Denník N

Neskúsená úradníčka, z ktorej SNS urobila obrannú diplomatku, už pracuje v Bruseli

Ivetu Marušákovú (na fotke z roku 2013) považujú nominanti SNS v čele s ministrom obrany Petrom Gajdošom za najvhodnejšieho človeka na manažérsky post v Bruseli. Foto – archív I. Marušákovej/TASR
Ivetu Marušákovú (na fotke z roku 2013) považujú nominanti SNS v čele s ministrom obrany Petrom Gajdošom za najvhodnejšieho človeka na manažérsky post v Bruseli. Foto – archív I. Marušákovej/TASR

Na ambasáde v Bruseli má ministerstvo obrany teraz štyroch diplomatov, relevantné skúsenosti má iba jediný.

Nepomohli ani varovania analytikov. Novou slovenskou diplomatkou v Bruseli sa stala začínajúca úradníčka Iveta Marušáková, ktorá je dcérou šéfky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej.

Jej vyslanie potvrdili Denníku N zdroje blízke slovenskej diplomacii. Do Bruselu vycestovala ako nominantka ministerstva obrany, ktoré vedie člen SNS Peter Gajdoš.

Ministrova hovorkyňa Danka Capáková nomináciu odmietla komentovať. Neodpovedala ani na to, či Marušáková prešla skutočným konkurzom.

Marušáková nastúpila na Stále zastúpenie Slovenska pri Európskej únii na úsek, ktorý má na starosti spoluprácu štátov EÚ v oblasti obrany. Zodpovedať bude napríklad za rokovania o projektoch v oblasti špičkového vojenského výskumu.

Českú republiku v Bruseli v tejto oblasti zastupuje Jarmila Madejová, ktorá na ministerstve obrany pôsobí od roku 1993 a bezpečnostnou politikou EÚ sa zaoberá pätnásť rokov. Marušáková mala možnosť sa plnohodnotne venovať tejto téme nanajvýš niekoľko mesiacov.

Blesková kariéra za SNS

Takmer dvadsaťdeväťročná Marušáková vyštudovala právo v Košiciach a medzinárodné vzťahy na moskovskej univerzite MGIMO. Po škole zhruba rok pracovala v úradníckom aparáte Európskeho súdneho dvora v Luxemburgu.

Na ministerstvo obrany ju priali koncom roku 2016 nominanti Andreja Danka. Nastúpila na odbor medzinárodných vzťahov, ktorý je medzi úradníkmi ministerstva veľmi žiadaný. Je pravdepodobné, že už krátko po nástupe sa začala pripravovať na výjazd do Bruselu, na ktorý sa štandardne čaká aj niekoľko rokov.

V Bruseli bude pôsobiť ako takzvaná obranná poradkyňa. Človek na tomto poste má niekoľkotisícový plat, zabezpečené ubytovanie a štatút diplomata, ktorý napríklad zahŕňa diplomatický pas, diplomatickú značku na aute či nárok na príspevky za ošatenie.

Obranní diplomati sú v súčasnosti vysielaní na tri roky s možnosťou predĺženia pobytu. Na Stálom zastúpení Slovenska pri EÚ má ministerstvo obrany ešte troch takýchto diplomatov. Relevantné skúsenosti má len jediný, Michal Olexa, ktorého vyslali vlani – má za sebou viac než pätnásť rokov praxe.

Okrem neho tam pôsobia ešte Martina Balleková a Ivan Szabo, ktorých vyslal tesne pred voľbami 2016 vtedajší minister za Smer a terajší podpredseda parlamentu Martin Glváč. Balleková mu predtým robila hovorkyňu, Szabo pracoval ako redaktor Hospodárskych novín.

Marušákovej teraz pri nich vytvorili nové miesto. Zvažuje sa, že bude pôsobiť ako ich koordinátorka, čo znamená, že by riadila aj oveľa skúsenejšieho Olexu.

Galko: vysielate neskúsenú dievčinu

Na otázky o Marušákovej ministerstvo opakovane odmietlo Denníku N odpovedať. Na dôvody, ktoré viedli k obsadeniu jej postu, sme sa spýtali aj prostredníctvom zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Ministerstvo odpísalo, že otázky sa týkajú „pracovnoprávnych postupov a individuálnych pracovnoprávnych vzťahov“ osoby, ktorá nie je politik ani vedúci zamestnanec v štátnej službe, preto nie je povinné informácie poskytnúť.

Tlačový odbor ministerstva ignoroval aj otázky týždenníka Plus 7 dní, ktorý o Ivete Marušákovej tiež neskôr napísal. Minister Gajdoš jej vyslanie nijako nekomentoval, ani vtedy, keď mu túto nomináciu v diskusnej relácii TA3 pripomenul poslanec a exminister Ľubomír Galko (SaS).

„Prevalilo sa, že chcete poslať do Bruselu na miesto, kam posielajú iné krajiny odborníkov s 20-ročnou praxou, dievčinu, ktorá rok pracuje na ministerstve obrany. Pán minister, ako sa majú teraz poctiví civilní pracovníci ministerstva obrany pozerať na takúto nomináciu, keď ste neurobili ani výberové konanie?“ pýtal sa ho Galko.

Ministrovi pripomenul, že zatiaľ čo Marušáková urobila bleskovú kariéru, z ministerstva odchádzajú odborníci a dôstojníci s dlhoročnou praxou – napríklad veliteľ aliančnej jednotky NFIU na Slovensku Jozef Zekucia alebo bývalý veliteľ špeciálneho pluku zo Žiliny Ľubomír Šebo. „Frustrovaní sú generáli, frustrovaní sú vojaci a frustrovaní sú aj civilní zamestnanci,“ hovoril Galko.

Minister ani po týchto Galkových výčitkách k Marušákovej nič nepovedal. K odchodom skúsených dôstojníkov povedal, že každému z nich ponúkali generálske miesta, napriek tomu sa rozhodli odísť z armády.

O katastrofálnej personálnej situácii na ministerstve hovoril na jeseň aj analytik Jaroslav Naď. Za vinu ju dával práve nominantom SNS, ktorí tento rezort riadia od volieb.

„Skúsení odborníci odchádzajú, čím trpí celý rezort. Tých najlepších si aspoň odchytí ministerstvo zahraničia, takže štát o nich nepríde, to je však len slabá náplasť,“ poznamenal Naď.

Dankov hlavný personalista

Za personálne nominácie na ministerstve zodpovedá priateľ predsedu SNS Andreja Danka a člen strany Ján Hoľko, ktorý sa stal na jeseň 2016 šéfom služobného úradu. Z titulu funkcie je najvyšším personalistom a získal aj právomoc podieľať sa na rozhodovaní o stíhačkách alebo na rokovaní o obrnených transportéroch.

Fakticky má väčší vplyv než samotný minister Gajdoš. Galko ministrovi vyčítal, že práve Hoľko je zodpovedný za zlé vzťahy v rezorte, a odporúčal mu, aby sa ho zbavil.

„Je nepísaným tajomstvom, že je veľký spor medzi náčelníkom generálneho štábu Maximom a pánom Hoľkom, pretože pán Hoľko sa mu montuje do vecí, do ktorých by si môj vedúci služobného úradu v živote nedovolil vojakom zasahovať,“ dodal Galko, ktorý bol ministrom za Radičovej vlády (2010-2012).

Ani na tieto jeho slová Gajdoš priamo nereagoval. Povedal iba, že hlavou ministerstva je on.

Minister Gajdoš začiatkom januára udelil medailu svojmu kolegovi z ministerstva i z SNS Jánovi Hoľkovi. Foto – MO SR

Dlhoročná tradícia

Vo vysielaní neskúsených ľudí do Bruselu nadväzujú nominanti SNS na svojich predchodcov. Napríklad ani minister za Smer Martin Glváč nevysvetľoval, v čom bola jeho hovorkyňa Balleková kvalifikovaná, aby mohla v Bruseli pôsobiť ako odborníčka na otázky bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ.

V čase jej vyslania pred voľbami 2016 ministerstvo len stručne oznámilo, že Balleková prešla výberovým konaním. Keď sa Denník N na Ballekovú neskôr spýtal nominantov SNS, ktorí nastúpili po Glváčovi, odmietli odpovedať.

Denník N už v januári pripomenul, že vysielanie takzvaných trafikantov môže z pohľadu štátu spôsobiť dva problémy. „Po prvé to demoralizuje kariérnych úradníkov, ktorí si odmakali niekoľko rokov a naraz vidia, že ich preskočí niekto neznámy,“ povedal bývalý vysoko postavený diplomat v oblasti obrany, ktorý nechcel uviesť svoje meno.

Po druhé: daný človek v Bruseli nemusí robiť svoju robotu poriadne. S jeho úlohami mu musia vtedy buď pomáhať skúsenejší kolegovia, alebo jeho úlohy nevykonáva nikto.

„Potom sa stávajú prípady, že ten človek príde na rokovanie nejakého výboru a netuší, o čom sa tam rozprávajú. Neozve sa, nedá žiaden návrh, a keď z neho vypracuje nejaký záznam, tak nemá hlavu ani pätu,“ poznamenal bývalý diplomat.

Dôležitá oblasť

Iveta Marušáková sa teraz bude musieť zaoberať témou, ktorá je špecifická a pre slovenské záujmy veľmi dôležitá. Ide o takzvanú európsku iniciatívu PESCO, ku ktorej sa Slovensko pridalo minulý rok.

Slúži na prehlbovanie vzťahov medzi štátmi v oblasti obrany. V praxi to znamená, že členské štáty pod hlavičkou PESCO vyhľadávajú napríklad projekty vojenského výskumu, na ktorých by spoločne spolupracovali. Slovensko v tejto sfére aktuálne presadzuje svoj projekt vývoja moderných kanónov, ktorému sa venujú slovenské firmy.

„Nekompetentné zastupovanie v tejto oblasti by bolo nielen hanbou pre Slovensko, ale aj oslabovanie záujmov našej krajiny,“ poznamenal Milan Nič, výskumník Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku so sídlom v Berlíne (DGAP).

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie