Denník N

RTVS odvysiela z olympiády viac prenosov ako pred štyrmi rokmi, ČT sa musí uskromniť

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Na zmenu vlastníka práv doplatila Česká televízia, RTVS sa podarilo dohodnúť lepšie podmienky. Oproti Soči odvysiela o takmer 50 hodín viac a divákom opäť ponúkne aj hokejové zápasy.

Dvesto hodín priamych prenosov ponúkne RTVS počas zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu. Diváci môžu sledovať všetky vystúpenia našich reprezentantov od 8. do 25. februára. Bežná programová skladba verejnoprávnej televízie sa tak na viac ako dva týždne úplne zmení.

„Považujeme za veľký úspech, že sa nám podarilo, na rozdiel od iných televízií, vyrokovať dvesto hodín prémiového obsahu, plus neobmedzený počet repríz,“ povedala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková a dodala, že televízia za vysielacie práva zaplatila 1,24 milióna eur. Diváci počas šestnástich súťažných dní uvidia priame prenosy a záznamy zo všetkých trinástich zimných športov.

RTVS už aj s hokejom

V roku 2014, keď sa zimná olympiáda konala v ruskom letovisku Soči, odvysielala RTVS 156 hodín priamych prenosov, čo spolu so spravodajskými sumármi predstavovalo približne dvesto hodín.

Zápasy hokejového turnaja si však mohli diváci pozrieť iba na Markíze. Spoločnosť Sportfive, ktorá vlastnila práva na olympiádu v roku 2014, ich ponúkala aj po balíčkoch a v boji o hokejové prenosy bola úspešnejšia komerčná televízia.

Tento rok už hokej na RTVS chýbať nebude. Zápasy slovenských hokejistov odznejú naživo aj na Rádiu Slovensko.

Riaditeľ sekcie športu RTVS Matej Hajko hovorí, že rozhlasovým poslucháčom ponúknu aj ďalšie prenosy, najmä keď budú slovenskí športovci bojovať o medailové umiestnenia.

„Chceme reagovať na časový posun, ktorý spôsobí, že biatlonové preteky s našou Nasťou Kuzminovou sa budú odohrávať vtedy, keď sú ľudia na ceste do práce, alebo nemôžu sedieť pri televízore. Prostredníctvom aktuálnych vstupov mapujúcich v reálnom čase to najdôležitejšie, napríklad strelecké položky, budú fanúšikovia športu aj prostredníctvom rádia čo najbližšie pri dianí,“ povedal Hajko pre agentúru TASR.

Foto: TASR/AP

Sto hodín pre každého

Majiteľom vysielacích práv je spoločnosť Discovery Communications, ktorá za ne zaplatila Medzinárodnému olympijskému výboru 1,3 miliardy eur a porazila tak Európsku vysielaciu úniu (EBU), ktorá združuje verejnoprávne médiá.

Americká spoločnosť v Európe, a teda aj na Slovensku a v Českej republike, prevádzkuje športový kanál Eurosport a jednotlivým krajinám ponúkla sublicenciu na sto vysielacích hodín premiérového obsahu.

„Všetky televízie v Európe boli prvýkrát v situácii, že si práva kúpil vysielateľ, ktorý ich nechcel predávať ďalej, ale mal od MOV nariadené, že musí sprostredkovať sto hodín zo zimnej olympiády,“ vysvetlil pre iSport.cz výkonný riaditeľ ČT sport Jiří Ponikelský.

O navýšení počtu hodín, počte repríz a ďalších podmienkach už rokovali televízie individuálne.

Keďže RTVS nevlastní práva na archív, na rozdiel od predchádzajúcich dvoch olympiád bude na svojej internetovej stránke vysielať len živé prenosy, ktoré v tom čase budú zároveň na jednom z dvoch televíznych programov.

V Českej televízii hrozia kolízie

Zmena vlastníka práv veľmi skomplikovala situáciu Českej televízie (ČT), ktorá má päť programových okruhov a jedným z nich je aj športový kanál. ČT pred štyrmi rokmi z olympiády v Soči odvysielala rekordných 726 hodín. Tento rok sa televízii k ponúkanej sublicencii podarilo dokúpiť iba ďalších deväťdesiat hodín živého vysielania, čo je v porovnaní s predchádzajúcimi hrami o dve tretiny vysielacieho času menej.

„Nie sme šťastní. Žijeme v tom, že divák nebude spokojný,“ povedal pre iSport.cz Jiří Ponikelský.

Česká televízia si k 190 hodinám priamych prenosov vyrokovala ešte jednu reprízu každého programu. „Bola to jedna z našich podmienok, pretože časový posun by znemožnil divákom to u nás sledovať,“ dodal výkonný riaditeľ ČT sport.

Podľa informácií portálu iDnes.cz Česká televízia môže vysielať prenosy iba na programe ČT sport. Spôsobí to niekoľko nepríjemných kolízií vo vysielaní. Českí hokejoví fanúšikovia nestihnú úvod zápasu svojich reprezentantov s Južnou Kóreou, pretože sa prekrýva so záverom biatlonových pretekov.

Eurosport olympiádu vysiela na televíznych kanáloch Eurosport 1 a 2 a na interaktívnom portáli Eurosport Player, kde divákom sľubuje sprostredkovanie každej minúty hier. Mesačný prístup stojí sedem eur. Televízia avizovala, že z Pjongčangu odvysiela 900 hodín priamych prenosov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie