Denník N

Šéfovia spravodajstva v RTVS končia, nastúpili len pred pol rokom

Juraj Rybanský a Boris Chmel. Foto – TASR a N, Vladimír Šimíček
Juraj Rybanský a Boris Chmel. Foto – TASR a N, Vladimír Šimíček

Juraj Rybanský a Boris Chmel oznámili vedeniu RTVS, že vo vedení spravodajstva RTVS končia ku koncu februára.

Dvaja kľúčoví ľudia vo vedení spravodajstva RTVS, Juraj Rybanský a Boris Chmel, oznámili generálnemu riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi, že chcú vo svojich funkciách skončiť. V RTVS pracujú len asi pol roka.

Denníku N rozhodnutie potvrdil Boris Chmel, vraví, že odchádza zo súkromných dôvodov a chce sa venovať viac rodine.

RTVS správu potvrdila, informáciu priniesol aj server omediach.com. „RTVS oznamuje, že sa dohodlo na ukončení spolupráce dohodou s riaditeľom sekcie spravodajstva a publicistiky Jurajom Rybanským a vedúcim odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Borisom Chmelom k 28. februáru 2018,“ napísala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

S Jurajom Rybanským to má byť podľa RTVS zo zdravotných dôvodov a s Borisom Chmelom zo súkromných dôvodov. „Mrzí ma to, že z RTVS odchádzam tak skoro, ale zdravie mám iba jedno,“ uviedol v tlačovej správe RTVS Juraj Rybanský.

„RTVS intenzívne pracuje na kontinuálnom zabezpečení vedenia televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky v ďalšom období,“ dodala Rusnáková.

Šéfovia spravodajstva mali na starosti podobu hlavných večerných Správ RTVS, ale aj ďalších programov, ako sú Ranné správy či Správy a komentáre.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Zrušenie Reportérov, protest redaktorov

Zdroje z redakcie spravodajstva RTVS Denníku N povedali, že v posledných týždňoch narastalo napätie medzi redakciou a vedením RTVS a došlo aj ku konfrontácii.

V redakcii naďalej nepovažujú situáciu za vyriešenú ani po odchode Rybanského s Chmelom. Redaktori hovoria najmä o sporoch v rozhlase a očakávajú komunikáciu s generálnym riaditeľom.

Vo verejnoprávnej RTVS je napätie od začiatku roka, keď generálny riaditeľ Jaroslav Rezník náhle rozhodol o zastavení investigatívnej relácie Reportéri.

„Rozhodlo viac dôvodov. Základný je ten, že svojou kvalitou nezodpovedala nárokom, aké má relácia tohto typu spĺňať – témami, ani ich spracovaním,“ vysvetľovala rozhodnutie vedenia hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Redakcia Reportérov na stopku pre reláciu reagovala otvoreným listom. „Jej pozastavenie podľa nás poškodí reputáciu RTVS, čomu nasvedčujú aj reakcie odbornej a laickej verejnosti na toto rozhodnutie,“ napísali v ňom.

„Investigatívna žurnalistika so sebou prináša riziko nespokojnosti tých, na ktorých konanie poukazuje. Zdôrazňujeme, že takmer všetky sťažnosti adresované Rade pre vysielanie a retransmisiu v uplynulých troch rokoch sa ukázali ako neopodstatnené.“

Svojich kolegov podporili mnohí redaktori spravodajstva RTVS na Facebooku. Používali  hashtag #somReporterRTVS. Pridali sa napríklad Zuzana Kovačič Hanzelová, Gabriela Kajtárová, Michal Katuška aj moderátor debaty O päť minút dvanásť, Martin Strižinec.

Rezník nakoniec sľúbil, že Reportérov vráti na obrazovku od polovice septembra. Pôvodne redakcii hovoril len o tom, že reláciu treba podrobiť analýze, ktorá bude trvať zrejme rok. Jeho krok však kritizovala nielen parlamentná opozícia, ale aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer) či šéf Rady RTVS Igor Gallo.

„Jasne a zreteľne sme deklarovali, že si uvedomujeme dôležitosť investigatívy vo vysielaní,“ povedal Rezník. „Reportéri sa vrátia do jesennej štruktúry zdravší, precíznejší a dravší,“ povedal na zasadnutí Rady RTVS 18. januára.

Rezník: Nemám pocit, že sme v predklone

Paralelne so zastavením Reportérov vedenie RTVS vymenilo tím, ktorý pripravoval rozhlasovú reláciu Dejiny.sk. Novinárom Róbertovi Kotianovi a Petrovi Turčíkovi oznámili, že program budú robiť od februára iní ľudia. Nové vydania už moderuje publicista Jozef Hajko.

Kotian s Turčíkom na Nový rok moderovali aj debatu o rozdelení ČSFR, ktorú podpredseda SNS Anton Hrnko označil za „úplné dno“.

Šéf rozhlasovej časti RTVS Michal Dzurjanin na otázku denníka SME, či Hrnkove výroky a zmeny v relácii súvisia, povedal: „Niekto by mohol mať takýto pocit, ale ja osobne by som to nepripisoval iba vyjadreniu pána Hrnka.“

Vedeniu RTVS išlo podľa neho najmä o iné pohľady na históriu. „Bolo to predovšetkým z toho dôvodu, napokon to zaznelo dnes aj na zasadnutí rady, aby prezentované pohľady v plnej šírke zachytávali alternatívy, ktoré sa na Slovensku vyskytujú.“

Jaroslav Rezník viackrát odmietol, že by verejnoprávny telerozhlas bol pod tlakom koaličných politikov. „RTVS má odvahu na všetko v súvislosti s kýmkoľvek,“ povedal koncom januára v rozhovore pre mesačník Stratégie.

„Nemám pocit, že by sme boli v predklone. Ale tak ako sa mnoho vecí v súčasnosti zužuje na symboly, keďže doba je rýchla, mnoho vecí sa člení na: toto je dobré, toto je zlé. Toto je slané, toto je sladké.“

Prišli len pred pol rokom

Rybanský s Chmelom prišli už potom, čo súčasný riaditeľ telerozhlasu Rezník vlani v lete nahradil na poste riaditeľa Václava Miku. Rybanský nastúpil na post riaditeľa sekcie spravodajstva, športu a publicistiky 15. septembra minulého roka, Chmel sa stal vedúcim odboru televízneho spravodajstva od 23. septembra.

Rybanský predtým od roku 2012 pracoval na komunikačných odboroch ministerstva životného prostredia a ministerstva hospodárstva, v rokoch 2007 až 2012 bol vedúcim vydania Hlavných správ Slovenskej televízie.

Chmel bol v rokoch 2008 až 2011 hlavným editorom denníka Pravda a moderátorom relácie Z prvej ruky v Slovenskom rozhlase, potom krátko moderoval Správy a komentáre v RTVS a O 5 minút 12. Od roku 2012 bol manažérom komunikácie Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, dvakrát získal ocenenie Hovorca roka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie