Denník N

Odvážne aj rozvážne, zázrak, zásadný bod, pestrý sad. Muzikanti o tom, čo pre nich znamená Slnko records

O obal albumu Slnko records s číslom 100 sa postaral Shooty (hrávajúci v kapele Tu v dome).
O obal albumu Slnko records s číslom 100 sa postaral Shooty (hrávajúci v kapele Tu v dome).

Anketa s tými, ktorí hrajú úplne inú hudbu, no spája ich jedno vydavateľstvo.

Katarína Koščová

Slnko je pre mňa najčistejšou, najľudskejšou a najférovejšou kultúrnou „inštitúciou“ a inštanciou, ktorú u nás máme. Okrem toho, že vydáva moju obľúbenú slovenskú muziku, vnímam toto vydavateľstvo a teda najmä Shinu ako zázemie pre nás všetkých občas popletených a nezorientovaných. Shina hovorí tie správne slová v pravý čas a robí tak dobre môjmu duševnému zdraviu, čo je nesmierne príjemný bonus Je mi teda veľkou cťou, že môžem byť súčasťou tohto krásneho farebného znejúceho kolotoča.

Erik “Losos” Horák (ex-Noisecut, ex-Zlokot, Srsť)

Pre mňa je Slnko records istota, lebo ľudia potrebujú istoty. Tak ako mám svoj domov, svoju priateľku, rodinu, prácu, mám 13 rokov svojho vydavateľa.

Jana Kirschner

Slnko sa nezľaklo výzvy, ktorú sme im spolu s Eddiem ponúkli aj napriek tomu, že to pre nich znamenalo veľkú zmenu. Shina do toho išla odvážne, ale aj rozvážne. Zobrala to do svojich rúk a ja som okamžite mala pocit, akoby niekto stlačil správne tlačidlo vo výťahu. Vedela som, že to vďaka nej prežijeme. Dala nám autorskú slobodu, podporu, no najmä naozajstný záujem a radosť z hudby. Slnko je absolútnou esenciou hudobnej tvorby v našom regióne a vďaka titulom, ktoré každoročne prináša, dnes jednoznačne zaslúžene patrí medzi tie najzaujímavejšie, nezávislé, hudobné vydavateľstvá v Európe.

Peter Bálik (Živé kvety)

Prirovnal by som to k zázraku. Keď Slnko začínalo, napaľovalo cédečká v desiatkach kusov, dnes je najplodnejším vydavateľstvom slovenskej hudby. Nahradilo veľké firmy, ktoré u nás skrachovali alebo obmedzili podporu domácej tvorby. Pripomína mi to dinosaury, ktoré zahynuli po páde meteoritu a zostali len malé zárodky dnešného života.
Slnko je stále alternatívne, ale už s veľkým žánrovým presahom. Pripomína mi britské vydavateľstvá Mute alebo Domino, ktoré tiež začínali ako malé nezávislé značky. Šina je úžasná v tom, že nikdy nerozmýšľala, či bude niečo komerčne úspešné, riadila sa svojím vkusom a intuíciou. Keď niečo vydá, vždy si to nájde svojich poslucháčov. Je to vlastne jednoduché, všetko dokonale funguje a máme dlhoročné silné priateľské vzťahy. Slniečko v logu je veľmi dobrý symbol. V Amerike zmenilo hudbu Sun Records, ktoré vydalo prvé nahrávky Elvisa Presleyho a Johnny Casha, my máme Slnko records. Náhoda? Nemyslím!

Katarína Kubošiová (Katarzia)

Pre mňa boli začiatky a spolupráca s týmto vydavateľstvom zásadný bod. Nikdy nezabudnem na to, že bez Shiny a jej viery v to, že dokončím, čo som začala, by som nemala ako a za čo vydať prvý album, vďaka ktorému som potom mohla pokračovať ďalej. Preto k vydavateľstvu zachovám lojalitu, vďaka Shine a jej mentálnej podpore som sa pred pár rokmi odhodlala žiť iba z hudby a textu, a teda aj žiť iba hudbou a textami. Časom už všetci vieme, ako sa dá vytlačiť a vydať CD, pretože nás to naučila. Ale ja jej zostanem verná, pretože pre mňa urobila strašne veľa a cítim k nej a tým pádom aj k vydavateľstvu silné puto. Chcem, aby vydavateľstvo reprezentovalo mňa a to, kam patrím, a rovnako ja sa snažím dobre reprezentovať toto vydavateľstvo. Okrem toho Shina investovala do nás veľa času, energie a peňazí a často ani nepočítala s tým, že sa jej to vráti. Ona je pre mňa patrónka slovenskej hudby, málokto možno vie, čo všetko pre nás táto žena robí.

Daniel Salontay (Longital)

Slnko je úkaz na slovenskej a aj českej hudobnej scéne, ktorý sledujem od samého začiatku. Prirodzený, pomalý a kontrolovaný rast, množstvo hudobníkov a niekoľko nadšených spolupracovníkov – všetkým zúčastneným dalo možnosť robiť zmysluplné veci a rozvíjať sa. Je to práca s ľuďmi a hudba je len jeden z výsledkov. Shina je ako slnko, ktoré neposudzuje a na každý vydaný album svieti rovnako ako na jedinečný strom. A so špeciálnym albumom číslo 100 je to už pestrý sad, z ktorého mám veľkú radosť.

Bene (Modré hory)

Slnko je pre mňa malý zázrak. Najlepšia Shina a všetci vôkol. Keď sa nám asi pred desiatimi rokmi ozvala, že by chcela vydať prvý album Modrých hôr, tak som tomu neveril. Wau!, však to je ten label, kde Zuzana Homolová vydala album Tvojej duši zahynúť nedám, ktorý má doteraz čestné miesto medzi mojimi CDčkami. Hoc ostatný album Modrákov Luxus clan sme si vydali sami, tak ochotnejšieho a trpezlivejšieho človeka ako Shina by som hľadal veľmi dlho. Tisíc telefonátov a otravovaní, čo a ako treba robiť a ona mi trpezlivo odpovedala a pomáhala so všetkým, čo bolo potrebné riešiť. A pomáha furt! Shina je láska k hudbe a jej Slnko je toho dôkazom. Nech svieti dlho!

Katarína Máliková

Toto vydavateľstvo je pre mňa druhá rodina. Tie najodvážnejšie kroky k môjmu albumu Pustvopol majú na svedomí oni. Neskutočne mi pomohli a je to tím tých najviac v pohode ľudí na svete. Som im vďačná za veľmi veľa.

Jozef Vrábel (Billy Barman)

Byť v Slnko records znamená hlavne byť v prestížnom klube. Je pre nás pocta byť súčasťou toho najlepšieho a najzaujímavejšieho, čo u nás vychádza. Vážime si to o to viac, že sa nám to podarilo až s tretím albumom.

Richard Vávra (Archívny chlapec)

Z pozície hudobníka vnímam Slnko records ako dôležitý element, ktorý už veľmi dlho zásadným spôsobom formuje charakter hudobnej scény na Slovensku. Shinu a Dana považujem za pionierov s dobrým vkusom a čuchom, ktorí si vždy razili vlastnú cestu a som presvedčený o tom, že vyšliapali chodníček všetkým, ktorí prišli po nich. Z pozície poslucháča je pre mňa Slnko spoľahlivý filter všetkého zaujímavého, čo sa na scéne deje, a vždy je pre mňa dobrodružstvo sledovať, s čím ďalším prídu. Som rád, že sú.

Marián Slávka (Longital, Talent transport)

Pre mňa záchrana slovenskej alternatívy, v rokoch, keď kraľovali veľké vydavateľstvá, ktoré jej nedávali priestor, na čele s výraznou osobnosťou, ktorá má veľký prehľad o hudbe ako takej. Ju len tak ľahko neoblafnete nejakým prvoplánovým zámerom. A to je dobre.

Tomáš Ďurovka (Hviezda, ex-Med)

Slnkorekords je pre mňa človek. Je to Shina. Ona robí pre slovenskú hudbu štúrovskú robotu. Som rád, že Hviezda a Slnkorekords sa ocitli v jednom vesmíre.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie