Denník N

Fíni mu skladajú piesne. Legendárny japonský skokan Kasai má 45 rokov a boduje aj na ôsmej olympiáde

Noriaki Kasai. Foto - archív TASR/AP
Noriaki Kasai. Foto – archív TASR/AP

Japonec Noriaki Kasai sa stal prvým osemnásobným zimným olympionikom. Je takou osobnosťou svojho športu, že vo Fínsku a v Poľsku mu skladajú pesničky.

Skoky na lyžiach sú nebezpečným športom, stačí sekunda nepozornosti, skokan nešťastne spadne a má po kariére. Skokani začínajú súťažiť veľmi mladí, vrchol dosahujú okolo 25. roku, potom už väčšinou nestačia mladším a lepším.

Po celý ten čas si musia strážiť váhu, podstupujú mnohokrát drastické diéty, aby mali oproti ostatným aspoň malinkú výhodu. „Pre mňa to bola jediná cesta, ako byť úspešným,“ povedal pre oficiálny web Medzinárodnej lyžiarskej federácie Sven Hannawald, bývalý úspešný skokan, ktorý počas kariéry trpel poruchou príjmu stravy.

Aj Hannawald skončil so skokmi ako mladý, v 29 rokoch trpel syndrómom vyhorenia a nemohol pokračovať. Na mostíkoch však stále skáče jeden skokan, ktorý popiera vžité predstavy. 45-ročný Noriaki Kasai skáče svoju 29. sezónu vo Svetovom pohári a dnes sa v kvalifikácii stal prvým človekom, ktorý súťažil na ôsmich zimných olympiádach. 

Kasai vo štvrtkovej kvalifikácii obsadil dvadsiate miesto a postúpil do hlavnej súťaže, ktorá sa koná v sobotu.

Jeho medaily delí 20 rokov

45-ročných športovcov, ktorí sa držia na najvyššej úrovni, nie je mnoho, väčšine napadne iba Jaromír Jágr. A už vôbec nie v športe ako skoky na lyžiach. Noriaki Kasai začal skákať vo Svetovom pohári v roku 1988, keď mal šestnásť rokov. Na tom síce nie je nič neobvyklé, no Japonec dosiahol dva vrcholy, ktoré akoby ani neboli súčasťou tej istej kariéry.

Začiatkom deväťdesiatych rokov získal zlato na majstrovstvách sveta v letoch, na svojej druhej olympiáde v Lillehammeri 1994 bol členom technicky dokonale skákajúceho japonského tímu, ktorý získal striebro. Normálna skokanská kariéra by po týchto úspechoch už príliš dlho netrvala, Noriaki Kasai však nie je obyčajný skokan.

Skákal aj na hrách v Nagane a Salt Lake City, kde sa krčil na 49. mieste a ak by bol vtedy skončil, bol by to úplne obvyklý skokanský koniec. On však už o rok neskôr získal tri medaily na majstrovstvách sveta, vrátane jednej individuálnej.

V nasledujúcich rokoch ho trápili zranenia, musel sa prispôsobovať zmenám štýlu, no pokračoval a skákal aj na troch nasledujúcich olympiádach. Pred štyrmi rokmi, na olympiáde v Soči, mal 41 rokov, čo je dosť na akýkoľvek šport, nieto ešte skoky na lyžiach. Bola to jeho siedma olympiáda.

Noriaki Kasai však potvrdil, že nie je obyčajný skokan, a získal bronz v tímovej súťaži a individuálne striebro na veľkom mostíku. Jeho olympijské medaily delí 20 rokov. „Pokúsim sa dostať aj na ôsmu olympiádu,“ vravel pre New York Times.

Kasai 1989/Kasai 2017:

Neexistuje nič, v čom nie je najstarší

Sezóna 2017/2018 je pre 45-ročného Kasaia už 29. vo Svetovom pohári. Zažil generácie skokanov, skákal s Mattim Nykänenom, Andym Goldbergergom aj Adamom Malyszom, teraz skáče s o 25 rokov mladšími skokanmi.

S tými úplne najlepšími síce už drží krok pomenej než v minulosti, no v decembri dokázal v Nemecku skočiť do najlepšej desiatky a v januári v Rakúsku bol dokonca piaty. A hlavne, stále je dosť dobrý na to, aby skákal na olympiáde. Hry v Pjongčangu sú jeho ôsme, stal sa prvým človekom s účasťou na ôsmich zimných olympiádach.

Kto iný, ak nie Noriaki Kasai by mal držať tento rekord?

Aj bez neho je už teraz najstarším skokanom, ktorý kedy skákal vo Svetovom pohári, najstarším držiteľom pódiového umiestnenia, najstarším víťazom pretekov Svetového pohára a najstarším držiteľom olympijskej medaily.

Počas svojich 29 sezón nazbieral rekordných 537 štartov vo Svetovom pohári a vyzerá to tak, že nie je nič, v čom by nebol najstarší. V roku 2016 dostal certifikát Guinnessovho svetového rekordu za najviac štartov nielen v skokoch na lyžiach, ale vo všetkých disciplínach pod hlavičkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie.

Ak sa nestane nič nepravdepodobné, neskončí ani po tejto olympiáde. „Keď som mal štyridsať, rozhodol som sa, že skončím v päťdesiatke. Sapporo, moje rodisko, sa však snaží o olympiádu v roku 2026. Budem mať vtedy 54, ale je to príliš veľká šanca na to, aby som sa vzdal,“ hovoril v apríli 2015 pre Japan Times.

Kultový skokan

Na skokanských mostíkoch neskáče a tak ľahko ani nebude skákať kultovejšia postava ako Noriaki Kasai. Za tých 29 sezón sa príliš nezmenil, stále vyniká úhľadným štýlom, je v skvelej kondícii a skoro vždy sa usmieva.

Okrem kvalifikácie v Pjongčangu skákal na siedmich olympiádach a medaily získal na dvoch z nich. Na prvý pohľad si môžete povedať, že ich mohlo byť aj viac, no tá prvá prišla v roku 1994 a zvyšné dve o 20 rokov neskôr. Noriaki Kasai na nich pretekal proti úplne iným pretekárom.

V športe, v ktorom sú tridsiatnici už väčšinou za zenitom výkonnosti, je 45-ročný Kasai evergreenom. Milujú ho fanúšikovia nielen v Japonsku, ale aj v iných skokanských krajinách. Vo Fínsku mu zložili dve rockové piesne, pridal sa aj poľský raper Koldi.

V Pjongčangu už zrejme na žiadnom z mostíkov nebude patriť k najlepším, no stále je tam. Je športovcom, ktorého ženie nie sláva či peniaze, ale chuť držať sa vo forme a znovu, a znovu sa spustiť zo skokanského mostíka. A to je  v dnešnom športe vzácne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie