg. „Od roku 1991 som bránil Ruskú federáciu. Doma ma často obviňovali, že som príliš priateľský voči Rusku,“ obhajoval sa nórsky dôchodca pred nórskymi novinármi. 

„Neprišiel som sem kvôli tomu, z čoho ma obvinili. Cestoval som po Rusku od roku 1991, 27 rokov, po Murmanskej oblasti, bol som v Petrohrade, v Moskve, nikdy som nezbieral žiadne informácie. Nikdy. To vzhľadom na moju prácu neprichádzalo do úvahy,“ citoval ho Barents Observer.  

„Môžem vám garantovať, že nie je špión,“ povedal pre Washington Post aj starosta z Kirkenesu, Rune Rafaelsen. „Zaujíma ma však, či ho niekto nevyužil,“ dodal pre americký denník, ktorý pripúšťa tri možné vysvetlenia.

Buď Rusi niečo narafičili na Berga, aby vyprovokovali medzinárodný incident s členskou krajinou NATO, ktorá susedí s Ruskom. Alebo ho využila nórska rozviedka a nevypálilo to dobre. A do tretice, stále sa nedá vylúčiť, že Frode Berg viedol dvojitý život, o ktorom netušili ani jeho najbližší.

„Je to celé absurdné. Máme pocit, že studená vojna sa vracia späť,“ povedal pre Washington Post Bergov kamarát Robert Nesjem. „Potom aj o mne môžu ľudia povedať, že som pracovala pod krytím,“ hovorí aj Tatiana Bazanová z ruského mesta Nikel, kde dymí miestna niklovňa a Berg s ňou spolupracoval na cezhraničných projektoch. 

Fabrika na nikel v Norilsku. Foto – Washington Post/Ksenia Ivanová

Do Kirkenesu prišiel už v roku 1975, keď prebiehala skutočná studená vojna. Ako napísal Washington Post, Berg sa tam zúčastňoval na cvičeniach, na ktorých simulovali sovietsku inváziu. Keď sa studená vojna skončila, stal sa spomínaným pohraničným inšpektorom.

Venoval sa tiež humanitárnym aktivitám, angažoval sa v Červenom kríži. Venoval sa cezhraničnej spolupráci a dialógu medzi krajinami. Mohlo to byť jeho krytie?

Frode Berg si našiel v Rusku viacero kamarátov. Podporoval bezvízový režim pre miestnych obyvateľov na oboch stranách hranice, ktorý z počiatočných 2-tisíc ľudí využilo v roku 2013 320-tisíc. Ako píše Washington Post, Kirkenes a ruské prístavné mesto Murmansk dnes spája denný autobusový spoj. Cestujúci podľa reportéra po ceste míňajú staré ruské vojenské základne skryté v kopcoch a zasnežené ostnaté drôty sa počas arktického popoludnia kúpu v ružovom svetle.

Kľúčové v záhade špionážneho prípadu Frodeho Berga podľa jeho právnika bude zistiť, kto boli tí, čo ho poprosili o to, aby poslal list Natalii. „Mohli byť napojení na nórsku spravodajskú službu, alebo súčasťou ruského plánu s nachystanou pascou pre Berga,“ povedal Risnes pre Washington Post.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie