Denník N

Otec, akého by mal mať každý elitár. Zomrel John Mahoney, otec zo seriálu Frasier

Martin Crane a jeho kreslo. Foto – TASR/AP
Martin Crane a jeho kreslo. Foto – TASR/AP

Johna Mahoneyho najviac preslávila úloha v sitkome, no drvivú väčšinu kariéry bol divadelným hercom.

Autor je administrátor stránky Hlášky dr. Frasiera Cranea a organizátor vedomostných kvízov o seriáli Frasier.

Akosi sa k nim nehodil, Frasier a Niles boli dvaja vysoko vzdelaní psychiatri, ktorí sa chodili predvádzať do opery a vínneho klubu. Pili víno a sherry. Ich otec Martin bol bývalý policajt, ktorý mal rád futbal a basketbal. Pil pivo.

V nedeľu ako 77-ročný zomrel John Mahoney, ktorý Martina Crana stvárňoval celých jedenásť sérií jedného z najúspešnejších sitkomov 90. rokov (má 37 cien Emmy). Spoločnosť NBC ho vysielala od roku 1993 do roku 2004.

Mahoney zomrel v nedeľu v hospici v Chicagu, správu o jeho úmrtí prinieslo miestne divadlo Steppenwolf, ktorého bol členom takmer 40 rokov.

Mahoneyho kariéra sa nezačala rozprávkovo, herecký debut absolvoval až ako 37-ročný. Dovtedy robil editora medicínskeho časopisu v Chicagu.

Bol sám, domov sa vracal so six-packom piva a popíjal pri televízii. Potom sa prihlásil na herecký kurz, všimol si ho John Malkovich, ktorý ho prehovoril, aby to skúsil v divadle.

Mahoney sa považoval viac za divadelného ako televízneho herca, je laureátom Tony Award, ktorá sa udeľuje hercom z Broadwaya.

Prelom v jeho televíznej kariére nastal, keď sa v 80. rokoch objavil v seriáli Cheers. Jeho postava prišla do kontaktu s postavou Frasiera, ktorého hral Kelsey Grammer.

Keď Cheers skončili, Grammer sa rozhodol nakrútiť spin-off a do úlohy svojho otca obsadil práve Mahoneyho. A práve táto postava ho preslávila.

Frasiera zdolal v šachu

Prvé série boli založené na konflikte Frasiera s Martinom. Nemohli byť viac odlišnejší: Frasier bol typický mestský elitár a hviezda rozhlasovej šou. Rád sa chválil titulom z Harvardu, prehľadom v literatúre a klasickej hudbe.

Martin bol bývalým policajným detektívom na predčasnou dôchodku, keďže ho postrelili do boku. A áno, mal psa Eddieho, ktorý bol zo všetkých postáv seriálu najpopulárnejší, práve on dostával najviac listov od fanúšikov.

Frasier s Martinom sa často dostávali do konfliktov napríklad pre otcovo kreslo, ktoré sa nehodilo k nóbl Frasierovmu nábytku.

Frasier aj s bratom Nilesom zvykli podceňovať intelekt svojho otca. Ako sa však ukázalo častejšie, ako by sa to bratom páčilo, jeho sedliacky rozum dokázal prísť na väčšie veci ako mozgy dvoch psychiatrov.

Pamätná je epizóda Šachové bolesti (S03E18), v ktorej Martin zdolal Frasiera v šachu. Frasier to, samozrejme, nevedel zniesť.

Spolu s Nilesom prišli (kde inde ako v kaviarni Nervosa) na to, že to sa len Frasier podvedome bojí zdolať svojho otca. Takto „psychologicky“ si vedeli vysvetliť všetko.

Postupom času sa však Frasier s otcom skamarátil a do popredia viac začala vystupovať postava Nilesa, ktorú stvárnil David Hyde Pierce.

Peri Gilip stvárnila vo Frasierovi Ros, Mahoney jej takto spieval na svadbe. Zároveň bol spolu s Davidom Hydom Piercom (Niles) krstným otcom dieťaťa Jane Leeves (Daphne).

Nikdy sa neoženil

Aj keď Mahoney vo Frasierovi vystupoval ako príkladný otec rodiny, ktorý stále nedokáže zabudnúť na zosnulú manželku, v reálnom živote sa nikdy neoženil.

Vyrastal v Blackpoole, do ktorého sa rodina presťahovala, keď nacisti bombardovali Manchester.

Keď mal 19 rokov, ušiel z rodného Anglicka, keďže sa už viac nemohol pozerať na vzťah svojich rodičov, ktorí sa buď nerozprávali, alebo hádali.

Ako neskôr priznal, niesol si to so sebou celý život. Vždy, keď sa vo vzťahu dostal do konfliktu, zdupkal z neho, pretože sa bál, že by skončil ako jeho rodičia.

„Moje sestry a bratia sa však dokázali poučiť a túto traumu si nepreniesli do svojich manželstiev,“ povedal v rozhovore pre Guardian. Mahoney mal osem súrodencov, on bol druhý najmladší.

Pozostalí naňho spomínajú ako na láskavého človeka, vždy ochotného pomôcť.

„V živote som mal veľa šťastia. Nechcem sa tým zhadzovať, ani nehovorím, že nemám talent, musel som ho mať, ak som to dotiahol tak ďaleko. Ale naozaj verím, že niekoľko skvelých hercov stále pracuje ako čašníci či taxikári a nikdy sa im nestane to, čo mne.“

Foto – TASR/AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie