Denník N

Desať opíc a mŕtvy chrobák

Foto - AP
Foto – AP

Myši, potkany, králiky, opice, psy, kozy sú stále vystavované nezmyselnému utrpeniu, aby potvrdili účinky chemikálií.

Európske združenie pre výskum životného prostredia a zdravia v dopravnom sektore si v americkom inštitúte LRRI objednalo štúdiu, ktorá mala dokázať, že nové dieselové vozidlá nespôsobujú poškodenie zdravia. Desať opíc v uzavretej miestnosti vystavili výfukovým plynom C.

O prípade sa svet dozvedel náhodou počas vyšetrovania dieselového emisného škandálu. BMW, Daimler, Bosch vyhlásili, že s kauzou nemali nič spoločné, Volkswagen sa ako posledný člen združenia ospravedlnil za zlý úsudok jednotlivcov a vyhlásil, že uvedená metóda nebola správna. Výskum si zaplatili, ale nik poriadne nevedel, na čo budú ich peniaze použité. Prípad je uzavretý.

Zaujala ma úvaha nad správnosťou metódy, ale viac som premýšľal nad tým, čo konkrétne mali výskumy dokázať. Účinky spálenej nafty? Tie sa predsa úspešne odskúšali na ľuďoch v koncentračných táboroch v Sobibore a Treblinke. Alebo tu máme novú naftu, ktorú už budeme môcť s radosťou inhalovať? Nie. Štúdia mala dokázať, že škodlivé emisie dieselových motorov sa vďaka moderným technológiám výrazne znížili. Nik nie je zodpovedný za to, že sa na testy uprednostnili opice pred spoľahlivými meracími prístrojmi a počítačovými modelmi.

V roku 1947 bol prijatý Norimberský kódex pre farmaceutické firmy, ktorý stanovuje, že klinickým testom na ľuďoch musia predchádzať pokusy na zvieratách. Bol to pokrok, v čase, keď sa testovalo na väzňoch a psychiatrických pacientoch a keď sa spoločnosť dozvedela o brutálnych experimentoch v nacistických táboroch smrti. V laboratóriách sa však okrem výskumu a vývoja liekov a diagnostike ochorení na zvieratách stále testujú aj najrôznejšie chemické látky a test akútnej toxicity, ktorý si objednali automobilky, spadá medzi ne. Myši, potkany, králiky, opice, psy, kozy sú vystavené nezmyselnému utrpeniu, aby potvrdili účinky chemikálií.

Pár rokov už v Európskej únii platí zákaz predaja kozmetiky testovanej na zvieratách, ale stále tu existuje množstvo tovaru, ktorého sa zákazy netýkajú. V Bruseli v roku 2016 Európska komisia usporiadala konferenciu, ktorej témou bolo zníženie utrpenia alebo prípadný zákaz takýchto testov, no jej záverom bolo len konštatovanie, že začiatok diskusie na túto tému je dobrým krokom. Hovorilo sa o miere spoľahlivosti výsledkov pokusov i o ich náhradách s pomocou niekoľko rokov známych umelých tkanív z kmeňových buniek, no vynechala sa téma rešpektovania základných práv zvierat.

Desať opíc vdychuje v miestnosti výfukové plyny a ako v dobre uletenom horore im k tomu páni v plášťoch na upokojenie premietajú kreslené filmy. Zodpovední hrajú mŕtveho chrobáka a spoločnosti takéto praktiky neprekážajú. Pokusy LRRI v americkom Albuquerque s úspechom dokázali iba neodôvodnenú ľudskú krutosť a zvrátenosť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie