Denník N

Všetci vplyvní o probléme s dlhmi dva roky vedeli

Normálny štát by prudko reagoval už v momente, keď dlhy vymazal TSS Grade.

Dva roky verejnosť ignorovala, čo sa deje v stavebníctve. Médiá a mnohí politici hovorili, čo sa stalo s veriteľmi TSS Grade a že sa to asi stane aj v Doprastave a Váhostave. Reštrukturalizácia je nová vec, o ktorej väčšina ľudí nepočula, niežeby mohli rozumieť nuansám podvodov s ňou spojených.

Smer je napriek tomu zodpovedný, že nechal zájsť veci až tak ďaleko. Už keď minister výstavby podpisoval dvestomiliónový kontrakt s TSS Grade, ktorá nevyplatila dodávateľov, všetci informovaní cítili, že je to ukážková nespravodlivosť. Bolo tiež jasné, že v stavebníctve je dosť ľudí bez svedomia, ktorí budú napodobňovať to, čo sa prepieklo TSS Grade. Minimálne vedenia ministerstiev dopravy a spravodlivosti museli vidieť, že skupina právnych kancelárií ponúka na kľúč tunelovanie s pomocou reštrukturalizácie.

Najmä špičky stavebného a právnického biznisu a pridružených štátnych úradníkov to mali pred očami minimálne rok. Musel to chápať aj premiér. V tejto republike si bez jeho zvolenia žiaden úradník nedovolí ukončiť tendre za stovky miliónov, bez ktorých by neexistovali TSS Grade, Váhostav a Doprastav. Nehovoriac o tom, že premiér má slabosť na diaľnice a zaujíma sa pri nich aj o detaily.

Preto by sa teraz nemal tváriť, že reagoval včas. Len dva týždne napokon Smeru trvalo, kým zlepili návrh, ktorým sa vyriešia najakútnejšie problémy veriteľov Váhostavu. Ku cti ministrovi spravodlivosti Borecovi, ale aj Ficovi slúži, že sa v panike nenechali dohnať do opatrení nad rámec ústavy. No to je tak všetko, čo možno pochváliť. Návrh nerieši dlhy (napríklad) Doprastavu a TSS Grade a je preto voči ich veriteľom nespravodlivý.

Ďalej, ak sa majiteľ Váhostavu rozhodne nedoplatiť zo svojho zisku zvyšok dlhov, nik mu v tom nezabráni. Majstrov, ktorí dokážu urobiť zo zisku „vyrovnané hospodárenie“ a zvyšok vyliať na Cyprus, je tu prebytok. Napokon, Široký, Penta a ďalší Ficovi známi to už ukázali, keď vyliali z Dôvery takmer pol miliardy eur, hoci im to Fico akože zakázal.

Deň po zasadnutí vlády to už zrejme dochádza aj Smeru, keďže najnovšie chce, aby štát do splatenia všetkých dlhov firmy získaval jej akcie.

V každom prípade, už teraz máme byť tejto kauze za čo vďační. Spoločnosť povedala, že neplatiť obchodným partnerom dlhy sa skúsiť dá, ale je to hanba, ktorá sa nesmie prejsť mlčaním. A nakoniec nám kauzy Váhostav – Doprastav – TSS Grade aj v plnej sile ukázali, aké nebezpečné je pre štát, ak je v ňom veľa schránkových firiem. Môžeme tak uzatvárať stávky, ktože vlastní ten Doprastav? Výboh sám? S Počiatkom? Má tam percentá aj Široký? Odkedy o tom vedel Fico? A má z toho niečo aj on?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie