Denník N

V historickom centre Trnavy vzniká moderný priestor pre kultúru

Trnavské Nádvorie prepája päť budov v historickom centre mesta. Foto N - Tomáš Benedikovič
Trnavské Nádvorie prepája päť budov v historickom centre mesta. Foto N – Tomáš Benedikovič

V apríli otvoria v centre Trnavy nový priestor pre kultúru a kreatívcov. Za projektom Nádvorie stojí rodina Miroslava Trnku, zakladateľa Esetu.

O necelé dva mesiace otvoria v centre Trnavy nové kultúrne centrum. Svojím obsahom vsádza na model, ktorý sa osvedčil v mnohých európskych mestách – bude poskytovať zázemie už fungujúcim lokálnym organizáciám, kultúre a umeniu, ale aj mladej podnikateľskej scéne, kreatívcom na voľnej nohe, študentom aj komerčnému využitiu. Podobne funguje napríklad košická Tabačka alebo bratislavská Nová Cvernovka.

Trnavské Nádvorie je však v niektorých ohľadoch iné a výnimočné. Sídli v historickom centre mesta, pričom dve z budov, ktoré spravuje, sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Všetky priestory od pivníc až po povalu prešli kompletnou rekonštrukciou, počas stavby sa tu našli mnohé vzácne artefakty od dôb stredoveku až k nedávnej minulosti a všetky boli odborne zdokumentované. A čo je nezanedbateľný fakt – ide o filantropickú aktivitu rodiny Miroslava Trnku so synom Michalom Trnkom, ktorí do projektu od roku 2012 investovali už približne 15 miliónov eur.

„Som rodený Trnavčan a zažil som dobu, keď to tu ešte žilo atmosférou malého mesta. S koncom 60. rokov to tu pomaly umieralo, zatvárali sa mnohé prevádzky, budovy začali chátrať a ľudia odišli do nákupných centier. Nie je dôvod na veľkú nostalgiu, myslím si však, že by sme do centra opäť mohli pritiahnuť ľudí, keď im ponúkneme niečo zaujímavé a dobré,“ hovorí Miroslav Trnka.

Nádvorie by sa oficiálne malo otvoriť na začiatku apríla malým štvordňovým festivalom, ktorý predstaví všetky funkcie, priestory a ľudí, ktorí tu budú pôsobiť.

Nádvorie dnes majitelia prvýkrát predstavili novinárom, rekonštrukcia ešte pokračuje. Foto N – Tomáš Benedikovič

Multifunkčnú sálu bude využívať klub Malý Berlín, ktorý doteraz pôsobil na rôznych adresách. Sála má kapacitu asi dvesto miest a prispôsobí sa rozličným podujatiam od diskusií po divadlo. Foto N – Tomáš Benedikovič

V podkroví jednej z historických budov bude coworkingový priestor pre asi štyridsať freelancerov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Uprostred zrekonštruovaných budov a nových častí vzniklo príjemné námestie, kde bude kultúrny program počas celého roka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Celá rekonštrukcia prebiehala pod dohľadom pamiatkarov, dve z budov sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Foto N – Tomáš Benedikovič

V miestnosti so stropným ornamentom bude sídliť pekáreň. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mal by to byť funkčný udržateľný ekosystém

„Všetko sa to vyvíjalo postupne,“ hovorí Miroslav Trnka. Pred pár rokmi si chcel v Trnave ako rodák kúpiť dom, akúsi „mestskú chatu“, kam by sa mohol občas vracať. Vyhliadol si budovu na Trojičnom námestí, kde kedysi sídlila známa prvorepubliková kaviareň Thalmeiner, do ktorej vrátili niekdajšiu noblesu. K nej potom postupne od roku 2012 začal kupovať aj ďalšie blízke budovy, spolu je ich päť. Centrálne nádvorie, ktoré medzi nimi vzniklo, prepája Štefánikovu ulicu s Pekárskou a s Trojičným námestím. V nádvorí tak vzniká dostatočne svojbytný, intímny priestor, ktorý je však otvorený a prístupný z troch strán.

„Mojou hlavnou túžbou bolo od začiatku to, aby sme zastavili dehumanizáciu tejto mestskej časti a aby sa nádvorie stalo novým mestotvorným prvkom. Chceme tu vytvoriť komunitu kreatívnych ľudí, ktorí sa snažia posúvať veci v tomto meste dopredu,“ hovorí Miroslav Trnka.

„Spolupracujeme s tými, ktorí už majú za sebou nejaké výsledky – zdalo sa nám to rozumnejšie, ako vytvárať umelo niečo nové, keď tu už fungujú aktívne komunity ľudí. My ich len poprepájame a podporíme v ich ďalších aktivitách,“ dodáva Michal Trnka.

V Nádvorí tak budú mať zázemie napríklad klub Malý Berlín, ktorý doteraz pôsobil na viacerých adresách v meste alebo nezisková organizácia Bronco, ktorá, okrem iného, organizuje známy Trnavský rínek. V jednej z budov už sídli dizajnérske štúdio Pergamen aj miestne Trnavské Rádio, k nim ešte pribudnú ďalšie podnikateľské subjekty. „Kancelárske priestory nechceme prenajímať na klasickej komerčnej báze, hľadáme firmy, ktoré tu budú môcť spolupracovať s ostatnými a zapájať sa do aktivít, ktoré sa tu budú diať, aby spolu vytvorili dobrý ekosystém,“ hovorí Michal Trnka.

Podkrovný priestor bude prvým trnavským coworkingom pre freelancerov, zmestí sa ich sem približne štyridsať. V prízemnej časti bude aj reštaurácia a v sále so vzácnym stropným ornamentom remeselná pekáreň, ktorá bude fungovať ako malé bistro.

Ďalšia z budov poskytne ubytovanie pre talentovaných študentov, ktorí sa popri škole radi venujú aj iným aktivitám. „Je v nej približne osem až desať miest, každý rok vypíšeme výzvu, do ktorej sa budú môcť hlásiť študenti. Tí, ktorých poradná komisia vyberie, tu budú môcť bývať celý školský rok. Uvidíme, čo sa stane – našim cieľom je iba poskytnúť šikovným aktívnym mladým ľuďom pekný priestor na bývanie vrátane ďalších benefitov, napríklad miesta v coworkingovom priestore,“ hovorí Michal Trnka. Dve miesta by mohli obsadiť aj študenti či umelci zo zahraničia na báze rezidenčného programu.

V prevádzkovom chode Nádvoria sa Trnkovci nechcú nijako priamo realizovať či zasahovať do jej chodu. „Vnímame to ako filantropickú aktivitu, snažili sme sa vybudovať profesionálnu štruktúru, ktorá bude Nádvorie riadiť a aj preto spolupracujeme s už zabehnutými organizáciami, ktoré vedia, čo robia,“ dodáva. „Chceme, aby to bol trvalo udržateľný projekt, ktorý bude fungovať samostatne – nájmy sú priateľské, no prepočty vychádzajú tak, aby sa tento priestor sám uživil a zaplatil. Nepotrebujeme, aby generoval veľké zisky, ale nemôže to fungovať ani na báze charity,“ hovorí Miroslav Trnka.

Nové a zrekonštruované budovy budú zázemím pre aktivity združení, ktoré už v meste pôsobia. Foto – Nora a Jakub Čaprnka

V jednej z budov už sídli dizajnérske štúdio Pergamen aj miestne Trnavské rádio. Foto – Nora a Jakub Čaprnka

Multifunkčnú sálu bude využívať klub Malý Berlín. Foto – Nora a Jakub Čaprnka

Pivnice boli na mnohých miestach zasypané, dnes sú v pôvodnom stave. Paralelne s rekonštrukciou prebiehal aj archeologický výskum. Foto – Nora a Jakub Čaprnka

Rekonštrukciu mal na starosti ateliér Vallo&Sadovský. Foto – Nora a Jakub Čaprnka

Rekonštrukcia zachovala pamiatkové hodnoty

Nádvorie bude organizačne všetky súčasti a prevádzky zastrešovať, vlastný program bude vytvárať iba čiastočne vo forme väčších festivalov, hovorí Dušan Vančo, ktorý je od decembra riaditeľom. Takmer desať rokov šéfoval Rádiu_FM, dnes sa stará o dramaturgiu v Trnavskom Rádiu a pôsobil ako vedúci kancelárie trnavského primátora.

Nádvorie má podľa neho veľký predpoklad využiť potenciál, ktorý Trnava má aj vzhľadom na množstvo študentov, ktorí v meste žijú. „Od začiatku nám bolo jasné, že kreatívne podhubie v Trnave existuje a Nádvorie bude iba nadväzovať na mnohé fungujúce iniciatívy a aktivity viacerých ľudí a združení,“ hovorí. Nádvorie by malo byť mestským priestorom otvoreným pre širokú skladbu ľudí – od detí až po starších, a nebude pritom v konkurencii s mestskými aktivitami. „S mestom spolupracujeme a snažíme sa o rovnakú vec – pritiahnuť ľudí späť do centra,“ hovorí Vančo.

Historické budovy, ktoré rekonštrukciou už stihli ožiť, boli vo veľmi zlom až havarijnom stave. Za prvú etapu obnovy vlani projekt získal aj cenu Fénix v súťaži Kultúrna pamiatka roka a dostal sa medzi nominácie Ceny za architektúru. Rekonštrukcia prebieha od roku 2012 s intenzívnym dohľadom pamiatkárov, keďže dve z budov sú v zozname národných kultúrnych pamiatok.

„Bola to pre nás jednoznačne veľká výzva. Od začiatku sme však mali obrovskú výhodu v tom, že vek objektu považujeme za veľkú vzácnosť, ktorá sa nedá ničím nahradiť. Rovnaké nastavenie ako náš ateliér mal aj klient, a preto sme všetko staré, čo sme našli, repasovali, opravovali a hľadali spôsob a prostriedky, aby sme to mohli zachovať. V tomto sme s pamiatkarmi nebojovali, lebo si myslíme, že zachovať a ukázať vek budovy má zmysel. Našou úlohou bolo len hľadať správny pomer medzi absolútnym rešpektovaním pamiatkovej ochrany budov a zároveň vytvoriť dispozíciu a technické vybavenie, ktoré je nevyhnutné pre moderné využitie,“ hovorí Matúš Vallo z ateliéru Vallo&Sadovský, ktorí na rekonštrukcii pracovali.

Jeden z najlepších priestorov podľa Matúša Valla vznikol práve medzi budovami vo forme malého námestia – nádvoria. „Bojovali sme o to, aby mal tento priestor dobrú atmosféru, správnu mierku, dobrú dlažbu, zvažovali sme, ako naň budú vplývať fasády budov, každý detail. A keď som ho potom videl takmer hotové, s platanmi uprostred, mal som pocit, že sa nám to naozaj podarilo a je to príjemné miesto,“ hovorí Vallo.

Miroslav Trnka je jedným z akcionárov vydavateľa Denníka N.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie